Παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων έγινε την Κυριακή 2 Ιουλίου στον χώρο του ΑΚΟΜΜ στα Ανώγεια, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης ΑΑΕ-ΟΤΑ, στην οποία έγινε η ονοματοδοσία της αίθουσας εκδηλώσεων στο χώρο του κέντρου ενημέρωσης του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, σε “Αίθουσα Γεώργιος Ι.Κλάδος” προς τιμήν του σπουδαίου αγωνιστή και πρώην δημάρχου Ανωγείων. Παρόν στην εκδήλωση ο ίδιος ο π.δήμαρχος Ανωγείων κ.Κλάδος με τη σύντροφο της ζωής του Βαγγελιώ, περιστοιχισμένος από πολλούς επίσημους φορείς και απλούς πολίτες που βρέθηκαν εκεί για να τον τιμήσουν. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Κωνσταντίνος Πουλάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Μανόλης Καλλέργης,ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Βασίλης Λαμπρινός, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ.Σπύρος Δανέλλης, οι πρώην δήμαρχοι Ανωγείων κ.Σωκράτης Κεφαλογιάννης και κ.Νίκος Ξυλούρης και άλλοι.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το κινηματογραφικό πορτραίτο του σκηνοθέτη κ.Λευτέρη Χαρωνίτη με τίτλο “Γεώργιος Ι.Κλάδος. Ένας καινοτόμος δημιουργικός πολίτης. Συγκινημένος ο ίδιος ο κ.Κλάδος από τη μέρα τιμής στο πρόσωπο του μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη ζωή του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τους διωγμούς, αλλά και το έργο του ως δήμαρχος Ανωγείων. Συγκινητικό ήταν το απόσπασμα της ομιλίας του που αναφερόταν στην μαύρη περίοδο της δικτατορίας και τα κυνηγητά που υπέστη. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:
“Ήρθε η Δικτατορία. Κατάφερα να διαφύγω. Άφησα φαίνεται μια καλή εντύπωση στα Ανώγεια για τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκα και άρχισε η πεντάχρονη παρανομία. Το τι σημαίνει αυτό δε θα σας πω με πολλές λεπτομέρειες. Σας λέω μόνο ότι εγώ κοιμήθηκα και σε μεγάλα ξενοδοχεία. Στο “Seraton” της Αλεξάνδρειας, στη “Μεγάλη Βρετανία” στην Αθήνα, αλλά και άλλες περιόδους κοιμήθηκα και σε σπηλιές και είχα στρώμα τις αστοιβίδες και σκέπασμα τις εφημερίδες, οι οποίες ζεσταίνουν πάρα πολύ καλά! Ήμουν σε τρύπες σε σπηλιές που τα έδερνε ο αέρας και η βροχή. Έτσι πέρασε αυτή η δύσκολη περίοδος. Δύσκολη και για την οικογένεια μου. Με δυο μικρά παιδιά η Βαγγελιώ. Να βγαίνει στον δρόμο να την ακολουθούν για να μη διαταράξει τη δημόσια τάξη! Και οι ίδιοι πήγαιναν μετά στα Ανώγεια και έλεγαν τι αξιόλογος άνθρωπος είναι αυτή η γυναίκα.
Έτσι πέρασε αυτή η περίοδος. Ειλικρινά μετά δεν σκεφτόμουν να είμαι ξανά υποψήφιος. Ερχόντουσαν όμως σπίτι μου άνθρωποι, επιτροπές κτλ και με παρακαλούσαν να θέσω υποψηφιότητα. Τελικά το κουβεντιάσαμε στο σπίτι και το αποφασίσαμε. Με τα καθημερινά κυνηγητά της αστυνομίας δεν είχα τότε και μέσο βιοπορισμού. Να σας πω τέλος ότι στα δημοτικά συμβούλια είναι ζήτημα αν μετείχαν παραπάνω από δυο μέλη από το χώρο που προερχόμουν δηλαδή το Κ.Κ.Ε Εσωτερικού. Παρόλα αυτά υπήρχε άψογη συνεργασία μεταξύ μας όλες αυτές τις τέσσερις τετραετίες και μπορέσαμε να κάνουμε αρκετά πράγματα…” κατέληξε ο κ.Κλάδος.
Ο Γεώργιος Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1923. Γιος του Γιάννη Κλάδου αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης και της Ειρήνης Σκουλά. Πήγε στο δημοτικό σχολείο Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τελείωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δε του επέτρεψε να πάρει πτυχίο. Ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση τη περίοδο της Κατοχής ανέντακτος στην αρχή και στη συνέχεια από τις τάξεις του ΕΑΜ. Ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ και μέλος του Ν.Ε.ΕΑΜ Ρεθύμνης. Η πρώτη μέρα του πολέμου για τον έφηβο τότε Γεώργιο Κλάδο υπήρξε η συμμετοχή του στον Λατζιμά μαζί με άλλους Ανωγειανούς για να στηρίξουν τους ένοπλους μαχητές στην Μάχη της Κρήτης. Στην διάρκεια της δικτατορίας εξέδιδε και κυκλοφορούσε την παράνομη εφημερίδα “Ξαστεριά”. Παρέμεινε στην παρανομία για 5 χρόνια ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά στη ζωή του 8 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αι Στράτη.
Εξελέγη δήμαρχος Ανωγείων το 1965 μέχρι το 1967 όπου η Χούντα τον απέλυσε αμέσως και τον οδήγησε για πέντε χρόνια στην παρανομία. Μετά τη πτώση της δικτατορίας εξελέγη δήμαρχος συνολικά από το 1975 έως το 1990. Ανάμεσα στις πολλές καινοτόμες ιδέες και πράξεις του ήταν η ίδρυση του ΑΚΟΜΜ το 1988 του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος και του ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι το 2002. Ιστορία στα Ανώγεια έγραψαν και οι μουσικές εκδηλώσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με τον Μάνο Χατζιδάκη και άλλους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές. Για τον Γεώργιο Κλάδο ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκης είχε τονίσει τότε:
“Τα Ανώγεια έχουν ένα δήμαρχο που δεν το περιμένεις. Ένα δήμαρχο που δε φιλοδοξεί να γίνει Υπουργός Πολιτισμού. Αλλά που έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον Πολιτισμό από όση έχει ολόκληρο το Υπουργείο που ανέφερα. Δικό του το όνειρο για τους αγώνες της Λύρας και να που φέτος γίνονται οι δεύτεροι..(Κυριακή 13 Αυγούστου 1978:Τα σχόλια του ΤΡΙΤΟΥ)..
Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης