Παρουσιάστηκε στο ΤΕΙ Σητείας το βράδυ της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου το βιβλίο του Μανόλη Τσαντάκη με τίτλο ''Αιωνόβιες ελιές της Κρήτης .
Μια φωτογραφική αναζήτηση στα μονοπάτια του αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης.
Μια γνωριμία με τους χιλιόχρονους φίλους μας, τους μοναδικούς στάσιμους ταξιδευτές του χρόνου που κουβαλούν στις μνήμες τους όλη την ιστορία της Κρήτης!
Ένα καλλιτεχνικό, λογοτεχνικό και ποιητικό πόνημα, ανεκτίμητος θησαυρός για τη γνώση, την ανάδειξη και την προστασία των υπεραιωνόβιων αυτών δέντρων, του πιο πολύτιμου ζωντανού θησαυρού της Κρητικής γης!
Ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κύριος Νίκος Καραμανωλάκης μοιράζεται σκέψεις του και προβληματισμούς, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου.
1. Η Γιορτή Σουλτανίνας πρέπει να αναβιώσει ως Γιορτή Ελιάς πλέον. Το έχω ήδη προτείνει στη Περιηγητική Λέσχη και το επαναλαμβάνω προς πάσα κατεύθυνση. Πολυήμερο αυγουστιάτικο γλέντι με έντονο σητειακό άρωμα, έκθεση και προβολή προϊόντων λαδιού ,ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, προσκεκλημένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι και περιμετρικά πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τα λαογραφικά μουσεία να παρουσιάζουν θέματα παρμένα από τη παράδοση, τη ιστορία και το πολιτισμό μας (απόσταξη, οινοποίηση, υφαντουργία, σητειακή μουσική, βιβλία τοπικών συγραφέων, προβολή τουριστικών προορισμών, έκθεση φωτογραφίας και πολλά-πολλά άλλα)
2. Το ελαιόλαδο είναι φάρμακο. Η ΕΕ(Κανονισμός αριθμ. 432/2012) συνιστά καθημερινή χρήση 20 γραμ. ελαιολάδου (μιάμισυ κουταλιά σούπας) υπό τη προϋπόθεση ότι αυτό περιέχει πολυφαινόλες που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Το αγγουρόλαδο που προέρχεται απο σωστή ελαιοποίηση (δόθηκαν σχετικές οδηγίες στην εσπερίδα) είναι το πλέον κατάλληλο
3. Η κατανάλωση ελαιολάδου συνεχώς μειώνεται ενώ αντίθετα η κατανάλωση σπορέλαιων λόγω άγνοιας και οικονομικής κρίσης έχει αυξητική τάση. Όταν τα σπορέλαια μαγειρεύονται, επειδή είναι πολύ ευάλωτα στην οξείδωση γίνονται τοξικά (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, αυτοάνοσα κ.α.) ενώ παράλληλα καταστρέφεται η βιταμίνη Ε άρα και η αντιοξειδωτική τους δράση. Πρέπει να χρηματοδοτηθούν μελέτες που να αποδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελαιολάδου
4. Το νερό στο στάδιο της ελαιοποίησης παίζει σημαντικό ρόλο. Αν περιέχει μολυντές ( χλώριο, μικρόβια, εντομοκτόνα κ.α.) η ποιότητα του ελαιολάδου θα υποβαθμιστεί. Πιθανόν να πρέπει να εξεταστεί η χρήση προϊόντων επεξεργασίας νερού στα ελαιουργεία όπως π.χ. συστήματα αντίστροφης όσμωσης
5. Η τυποποίηση του ελαιολάδου με το χαρακτηρισμό ΠΟΠ στον τόπο παραγωγής του, δηλαδή στο Δήμο Σητείας , είναι μονόδρομος. Πρέπει να γίνει προσφυγή στο αρμόδιο υπουργείο. Μη ξεχάσουμε όμως πάλι τις Λιθίνες....