Ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα του Ομίλου Αετογιάννη στις «Παραδόσεις της Αποκριάς και της Σαρακοστής» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα του Ομίλου Αετογιάννη στις «Παραδόσεις της Αποκριάς και της Σαρακοστής»


Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου και εξαιρετική επιτυχία το πολυήμερο αφιέρωμα στις παραδόσεις της Αποκριάς και της Σαρακοστής που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ». Το αφιέρωμα περιελάμβανε παρουσιάσεις εθίμων, πρακτικών, τελετουργιών, μουσικών και χορών που συνδέονται με την συγκεκριμένη περίοδο και που έχουν πηγή τις παραδόσεις της Κρήτης, του Ελληνισμού και ολόκληρου του Κόσμου.



Επί εβδομάδες οι μαθητές του Ομίλου αλλά και πολλοί φίλοι και επισκέπτες του, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν έθιμα που τείνουν να χαθούν. Μελέτησαν μουσικές και σκοπούς -εν πολλοίς άγνωστες- διδάχτηκαν και χόρεψαν χορούς και συμμετείχαν σε παραδοσιακά τελετουργικά που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της απώτατης ελληνικής αρχαιότητας.


Το έθιμο των κουδουνάτων χορευτών, οι αναπαραστάσεις λαϊκών δρωμένων, χοροί όπως ο «Ζερβόδεξος», ο «Αγκαλιαστός», το «Πιπέρι» και πολλοί άλλοι με δεκάδες μελωδίες και στιχουργικές παραλλαγές από την Κρήτη έως την Θράκη. Παράλληλα διοργανώθηκαν διαγωνισμοί καλύτερης μεταμφίεσης ενηλίκων και παιδιών με ιδιαίτερα έπαθλα. Ειδική αναφορά έγινε στα παραδοσιακά παιχνίδια των παιδιών στα οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι. Στην κορύφωση του Αφιερώματος διοργανώθηκε μεγάλη γιορτή κατά την οποία όλοι οι παραβρισκόμενοι συμμετείχαν βιωματικά σε όλες τις πτυχές της ενασχόλησης με τα έθιμα και της παραδόσεις της Αποκριάς και της Σαρακοστής.






Post Top Ad

.............