12 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας με δράσεις απο τον σύλλογο ρευματοπαθών Κρήτης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

12 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας με δράσεις απο τον σύλλογο ρευματοπαθών Κρήτης

Θέμα: 12 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας
Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα. Κεντρικό σύνθημα: «Μην καθυστερείς, έλα σήμερα σε επαφή μ’ ένα ρευματολόγο» και «Ζήσε μια μέρα απ’ τη ζωή μου».




Τα ρευματικά νοσήματα πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και στην παιδική ηλικία) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι από ρευματικά νοσήματα προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τα άτομα με ΡΝ ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000. Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα). Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι 1:1000 παιδιά πάσχει από χρόνια Ρευματική Πάθηση. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας και είναι περίπου το ίδιο συχνή όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Επιληψία.
Οι Ρευματικές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διαρκείας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος.
Τέλος το κοινωνικό κόστος των ΡΠ είναι δυσβάστακτο, πλήττει καίρια την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, ενώ δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή. Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Ειδικότερα στο εργασιακό περιβάλλον υφίστανται τον παροπλισμό ή τη στασιμότητα στην ανέλιξή τους με το πρόσχημα της μη περαιτέρω καταπόνησής τους.

Η 12η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και το Ρευματισμό με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Για όλα τα παραπάνω, για τη φετινή χρονιά το σύνθημα που έχει οριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αντιμετώπιση των Ρευματικών νοσημάτων είναι «Μην καθυστερείς, έλα σήμερα σε επαφή μ’ ένα ρευματολόγο» προτρέποντας έτσι για έγκαιρη διάγνωση. Ο Σύλλογός μας συντάσσεται με αυτή την δράση παράλληλα όμως, προκειμένου να αναδείξει την δύσκολη καθημερινότητα των ρευματοπαθών, βάζει ως γενικό σύνθημα για τις δράσεις μας το «Ζήσε μια μέρα απ’ τη ζωή μου». Οι εκδηλώσεις μας στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης θα περιλαμβάνουν διανομή έντυπου υλικού, στολή προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που θα φορέσουν διακεκριμένα πρόσωπα και θα περιγράψουν την εμπειρία τους, θεατρικά δρώμενα, εσπερίδα για τη διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις σε κάθε πόλη:

· 10/10/2017|10.00-14.00|Χανιά, Πλατεία Δημοτικής Αγοράς
Διανομή έντυπου υλικού (10.00-14.00), στολή προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

· 11/10/2017|10.00-14.00|Άγιος Νικόλαος, Νοσοκομείο
Διανομή έντυπου υλικού (10.00-14.00).

· 12/10/2017|10.00-20.00|Ηράκλειο, Πάρκο Γεωργιάδη

Διανομή έντυπου υλικού (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας), στολή προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τη στολή θα φορέσει και θα περιγράψει την εμπειρία του ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Στέλιος Ζερβός (ώρα 10.30). Θεατρικό δρώμενο σχετικό με τον χρόνιο πόνο (ώρα 18:00) με τη συμμετοχή του ηθοποιού Δομήνικου Ταβερναράκη και μελών του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης και την επιμέλεια της Ελευθερίας Σινατσάκη. Κλείσιμο με κρητική μουσική με τον Κωνσταντίνο Ζωράκη και το συγκρότημά του. Θα χορέψει το συγκρότημα «Αετογιάννης».

· 13/10/2017|Ρέθυμνο|10.00-14.00|Πλατεία 4 Μαρτύρων (Διανομή έντυπου υλικού)|18:30-20:30 Ξενοδοχείο Olympic (εσπερίδα για τη διατροφή στα ρευματικά νοσήματα με ομιλήτρια τη διατροφολόγο Μαρία Παπαδογιάννη).


Στατιστικά στοιχεία για τα ρευματικά νοσήματα με βάση το
Εθνικό Σχέδιο δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις (2015-2019)


Άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και στην παιδική ηλικία) και των δύο φύλων μπορεί να εμφανίσουν Ρευματική Πάθηση. Υπολογίζεται ότι από ΡΠ προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τα άτομα με ΡΠ ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000 άτομα. Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα).

Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι 1:1000 παιδιά πάσχει από χρόνια Ρευματική Πάθηση. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας και είναι περίπου το ίδιο συχνή όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Επιληψία.
Οι Ρευματικές παθήσεις επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής, μειώνουν τη φυσική δραστηριότητα περισσότερο από το Σακχαρώδη Διαβήτη, τον Καρκίνο και τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, περιορίζουν τις κοινωνικές συναναστροφές, προκαλούν αναπηρία και μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής. Για παράδειγμα η σοβαρή, ενεργός Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10-15 χρόνια. Στην Ελλάδα οι ΡΠ αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Με βάση εκτιμήσεις που διατυπώνονται στη βιβλιογραφία και έχουν υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και επιστημονικούς φορείς, όπως ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος κατά του Ρευματισμού (EULAR), το συνολικό κόστος των ΡΠ εκτιμάται στο 1,2-3 %14,15 του ΑΕΠ μιας χώρας στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Εφαρμογή της υπόθεσης αυτής στην Ελλάδα θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η δαπάνη (άμεση και έμμεση) για το σύνολο των ΡΠ θα ανέρχονταν σε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το μεγαλύτερο τμήμα της δαπάνης αυτής αποδίδεται στο έμμεσο κόστος, ενδεικτικό του βαθμού αναπηρίας ο οποίος συνοδεύει τις ΡΠ στο προχωρημένο στάδιο. Εκτιμάται ότι για κάθε 1 ευρώ άμεσου κόστους για έναν ασθενή με ΡΠ θα πρέπει να συνυπολογιστούν επιπλέον 1 έως 2 ευρώ για έμμεσες δαπάνες.
Οι ΡΠ αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διαρκείας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος18. Επιπλέον το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας στη χώρα λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης πλήττει περισσότερο τα άτομα με ΡΠ όπως και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. (ο WHO υπολογίζει ότι το 2030 ο ελληνικός πληθυσμός άνω των 65 ετών θα ανέρχεται στο 26%) και με γνωστή την επίδραση των ΡΠ σε γηράσκοντες πληθυσμούς αλλά και την αυξητική τάση για παχυσαρκία και ελαττωμένη άσκηση στην Ελλάδα, η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τις ΡΠ στο άμεσο μέλλον.

Τέλος το κοινωνικό κόστος των ΡΠ είναι δυσβάστακτο, πλήττει καίρια την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, ενώ δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή. Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Ειδικότερα στο εργασιακό περιβάλλον υφίστανται τον παροπλισμό ή τη στασιμότητα στην ανέλιξή τους με το πρόσχημα της μη περαιτέρω καταπόνησής τους.

Post Top Ad

.............