Η παλαιότερη αναφορά, της Αστρονομικής γνώσης αιώνων και του Ζωδιακού Κύκλου, σε Ορθόδοξη αγιογραφική αποτύπωση - του Μιχάλη Περάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Η παλαιότερη αναφορά, της Αστρονομικής γνώσης αιώνων και του Ζωδιακού Κύκλου, σε Ορθόδοξη αγιογραφική αποτύπωση - του Μιχάλη Περάκη

Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κύριε Προκόπη Παυλόπουλε,

Κρατώ αυτή την εξαιρετική φωτογραφική λήψη ως ιστορικό ντοκουμέντο μιας σπανίας συνάντησης «υπόστασης» των θεσμών.
Στο μοναδικού κάλλους Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Τοπλού, που κράτησε ζωντανή την Ορθόδοξη «ψυχή» στο ημίφως των αιώνων, στέκεστε μπροστά σε ένα Παγκόσμιο Μνημείο της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Η θεόπνευστη εικόνα του Ιωάννη Κορνάρου «Μέγας ει Κύριε», παντρεύει τα επουράνια με τα γήινα με έναν μυσταγωγικό τρόπο, που ίσως κανένας πλην του αδάμαστου ηγούμενου της Μονής Τοπλού, Πανοσιολογιότατου Φιλόθεου Σπανουδάκη δεν θα μπορούσε να σας εξηγήσει καλύτερα.


Οι Αστερισμοί που έχει καταγράψει με ξεχωριστή επιμέλεια ο δημιουργός της εικόνας εν έτει 1770, αποτελούν μάλλον την παλαιότερη αναφορά, της Αστρονομικής γνώσης αιώνων και του Ζωδιακού Κύκλου, σε Ορθόδοξη αγιογραφική αποτύπωση.
Ο Ιωάννης Κορνάρος με τα θεόπνευστα γεμάτα λεπτομέρεια έργα του, μας άφησε μια κληρονομία που διατρέχει στον χρόνο και στον χώρο τον πυρήνα της ορθόδοξης πίστης μας.
Από την Ιερά Μονή Τοπλού στην Σητεία ως την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, και από εκεί στην Ιερά Μονή Κύκκου της Κύπρου, ένας «λόγιος» της πίστεως άφησε το στίγμα του ως μια πανανθρώπινη μορφή που υπηρέτησε την θρησκεία και την γνώση, συνθέτοντας πάνω σε αυτές τις δυο βασικές αξίες του ανθρώπου και του Ελληνισμού.
Άλλωστε όπως θα είδατε και στον Ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πόλη της Σητείας, στην κάτω δεξιά πλευρά της εικόνας είναι τοποθετημένος ένας Αστρολάβος, σύμβολο της «λογιότητας» και της επιστήμης των Μαθηματικών και της Αστρονομίας που φέρεται να σπούδαζε η μάρτυρας Αικατερίνη.
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Όπως εύστοχα επαναλάβατε σήμερα ότι ύψιστο υπαρξιακό διακύβευμα του ανθρώπου είναι η Ελευθερία, σας Ευχαριστούμε από καρδιάς που σε καιρούς χαλεπούς δεν ξεχνάτε τις «ακριτικές Θερμοπύλες».
Σε τούτες τις δύσκολες εποχές που δοκιμάζετε ξανά η αντοχή του λαού μας, σας καλούμε να λάβετε πρωτοβουλίες ώστε να συνθέσουμε ξανά με όραμα και ελευθερία μια νέα πορεία για τον πολύπαθο τόπο μας.
Βασιζόμενοι στις σταθερές αξίες του έθνους μας, και με οδηγό της επιστήμη και την σύνεση ,να αποτινάξουμε τον σκοταδισμό και την πνευματική δουλεία.
Άλλωστε το τρέχον έτος η Κρήτη επετειακά εορτάζει την μνήμη του Αδάμαστου Νου της, Νικόλαου Καζαντζάκη του οποίου ο βιος και τα έργα, παρέμειναν πιστά στα λόγια του Ρήγα Φεραίου:
«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»
Περάκης Μιχαήλ 
Σητεία 25/11/2017

Post Top Ad

.............