ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Η ΣΕΠΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΧΙΑΝΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Η ΣΕΠΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΧΙΑΝΗΣ


Με μεγαλοπρέπεια και σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου στο Μοχό του δήμου Χερσονήσου η υποδοχή της σεπτής εικόνας της Παναγίας της Μοχιανής.
Παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών και με την συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Ηρακλείου  τελεστει ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ.














Πλήθος πιστών απο τον Μοχό αλλά και άλλες περιοχές της Κρήτης κατέκλυσαν την πλατεία του χωριού συμμετέχοντας στο πανηγυρικό κλίμα.
Το παρόν έδωσαν Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης, Πρωτοσυγκέλλος της Ιεράς Μητροπόλεως,.ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης κοι ο αντιδήμαρχος Μανόλης Πλευράκης  ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο πρώην δήμαρχος Μαλίων Κωστής Λαγουδάκης, ο διοικητής της 133 σμηναρχίας μάχης στο Καστέλι πεδιάδος, άγημα και εκπρόσωποι των λοιπών στρατιωτικών σωμάτων , ο κεντρικός λιμενάρχης ηρακλείου αντιπλοίαρχος κύριος Σαιτάκης, ο διοικητής του  πυροσβεστικού τμήματος Χερσονήσου, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Χερσονήσου, ο πολιτευτής της Νέας δημοκρατίας Γιώργος Ματαλιωτάκης και ιερείς της επαρχίας Χρερονήσου της Ιεράς μητροπόλεως





Ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην εκδήλωση έδωσε η φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου όπου οδήγησε στην κορυφή της πομπής την εικόνα της παναγίας απο την αρχή του χωριού στο σημείο που βρίσκεται το ηρώο έως και την κεντρική εκκλησία της Ευαγγελίστριας  όπου και τοποθετήθηκε η ιερά εικόνα.
Παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου και του χορευτικού τμήματος του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Στιβακτάκη απο την κωμόπολη του Μοχού ντυμένα με παραδοσιακές στολές με ελληνικές σημαίες και σύμβολα της θρησκείας μας στα χέρια, συμμετείχαν στην περιφορά της εικόνας.











Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν και η συμμετοχή αριστούχων παιδιών σχολείων του δημοτικού γυμνασίου και λυκείου του Μοχού.
Καθ όλη την διαδρομή της πομπής στους δρόμους του Μοχού πιστοί έριχναν ροδοπέταλα στο οδόστρωμα αλλά και στην εικόνα της παναγίας της Μοχιανής.
ιερείς, ψάλτες και λαικοί έψαλαν και συνόδευσαν την εικόνα δημιουργώντας ένα όμορφο κατανυκτικό κλίμα.









Η εικόνα της παναγίας της Μοχιανής αγιογραφήθηκε στην ιερά μονή κουφής πέτρας στο νομό Λασιθίου απο την μοναχή Μελετία και στην συνέχεια οδηγήθηκε  σε ιδιωτικό εργαστήριο στην Αθήνα όπου και επενδύθηκε με ασήμι.
Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης εικόνας είναι ότι χαρακτηρίστηκε ευξαρχής ώς παναγία αφιερωμένη στο Μοχό και είναι ακριβές αντίγραφο της παναγίας οδηγητρίας  που βρίσκεται στην ιερά μονή Ξενοφών στο Άγιο όρος.



Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά το πέρας της λειτουργίας ο Μητροπολιτής Πέτρας και Χερρονήσου κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ τίμησε τους κρητικούς επιχειρηματίες κυρίους Πλατάκη Νικόλαο, και  Σαπουνάκη Παντελή για την εδω και πολλά χρόνια  συνεισφορά τουςστην εκκλησία.
Ο Εφημέριος ιερέας Παπα Μανώλης Βογιατζάκης παίρνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του μητροπολίτη πέτρας και χερρονήσου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ευχαρίστησε στο σύντομο χαιρετισμό του όλους όσους στηρίζουν εδώ και χρόνια την ενορία.























































Στο τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκε δείπνο στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου με την φροντίδα των παιδιών του πολιτιστικού συλλόγου και την ευγενική χορηγεία του Μοχιανού επιχειρηματία Νικολάου Πλατάκη.









Post Top Ad

.............