O Ολλανδός ζωγράφος Fred Thoolen ήρθε στα Χανιά πριν από 3 μήνες. Για δύο εβδομάδες παρατηρούσε γύρω του το τοπίο και αμέσως μετά άρχισε να αποτυπώνει σε σκίτσα και ζωγραφιές την αίσθηση των εικόνων που κέντρισαν το ενδιαφέρον του.
Τον συναντήσαμε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης που αποτέλεσε το καλλιτεχνικό του «ορμητήριο». Λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα που δημιούργησε μέσα στο διάστημα της παραμονής του εδώ. «Μου αρέσει να εμβαθύνω στα τοπία που ζωγραφίζω», μας λέει, ενώ συζητάμε για τα έργα του. Τον ρωτάμε τι αίσθηση του αφήνει το κρητικό τοπίο: «Μου αρέσει το πώς το φως πέφτει πάνω στις πέτρες κάνοντας κάποια σημεία πολύ φωτεινά και λαμπερά και άλλα σκοτεινά. Είναι έντονη αυτή η εναλλαγή», απαντά.
Έχοντας σπουδάσει στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης αρέσκεται να χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές στις ζωγραφιές του. Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπνέεται από την Ελλάδα. Μας μιλάει για μια σειρά μεγάλων διαστάσεων έργων με θέμα τους τόπους όπου πραγματοποίησε τους 12 άθλους του ο Ηρακλής. Στα έργα αυτά, που αγοράστηκαν από το μουσείο Fries στην Ολλανδία, απεικονίζονται τα τοπία όπως είναι σήμερα συγχρόνως, όμως, είναι «χρωματισμένα» από την ατμόσφαιρα του μύθου.
Ξεχωριστή θέση στη δουλειά του έχει και μια άλλη σειρά έργων που έχει ως πυρήνα της τη μυθολογία και συγκεκριμένα τις μυθικές Αμαζόνες. Πρόκειται για τριάντα ζωγραφιές πάνω σε δοχεία με τη μία όψη να παρουσιάζει το πολεμικό πρόσωπο των μυθικών πολεμιστριών που κατάγονταν από τον θεό Άρη κι από την άλλη να απεικονίζεται η γυναικεία και ειρηνική πλευρά των Αμαζόνων.
Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην τέχνη του Fred Thoolen. Έτσι, κατά την παραμονή του στην Κρήτη τον συνεπήρε το θέμα του προγράμματος της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» που βασίζεται σε μια ιστορία του ασκητή της ερήμου Αββά Μακαρίου η οποία καταδεικνύει την ανάγκη της διαρκούς επικοινωνίας και διαλόγου με τον συνάνθρωπό μας, με τον «Άλλο».
Μια ιστορία την οποία ο Fred Thoolen αποτύπωσε ζωγραφικά σε ένα τρίπτυχο το οποίο δώρισε χθες το πρωί στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, συμμετέχοντας κι αυτός στον μακρύ κατάλογο των δημιουργών που έχουν εμπνευστεί από την αλληγορική περιπέτεια του ερημίτη ασκητή.