Σήμερα Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης το βιβλίο του Δρ. Ιστορίας κ. Μάνου Περάκη Κρήτη, το νησί των Προσαρμογών. Οικονομία και κοινωνία τον 19ο αιώνα (1830-1913), συνέκδοση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του εκδοτικού οίκου Ασίνη.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου «στο βιβλίο του, ο Μάνος Περάκης, αποστασιοποιείται από την κλασική τοπική ιστοριογραφία των απελευθερωτικών αγώνων των Κρητών και των πολιτικο-διπλωματικών εξελίξεων, εστιάζοντας στις εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία του «κρητικού 19ου αιώνα», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την περίοδο 1830-1913. Ειδικότερα, διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο οι Κρήτες αξιοποιώντας τις οικονομικές δυνατότητες του νησιού ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας και ξεπέρασαν τις οικονομικές κρίσεις που αμφισβητούσαν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Επιπλέον, αναδεικνύονται οι διεργασίες μέσα από τις οποίες, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η πλειοψηφούσα χριστιανική κοινότητα ανέκτησε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κυριαρχία από τη μουσουλμανική κοινότητα, γεγονός που δρομολόγησε και το τέλος της οθωμανικής Κρήτης».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν o Δημήτρης Μυλωνάκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, o Γιάννης Κοκκινάκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, o Μανόλης Δρακάκης, ιστορικός, Ε.ΔΙ.Π. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο συγγραφέας.
Ο Μάνος Περάκης σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης απ’ όπου έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει εκδώσει το βιβλίο με τίτλο Το τέλος της Οθωμανικής Κρήτης. Οι όροι κατάρρευσης του καθεστώτος της Χαλέπας (1878-89)(Αθήνα 2008) και έχει αρθρογραφήσει σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την οικονομία και τη κοινωνία του 19ου και του 20ού αιώνα στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από το 2006 μέχρι το 2013 δίδαξε οικονομική ιστορία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2014 διεξάγει έρευνα σχετικά με τη διδασκαλία της ιστορίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο»