Τι κέρδισε και τι έχασε η Σητεία απο το Αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Θοδωρή Πατεράκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τι κέρδισε και τι έχασε η Σητεία απο το Αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Θοδωρή Πατεράκη

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου το Αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Με έμφαση και στόχευση στο θέμα του ΒΟΑΚ οι δηλώσεις αρμοδίων φορέων, Πρωθυπουργού, Υπουργών, Δημάρχων, και Περιφεριάρχη Κρήτης


Την βραδιά άνοιξε με σύντομη ομιλία ο δήμαρχος Ηρακλείου κύριος Βασίλης Λαμπρινός όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα χρειάζεται αναντίρρητα επανεκκίνηση - και η Κρήτη έχει ανάγκη τα μεγάλα έργα υποδομής, που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.
Αλλά κάθε επανεκκίνηση που δεν πατά γερά στην πραγματικότητα, δεν είναι επανεκκίνηση, είναι απλώς επανάληψη των ίδιων λαθών. Η αποδοχή της πραγματικότητας, είτε είναι ευχάριστη, είτε δυσάρεστη, απαιτεί εκπαίδευση. Και η ευθύνη για να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες να αποδέχονται, να απαιτούν και εντέλει να εκτιμούν την αποτύπωση της πραγματικότητας στον δημόσιο λόγο, ανήκει σε εμάς που τον εκφέρουμε».


Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο περιφεριάρχης Κρήτης κύριος Σταύρος Αρναουτάκης όπου στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα έργα υποδομής είναι για την Κρήτη ζωτική ανάγκη. Ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ο Νότιος Οδικός Άξονας, οι κάθετοι οδικοί άξονες, βρίσκονται στο πρώτο πλάνο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Για την Περιφέρεια η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ρήτρα διαθεσιμότητας, αποτελεί την κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα.
Πρόκειται για ένα έργο που ενώνει το νησί από το ένα άκρο στο άλλο, από την Κίσσαμο ως τη Σητεία.  Με το έργο αυτό η Κρήτη δεν θα επιλύσει μόνο ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά και θα ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξή της. 

Ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία, του έκλεισε το διήμερο συνέδριο ανεφέροντας ότι σήμερα η κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει το σχέδιό της που θα καταλήξει στην έναρξη των εργασιών για τον Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης.

Είπε ότι η μελέτη για τον ΒΟΑΚ που διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως την Σητεία, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2017. Ειδικότερα, είπε ότι για το πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά έως τον 'Αγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

"Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Και θα είμαστε εδώ, εγώ με τον Περιφερειάρχη για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια από την έναρξη του, αλλά απ' ό,τι βλέπω πάλι θα είμαστε εμείς εδώ, εγώ και ο Περιφερειάρχης", πρόσθεσε ο κύριος Τσίπρας, εν μέσω χειροκροτημάτων.




Κατά την ομιλία του στο του 3ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών και μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης άφησε  αιχμές για πολιτικάντικες λογικές στην υλοποίηση έργων σε όλη τη χώρα και φυσικά και εδώ στην Κρήτη.
«Γίνανε απίστευτα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια. Έγινε η Εγνατία χωρίς να συνδέεται με κανένα λιμάνι. Η Κρήτη σε τέτοια γεωγραφική θέση έμεινε χωρίς καμία παραγωγική διασύνδεση με τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ή δείτε το άλλο. Στη Σητεία έγινε ένα φοβερό αεροδρόμιο και δεν υπάρχει δρόμος ουσιαστικά για να πάει κανείς», ανέφερε, με την τελευταία ατάκα να πυροδοτεί τη μήνη του δημάρχου Σητείας Θοδωρή Πατεράκη.
Τόσο σε δηλώσεις του όσο και μέσα στην αίθουσα της συνεδρίας, ο δήμαρχος έκανε λόγο για απαράδεκτη αναφορά και προσβολή του υπουργού προς τη Σητεία, αφού, όπως είπε, ο κ. Σπίρτζης είπε ούτε λίγο-ούτε πολύ πως δεν έπρεπε να γίνει το έργο του αεροδρομίου στη Σητεία!
Ο υπουργός επέμεινε στη θέση αυτή και ρώτησε μάλιστα, απευθυνόμενος στον Θοδωρή Πατεράκη, αν γνωρίζει τι μεγάλη οικονομική επιβάρυνση έχει το αεροδρόμιο της Σητείας για το κράτος.
Έτερο διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε και προς το τέλος της συνεδρίας. Ήταν να ανέβει στο έδρανο ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου. Υπήρχε μια πίεση χρόνου γιατί ο κ. Σπίρτζης ήθελε να φύγει. Ο συντονιστής Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, μεταξύ σοβαρού και αστείου πάντως, και περισσότερο χαριτολογώντας, ζήτησε από το δήμαρχο να μη μιλήσει. Ο Αντώνης Ζερβός παρεξηγήθηκε, δήλωσε θιγμένος. Τελικά επανήλθε με τα πολλά στο έδρανο, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου.


Το ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ επικοινώνησε με τον δήμαρχο Σητείας κύριο Θοδωρή Πατεράκη και του ζήτησε να μας αναλύσει τα συμπεράσματα που βγήκαν όπως τα εισέπραξε κατά την διάρκεια του συνεδρίου και των δηλώσεων που ειπώθηκαν.
Ξεκίνησε την κουβέντα μας αναφέροντας ότι αναχωρώντας απο το Ηράκλειο μετά τη λήξη του συνεδρίου 
είπε 

χαριτολογώντας  στον Πρωθυπουργό ότι φεύγω 12.30 τα μεσάνυχτα για την Σητεία έχοντας 2,5 ώρες δρόμο.
Απογοήτευση και πικρία ήταν τα συναισθήματα που εισέπραξε απο τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο συνέδριο που μετείχε για το τρόπο με τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια βασική υποδομή εννοώντας το Αεροδρόμιο Σητείας το οποίο δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης για την περιοχή και όλη αυτή η φιλολογία  περι δήθεν λάθος έργου δυσκολεύει και φρενάρει την οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξη ανοίγεται.
Ο δήμαρχος Σητείας εύχεται να είναι μια ατυχή δήλωση η τοποθέτηση του υπουργού υποδομών κυρίου Σπίρτζη και να μην υποκρύπτεται κάτι άλλο. Στην τοποθέτηση του συνέχισε ο κύριος Πιτσιόλας υφυπουργός ανάπτυξης και οικονομίας είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα στήριξης του αεροδρομίου Σητείας για να λειτουργήσει ώς μοχλός ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Σητείας σε ερώτηση μας τι κατάφερε να κερδίσει με την παρουσία του και την τοποθέτηση του στο συνέδριο μας ανέφερε

Ότι έθεσε επι τάπητος θέματα που έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα  παρεμβάσεων σε αρδευτικά δίκτυα και στα δίκτυα ύδρευσης, και μάλιστα συνέχισε λέγοντας μας ότι πάρθηκε η απόφαση απο το υπουργείο εσωτερικών επιχορήγησης 290.000 ευρώ για τις ανάλογες παρεμβάσεις.
Καταγράφει σαν θετικό ότι απο πλευράς Υπουργείο Υγείας συμφωνήθηκε η υλοποίηση της ανέγερσης του πολυδύναμο ιατρείου στον πρώην δήμο Μακρύ Γιαλό στην Ανάληψη, καθώς επίσης και την δήλωση  - δέσμευση σε προφορικό επίπεδο του Υπουργού ότι πολύ σύντομα θα στελεχωθεί το ΕΚΑΒ Σητείας με άτομα απο την Αθήνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε απο πλευράς δημάρχου στους αρμόδιους υπουργούς για την αναγκαιότητα ανάδειξης και στήριξης του Γεωπάρκου Σητείας, έτσι ώστε να λειτουργήσει ώς μέσο τουριστικής προβολής, προσπερνώντας ή διευκολύνοντας τις διαδικασίες με την πρόσληψη προσωπικού, το οποίο θα στελεχώσει τις απαραίτητες υπηρεσίες.
Η δέσμευση τουαναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

κυρίου  
Φάμελου ήταν ότι στον Νόμο που συντάσσεται θα γίνει ιδιαίτερη μνεία για τα 5 Γεωπάρκα της Ελλάδας, ενώ αναμένει τις συγκεκριμένες προτάσεις μας τόσο απο την δημοτική αρχή όσο πρωτίστως απο τον 
Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κύριο Νικόλαο Ζούρος, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο δήμαρχος Σητείας εξασφάλισε την υπόσχεση του 
Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας,  κυρίου Φωτάκη στο ζήτημα που τέθηκε ώς πρός την ίδρυση ινστιτούτου διατροφής και διαιτολογίας το οποίο επιστημονικά θα υποστηρίζει και θα αναδεικνύει τα οφέλη της Κρητικής διατροφής δίνοντας την δυνατότητα διαφήμισης της περιοχής της Σητείας.
Η αναγκαιότητα της επιστημονικής στήριξης που έχει να κάνει με τον διατροφικό τομέα και την σύνδεση του με τον πολιτισμό και τουρισμό. 

Η Ομπρέλα στήριξης της UNESCO στο Γεωπάρκο Σητείας σε συνδυασμό με όλα αυτά είναι εφόδια για την ανάδειξη εναλλακτικού τουρισμού. 

Ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί ο ίδιος την περιοχή.

Στην ερώτηση μας για το θέμα του ΒΟΑΚ και τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κυρίου Τσίπρα ότι η ώριμη μελέτη τελειώνει στον Αγιο Νικόλαο ο δήμαρχος Σητείας μας ανέφερε 
Ωριμότητα μελετητική υπάρχει μεγαλύτερη στο Νομό Λασιθίου απο τις υπόλοιπες περιοχές, η φράση ώριμη μελέτη ήταν ατυχής θα μπορούσε ο κύριος Πρωθυπουργός να αναφερθεί ότι απο Κίσσαμο έως Άγιο Νικόλαο θα πρέπει να προταχτούν τα πρώτα έργα. Για τον Νομό Λασιθίου συνέχισε ο δήμαρχος Σητείας οι μελέτες που συντάσσονται ορίζουν νέες χαράξεις και μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε ότι  απαιτούνται 5 σήραγγες και 7 γέφυρες απο το καλό χωριό έως το Χαμέζι με τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις και τις ενημερώσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους των περιοχών.
Απογοήτευση και ασαφής απαντήσεις απο την κεντρική πολιτική σκηνή για το θέμα του ΒΟΑΚ απο τον Άγιο Νικόλαο πρός την Σητεία, με δηλώσεις εντυπωσιασμού και ευχολόγια. 
Σε σχετική ερώτηση μας ώς πρός το δελτίο τύπου που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή για τον παραλιακό δρόμο της Σητείας που έχει καταρρεύσει εδώ και 2,5 χρόνια και που προτίθεται να κινηθεί σε συμβολικό κλείσιμο 4 ωρών στις 4 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Σητείας μας ανέφερε
 Ότι θεωρεί άσκοπη και ίσως εξυπηρετεί άλλους σκοπούς,  
την συγκεκριμένη κινητοποίηση δεδομένο ότι πρίν απο λίγες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση στον ανάδοχο και θα εγκατασταθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο δήμαρχος Σητείας συνεχίζοντας μας ανέφερε ότι εδω και 2,5 χρόνια έχει ζητηθεί μέσα απο την δημοτική αρχή να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τέτοιου είδους έργα με δυστυχώς αρνητικές απαντήσεις απο τους υπευθύνους.


Το ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ επικοινώνησε και με τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Σητείας κύριο Νίκο Καραμανωλάκη και του ζήτησαμε την δικιά του θέση στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το θέμα του ΒΟΑΚ αλλά και το δελτίο τύπου της συντονιστικής επιτροπής που προτίθεται να κινηθεί σε συμβολικό κλείσιμο 4 ωρών στις 4 Οκτωβρίου
Σχετικά μας ανέφερε ότι θεωρεί ακατανόητο ότι τόσα χρόνια ο δήμαρχος Σητείας δεν γνώριζε για την έλλειψη έτοιμων μελετών ώς πρός το τμήμα Αγιος Νικόλαος - Σητεία.
Σαν αντιπολίτευση εδώ και ένα χρόνο έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου διότι αποκρυπτογραφήσαμε τις δηλώσεις Καλογερή, και στελεχών του ΟΑΚ και ήταν εμφανές ότι θα γίνει κατάπτωση του έργου.
Είχαμε ζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο να ηγηθεί ο δήμαρχος Σητείας κινητοποίησης πανδημοτικής η οποία δεν έγινε ποτέ, εν αντιθέση της ανακοίνωσης των προηγούμενων ημερών όπου ζητήθηκε η μαζική στήριξη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Αναπτυξιακού συνεδρίου στο Ηράκλειο.
Ο κύριος Καραμανωλάκης συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για αποτυχία δεδομένο ότι δεν υπάρχουν μελέτες και δεν υπάρχουν και προοπτικές να δημιουργηθούν άμεσα μελέτες χάραξης ΒΟΑΚ απο τον Άγιο Νικόλαο στην Σητεία.
Δηλώνει στενοχωρημένος που για ακόμα μια φορά η περιοχή της Σητείας μένει εκτός.
Για το θέμα της συντονιστικής επιτροπής που καλεί τους συμπολίτες  να υψώσουν και πάλι φωνή διαμαρτυρίας  στις 4 Οκτωβρίου με δυμβολικό αποκλεισμό του παραλιακού δρόμου ο κύριος Καραμανωλάκης δήλωσε ότι σαν μείζωνος Αντιπολίτευση του δήμου Σητείας θα εκδοθεί δελτίο τύπου - κάλεσμα όλων των φορέων για ενεργή συμμετοχή.
Α.Ι.Γ

Post Top Ad

.............