Σε συγκινησιακό κλίμα που ταξίδεψε το χθές με το σήμερα η παρουσίαση το βιβλίου του Κωστή Βασιλάκη ( Μαθηταί - Καθηγηταί Β Αρρένων Ηρακλείου 1961-1967 Μα θητεία στην διδασκαλία της Ιστορίας 1961-2016 ) - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Σε συγκινησιακό κλίμα που ταξίδεψε το χθές με το σήμερα η παρουσίαση το βιβλίου του Κωστή Βασιλάκη ( Μαθηταί - Καθηγηταί Β Αρρένων Ηρακλείου 1961-1967 Μα θητεία στην διδασκαλία της Ιστορίας 1961-2016 )


Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 26 Απριλίου στο αμφιθέατρο -  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου επί της οδού Κονδυλάκη 32 μια όμορφη και συνάμα συγκινητική συνάντηση του χθές με το σήμερα.
Κοινός παρανομαστής και συνδετικός κρίκος Ανθρώπων, αναμνήσεων και προσωπικών ιστοριών ήταν ο συνταξιούχος φιλόλογος και συγραφέας Κωστής Βασιλάκης με καταγωγή απο τον Αγιο Θωμά του δήμου Γόρτυνας.



Οι απόφοιτοι του 2ου Λυκείου Αρρένων Ηρακλείου 1967 γιόρτασαν τα 50 χρόνια αποφοίτησης τους και συνδιοργάνωσαν μαζί με το 2ο ΓΕ.ΛΗ ( Ιστορική συνέχεια του Β Αρρένων ) την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα και συνταξιούχου καθηγητή Κωστή Ι. Βασιλάκη  με τίτλο
Μαθηταί - Καθηγηταί Β Αρρένων Ηρακλείου 1961-1967 Μα θητεία στην διδασκαλία της Ιστορίας 1961-2016






Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο φιλόλογος καθηγητής Μανώλης Αλεξάκης, ενώ στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Κώστας Σπ. Μαστρογιαννάκης, φιλόλογος, απόφ. Β´ Αρρένων, ο Ζαχαρίας Ε. Σμυρνάκης, φιλόλογος, απόφ. Λυκείου "O Koραής"



Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Διευθυντής του 2ου Γε.Λ.Η. κ. Νίκος Κομμάτας, ο οποίος με χιούμορ καλωσόρισε τον Κωστή Βασιλάκη στον ( τόπο του εγκλήματος ) δηλαδή το σχολείο που φοίτησε ώς μαθητής και δίδαξε ώς καθηγητής.


Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Γιώργος Βιτώρος εκ μέρους των αποφοίτων 1967 όπου ιδιαίτερα συγκινημένος ξεκίνησε την ομιλία του με μία μαντινάδα του Αείμνηστο λογοτέχνη Κωστή Φραγκούλη.

Οπως τ αλάτι στο φαί ετσά ναι οι αναμνήσεις...


Αναφορές σε άξιους συμμαθητές των αποφοίτων του 1967 οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν και πέτυχαν στην επαγγελματική τους ζωή έκανε  ο Γιώργος Βιτώρος αλλά και σε ανθρώπους που έφυγαν απο την ζωή, και που υπήρξαν κάποτε συγκάτοικοι και συνοδοιπόροι στα ίδια θρανία.




Ιδιαίτερη αναφορά όμως έγινε στον καλύτερο μαθητή τους τον αείμνηστο Σήφη Κοσόγλου όπως αναφέρει και στο βιβλίο ο συγγραφέας.
Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε τιμητικά γιά όλους όσους ταξίδεψαν πέρα απο τα γράμματα σε άλλες διαστάσεις και δεν είναι πιά κοντά μας.



Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο κύριος Γιγουρτάκης όπου αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του 2ου ΓΕΛΗ Ηρακλείου τόσο στην αποτελεσματικότητα της μάθησης που γεννήθηκε και διαδόθηκε απο το συγκεκριμένο σχολείο, όσο και στην δράση του, στα κοινά της πόλης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που ερχόταν ανά εποχή στην Ελλάδα.



Ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου  Θεοχάρης Δετοράκης ο οποίος για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε να παραστεί στην εκδήλωση έστειλε επιστολή την οποία διάβασε ο φιλόλογος καθηγητής Μανώλης Αλεξάκης  ενώ ο Ζαχαρίας Κατσακός, φιλόλογος, μαθητής 2ου Γε.Λ.Η. διάβασε επιστολή του Φάνη Ι. Κακρίδη που αναφέρεται στην παρουσίαση του βιβλίου.
Ο Κώστας Σπ. Μαστρογιαννάκης, φιλόλογος, απόφ. Β´ Αρρένων συνέχισε παίρνοντας τον λόγο την παρουσίαση πτυχών του βιβλίου του Κωστή Βασιλάκη.
Ο Ζαχαρίας Ε. Σμυρνάκης, φιλόλογος, απόφ. Λυκείου "O Koραής" έκλεισε με την ομιλία του την παρουσίαση του βιβλίου. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπεριφεριάρχης Κρήτης κύριος Ευριπίδης Κουκιαδάκης όπου εξήρε την δουλειά, το ήθος και την φιλία που του προσφέρει ο Κωστής Βασιλάκης.
Να αναφέρουμε ότι με την παρουσία του τίμησε επίσης την εκδήλωση ο διευθυντής της Βικελαίας δημοτικής βιλβιοθήκης Ηρακλείου Δημήτρης Σάββας.
Το παρόν έδωσαν αρκετοί συντοπίτες του Κωστή Βασιλάκη απο το χωριό Αγιος Θωμάς αλλά και απο το χωριό Προφήτης Ηλίας ( Κανλί Καστέλι ) απ όπου και ο συγγραφέας είναι γαμπρός. 


Μουσική ανάσα και παρένθεση στην βραδιά έδωσαν τα παιδιά του ’67 στην πλατεία Ελευθερίας με...

Μουσική: Γιώργης Βασιλάκης, απόφ. 6ου Λυκείου


Τραγούδι: Γιώργης Κριτσωτάκης, φιλόλογος, απόφ. 2ου Γε.Λ.Η.

Μπάσο : Κώστας Παντερμαράκης απόφοιτος 6ου ΓΕΛΗ







Την βραδιά ολοκλήρωσε ο ίδιος ο συγγραφέας φανερά συγκινημένος αλλά και χαρούμενος που έσμιξε το χθές με το σήμερα μέσα απο αναμνήσεις, εικόνες και ιστορίες που μοιράστηκαν.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά το Κωστή Βασιλάκη στην οικογένεια του που εδώ και χρόνια τον στηρίζει σε μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής του, αναφέροντας ονομαστικά παιδιά, ανήψια, γαμπρούς και εγγόνια.
Βέβαια αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο και στην εκτυπωμένη παρουσίαση του συγγραφέα για το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν το βιβλιοπωλείο Γεωργαντωνάκης όπου και ο Κωστής Βασιλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη αγκαλιά που έχει δεχτεί.








ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Αντιπροσωπεία του 1967 παραδίδει στον διευθυντή του 2ου ΓΕΛΗ Μανώλη Φλουρή 
( συμμαθητή των παιδιών του 67 ) αναλόγιο για τις ανάγκες του σχολείου





Απο αριστερά Στέλλα Καπετανάκη φιλόλογος, Αγγελική Γρηγοράκη φιλόλογος, Γιώργος Γιαπιτζάκης Μαθηματικός, Μαρία Μεραμβελιωτάκη Θεολόγος, Ρένα Ξενάκη Φιλόλογος.


Πρώτη σειρά απο αριστερά - Ανδρέας Πατεράκης Μαθηματικός, Μαρία Μεραμβελιωτάκη θεολόγος, Στέλλα Καπετανάκη φιλόλογος






Ο μαθηματικός Γιώργος Γιαπιτζάκης εν μέσω μαθητών του


Τάξη Β1 λυκείου  στην αίθουσα διδασκαλίας με τον Φιλόλογο Γιώργο Τζαγκαράκη






Post Top Ad

.............