H εσπερίδα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης για την συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

H εσπερίδα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης για την συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία


Με τη συμμετοχή σύσσωμης της Ιεραρχίας της νήσου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, έδρα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, εσπερίδα για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Συνοδική αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα στη Δημοτική Αίθουσα «Ανδρόγεω», και σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης θα επαναληφθεί και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση και κατανόηση όλων των παραμέτρων του θέματος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Σωτήριος Ρίζος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., Διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς τους». 
Την εκδήλωση, που παρουσίασε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, άνοιξε με τον εγκάρδιο καλωσόρισμά του ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της αδιάρρηκτης σχέσης και της συμπόρευσης Κράτους και Εκκλησίας χάριν της εθνικής ωφέλειας και της ενότητας του λαού μας.



Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Καθηγητής κ. Μιχ. Tαρουδάκης, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ανδρέας Καλλιοντζάκης, εκπρόσωπος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης και ο Λέκτορας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης Δρ. κ. Ιωάννης Λίλης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων. 
Στη συνέχεια ο κ. Ρίζος με σαφήνεια αναφέρθηκε στη διαυγή αναφορά όλων των συνταγμάτων του ελληνικού κράτους στην «επικρατούσα» θρησκεία χωρίς να παραθεωρείται τη θρησκευτική ελευθερία, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο αρ. 13 του ισχύοντος Συντάγματος. Έκανε λόγο για συγκρατημένη εξελίξη των πρώτων Συνταγμάτων και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του άρθρου 3, που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πολιτείας, δεδομένου ότι η ατομική θρησκευτική ελευεθερία προστατεύτεται σε μεγάλο βαθμό από τις ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος. 
Ο κ. Ρίζος σημείωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η αλλαγή του Συνταγματικού Χάρτου δεν τεκμηριώνεται σήμερα στη χώρα μας, δεδομένου ότι απαιτείται ευρύτερη συναίνεση πολιτικών δυνάμεων, που σήμερα δεν είναι ορατή. Παράλληλα η επιχειρούμενη από κάποιους κύκλους αναθεώρηση θα οδηγήσει σε μια αντικειμενική σύγκρουση και διχασμό της ελληνικής κοινωνίας με το δίλημμα συναλληλία ή χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.



Με παρρησία ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επεσήμανε ότι παραβιάζονται συστηματικά βασικές και θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, καθώς καταφρονούνται αποφάσεις Δικαστηρίων λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, παρότι το εθνικό δίκαιο υπερέχει του ευρωπαϊκού (κοινωτικού) δικαίου. Επομένως το πρόβλημα δεν είναι αλλαγή ενός «κακού» Συντάγματος, που κάποιοι κύκλοι υποδαυλίζουν για λόγους σκοπιμότητας και πολιτικής ιδεοληψίας, παραγνωρίζοντας τα ιστορικά και τα αριθμητικά δεδομένα, αλλά η μη τήρηση του σημερινού Συντάγματος εξαιτίας του πολιτικού συστήματος και των πελατειακών σχέσεων. Αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό μιας ευνομούμενης πολιτείας, καθώς υπονομεύουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τραυματίζουν βάναυσα την αυθεντία του δικαίου, που αποτελεί τον πηρύνα του κοινοβουλευτικού και δημοκρατικής λειτουργίας ενός Κράτους Δικαίου. 
Ο ομιλητής κατέληξε την εμπεριστατωμένη εισήγησή του με το συμπέρασμα ότι μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, που προϋποθέτει υψηλή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, θα καταστεί εθνικά επιζήμια, αφού θα οδηγήσει συγκρούσεις και παραιτέρω εξασθένηση του από καταβολής του αδύναμου ελληνικού κράτους.



Στην εισήγησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό καθεστώς της Εκκλησίας Κρήτης από το 1669, που ξεκίνησε η Τουρκοκρατία στο νησί, έως και την πρόσφατη ψήφιση των ισχυουσών σήμερα επτά Κανονισμών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς και στη νομολογία που διέπει τις σχέσεις της με την Πολιτεία.
Στη συνέχεια ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, Άρχων Πρωτέκδικος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, στη σύντομη εισήγησή του, αναφέρθηκε σε μυθεύματα των υπέρμαχων της αναθεώρησης του ισχύοντος Συντάγματος. Ειδικότερα μίλησε για εμμονές  και σκοπιμότητες εν ονόματι της θρησκευτικής ελευθερίας και του σεβασμού των θρησκευτικών μειονοτήτων, για την δήθεν αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία, τη μισθοδοσία των Κληρικών, για την δήθεν μη φορολόγηση της Εκκλησίας, όπως και για αποφάσεις εθνικών δικαστηρίων σε σχετικά  θέματα που δεν αναιρέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Ακολούθως αναπτύχθηκε ζωηρός διάλογος για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, κατά τον οποίο τον λόγο έλαβα και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον παριστάμενο και νωρίτερα τοποθετηθέντα Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος κ. Νικ. Ηγουμενίδη να αποσαφηνίσει τη στάση του ως Κρητικός Βουλευτής, εάν στηρίζει τη θέση της Εκκλησίας της Κρήτης ή το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος που προτείνει η Κυβέρνηση, με το οποίο εισάγεται η θρησκευτική ουδετερότητα στη χώρα μας.     
Καθοριστική ήταν και η παρέμβαση του παρεπιδημούντος αυτές τις ημέρες στην Κρήτη Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μετέφερε πληροφορίες για τα ισχύοντα σε Επαρχίες της Μητρός Εκκλησίας στην Ορθόδοξο Διασπορά, και ιδιαιτέρως στα προνόμια που τυγχάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου οι Ορθόδοξοι χριστιανοί αποτελούν μια μικρή μειονότητα του πληθυσμού.   
Εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ε. Κουκιαδάκη και τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Ν. Ηγουμενίδη, στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές, ο Διοικητής της Σ.Ε.Α.Π.  Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Λιόντος και άλλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Δ/ντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κων. Ζορμπάς, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Γ. Στριλιγκάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικόλαος Παπαδάκης, η πρώην Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Μ. Σκραφνάκη, ο Αντιδήμαρχος Γαζίου κ. Αθ. Κύρκος,  εκπρόσωποι του νομικού και θεολογικού κόσμου και αρκετός κόσμος όλων των ηλικιών.

Post Top Ad

.............