Άμεσα λύση για να μη χαθεί η επένδυση
Η Δημοτική Αρχή, 13 μήνες μετά την ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αδυνατεί να βρει λύση στη χωροθέτηση του έργου γιατί έχει κάνει τα εξής διαχειριστικά λάθη:
ΛΑΘΟΣ 1
Εμμένει στην επιλογή ενός οικοπέδου στα Έξω Μουλιανά, το οποίο δεν είναι ιδιόκτητο και παραχωρείτε για 30 χρόνια. Πράγμα που σημαίνει ότι μετά την πάροδο της τριακονταετίας, ο Δήμος Σητείας χάνει τη κυριότητα του οικοπέδου και κάθε υποδομής που βρίσκεται σε αυτό. Εμμένει παρόλο που η κυριότητα του οικοπέδου είναι αδιευκρίνιστη και αμφισβητείται και άρα το ιδιοκτησιακό χρειάζεται πολύχρονη διερεύνηση.
ΛΑΘΟΣ 2
Αγνοεί όλο αυτό το διάστημα και το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, δεν επιδιώκει τη διαβούλευση και τη συναίνεση, ενώ αρνείται ακόμα και την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για τη πορεία της επένδυσης .
ΛΑΘΟΣ 3
Στην πρόσκληση, στη συζήτηση, αλλά και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (21/11/2016), για την έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το έργο έχει τίτλο «Αστεροσκοπείο-Αστεροσχολείο», όμως λίγους μήνες μετά κατά τη διαδικασία υποβολής του φακέλλου στη Διαχειριστική Αρχή, το έργο μεταμορφώνεται σε «Πλανητάριο-Αστεροσχολείο». Ακόμα και τώρα όμως, η σύγχυση παραμένει διότι στη μελέτη αναφέρεται ότι θα υπάρχει: «χώρος άστρο-παρατήρησης, με προκατασκευασμένο ανοιγόμενο θόλο διαμέτρου 5,50 μέτρων, ο οποίος θα αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 65,00 τ.μ, στον οποίο χώρο θα υπάρχουν Ηλιακό και Αστεροσκοπικό τηλεσκόπιο 14'' και εξωτερικά θα γίνει χώρος αστρολογικής παρακολούθησης για να μπορούν να στηθούν 10 τηλεσκόπια από επισκέπτες αστεροσκόπους».
Αν δηλαδή η Δημοτική Αρχή, με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων οι οποίοι είναι ακατανόητο γιατί συνεχώς απουσιάζουν (επιστημονικός εταίρος όπως έχουμε πει είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης), εξηγούσε με σαφήνεια από την αρχή, ότι το έργο θα εξυπηρετούσε μονάχα εκπαιδευτικούς και τουριστικούς σκοπούς και δεν αφορά σοβαρούς και φτασμένους αστροπαρατηρητές και αν διευκρίνιζε ότι θα βάλουμε «ταβάνι» στις δυνατότητες αστροπαρατήρησης, ότι θα βλέπουμε μόνο π.χ. τη σελήνη και όχι νεφελώματα και γαλαξίες, τότε ίσως να μην υπήρχε σημείο αντιπαράθεσης με αυτούς που επιθυμούν τη βέλτιστη λειτουργία και απόδοση του έργου.
ΛΑΘΟΣ 4
Ενώ είχε αποφασίσει που θα γίνει το έργο, όπως φαίνεται από το παραχωρητήριο, συγκαλεί Δημοτικό Συμβούλιο-παρωδία , κάνει πως δεν γνωρίζει- δεν έχει εξηγήσει ακόμα το λόγο που το απέκρυψε- και διαβεβαιώνει ότι η επιλογή του χώρου θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Αυτό δεν έγινε ποτέ ενώ στην πορεία, μας είπαν ότι αρμόδια για την χωροθέτηση, είναι η Τεχνική Υπηρεσία και όχι το Δ.Σ. Τώρα, η Δημοτική Αρχή, στο τέλος του χρόνου (..της) και συγκεκριμένα την Παρασκευή 29/12/2017, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να χωροθετήσει και να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά...». Μας καλούν τώρα που τα «βρήκαν σκούρα», αφού το Τμήμα Τοπογραφίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου μετά από επιτόπια έρευνα και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων : «… το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην εν λόγω περιοχή Αφέντης Χριστός, είναι αδιευκρίνιστο και υπό αμφισβήτηση για αυτό και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης…». Σημειωτέον ότι δεν αποκλείεται να απουσιάζουν αρκετοί για ευνόητους λόγους. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι 13 μήνες αγνόησαν εντελώς τους πάντες και τώρα που τα έχουν κάνει θάλασσα μας καλούν ουσιαστικά για να μοιραστούμε την ευθύνη.
ΛΑΘΟΣ 5
Η Δημοτική Αρχή, αντί να εξετάσει εάν ευσταθούν οι αντιρρήσεις σχετικά με τη χωροθέτηση, οπότε και να προετοιμαστεί με εναλλακτικές λύσεις, προτιμά να είναι σε μόνιμη αντιπαράθεση με όποιον διατυπώνει διαφορετική άποψη, αναλογιζόμενη μόνο τη πολιτική της φθορά και όχι την ασφαλή πορεία του έργου.
Όμως, Τι κάνουμε τώρα που ήρθαν τα δύσκολα; Υπάρχουν οι εξής λύσεις:
ΛΥΣΗ 1
Αν το έργο είναι και Αστεροσκοπείο, θα πρέπει η χωροθέτησή του να γίνει από ειδικούς επιστήμονες. Αν είναι μόνο Πλανητάριο όπου θα γίνεται εικονική αστροπαρατήρηση για εκπαιδευτικούς σκοπούς τότε, ο Δήμος, να αναζητήσει άμεσα στα Εξω Μουλιανά οικόπεδο προς αγορά, αφού το προσφερόμενο παραμένει «αδιευκρίνιστο» και θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο για να ξεκαθαρίσει. Θα μπορούσε να αναζητήσει οικόπεδο είτε στην ίδια περιοχή (Αφέντης Χριστός) είτε σε άλλη. Π.χ. στην είσοδο του φαραγγιού Ρίκτυ
συνδυαστικά με την ανάπλαση εκείνης της περιοχής που επείγει . Αν η Δημοτική Αρχή εμμένει να κάνει το έργο σε αδιευκρίνιστο οικόπεδο λυπάμαι που θα το ξαναπώ, τότε υπάρχει ομίχλη...
ΛΥΣΗ 2
Το έργο να γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο πέριξ του αστικού ιστού της πόλης της Σητείας. Ο Δήμος διαθέτει ιδιόκτητο οικόπεδο στην Αγιά Φωτιά, πλησίον του ΤΕΙ, κοντά στο αστικό κέντρο για εύκολη μεταφορά από και προς αυτό, με διάχυση ωφέλειας της επισκεψιμότητας στην πόλη. Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο που θα μπορούσε στο μέλλον να φιλοξενήσει συνδυαστικές πρόσθετες υποδομές και να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό κέντρο πολιτισμού με εκθεσιακούς χώρους και άλλες χρήσεις.
ΛΥΣΗ 3
Λύσεις με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό μπορεί να αναζητηθούν στην Δημοτική Ενότητα Ιτάνου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαικάστρου έχει κάνει σχετική πρόταση.
Η άποψή μου, λοιπόν, όπως έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, είναι σαφής και ξεκάθαρη. Προτείνω την χωροθέτηση του έργου σε ''καθαρό'' ιδιόκτητο Δημοτικό ακίνητο και σε θέση τέτοια που να εξυπηρετεί με τον πλέον βέλτιστο τρόπο τους σκοπούς του.
Καλώ τη Δημοτική Αρχή, να σταματήσει τις αντιπαραθέσεις και να ασχοληθεί σοβαρά με την ασφαλή πορεία του έργου, διότι ο κίνδυνος απένταξης από το πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι πλέον ορατός.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ