Πηγαίνοντας για να επισκεφτούμε τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πραισσού στον δήμο Σητείας καθοδηγηθήκαμε απο τις πληροφοριακές ταμπέλες που υπάρχουν στους δρόμους.
Σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής αφήνοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μπαίνοντας σε χωματόδρομο όπου θα μας οδηγήσει στον Αρχαιολογικό χώρο αισθανθήκαμε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αρχαία Πραισό.
3 πινακίδες αναγραφής κατεύθυνσης περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η μία δίπλα και πάνω απο την άλλη με στοιχεία στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Φαντάζομαι ( ο γραφών ) ότι τοποθετήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και όχι όλες την ίδια ημέρα.
Αναρωτιέμαι ποιός εγκέφαλος και νούς πήρε εντολή απο τις αρμόδιες υπηρεσίες να τοποθετήσει πινακίδα που ήδη υπήρχε, και μάλιστα να το ξανακάνει για τρίτη φορά/
Προφανώς ή... θέλουν να είναι σίγουροι οτι θα βρούμε την Αρχαία Πραισό ή... περίσσευαν χρήματα και πινακίδες και αξιοποιήθηκαν.
Σε απόσταση περίπου 13 χιλ από την Σητεία και 2 χιλ από την Νέα Πραισό (Βαβέλους ) βρίσκεται η Αρχαία Πραισός. Η πόλη είχε χτιστεί επάνω σε τρείς λόφους - ακροπόλεις. Εξουσίαζε ολόκληρο το κεντρικό τμήμα της χερσονήσου Σητείας από τα βόρεια ως τα νότια παράλια. Στην περιοχή που μέχρι σήμερα αναφέρεται ως «οι Πρασοί» βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Πραισού . Λεγόταν και Πράσος και Πραισία και Παραισός. Το κράτος της Πραισού κατελάμβανε ολόκληρη τη σημερινή επαρχία της λεγόμενης «Ετεοκρητικής χερσονήσου» ή «χερσόνησο των Πραισίων» εκτός της χώρας της Ιτάνου σύμφωνα με μαρτυρία του αρχαίου γεωγράφου Σκύλακα του Καρυανδέα. Τα ερείπιά της καλύπτουν μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, που αρχίζει από τα νεολιθικά χρόνια και τελειώνει στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου, (144 π.Χ.) . Υπήρξε το κέντρο των Ετεοκρητών, δηλαδή των αυτοχθόνων, των γνήσιων Κρητών (έτεος = γνήσιος).
Οι πρώτες ανασκαφές του χώρου έγιναν στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Ιταλούς αρχαιολόγους Halbherr και Mariani. Στα 1901 ο διευθυντής της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής R.C. Bosanquet, άρχισε συστηματικές ανασκαφές. Η αρχαία πόλη της Πραισού απλώνεται πάνω σε τρεις λόφους-ακροπόλεις 1χλμ. βόρεια του χωριού Ν. Πραισός (Βαβέλοι). Η Ακρόπολη Α, η ψηλότερη, περιβάλοταν από τείχος, ορατό σήμερα κυρίως στο Β.Α. τμήμα της. Εκεί ανεσκάφη ένα θαυμάσιο Ελληνιστικό κτίσμα, οικία πλούσιου ηγεμόνα ή δημόσιος ξενώνας .