Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΗΛΙΑΝΑ ΜΠΑΡΔΗ ΕΞΕΡΕΥΝΕΙ ΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΗΛΙΑΝΑ ΜΠΑΡΔΗ ΕΞΕΡΕΥΝΕΙ ΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και στην Ακαδημία Willem de Kooning του Rotterdam. Παρακολούθησε εργαστήρια τεχνικής Αγιογραφίας και Φορητών Εικόνων, Χαρακτική–ξυλογραφίας και Πολυμέσων.
Από το 2006 έως το 2010, στη Σητεία, παρέδιδε μαθήματα Εικαστικών και ελεύθερου σχεδίου στο Εργαστήριο Ζωγραφικής σε παιδιά και νέους από 5 έως 18 ετών, όπως επίσης και σχέδιο-χρώμα σε ενήλικες.


Aπό το 2006 έως σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός των Εικαστικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Κρήτη. Στο Αρχαιολογικό μουσείο στην Σητεία ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με έργα της εποχής του χαλκού στην Κρήτη. Από το 2010 και έπειτα πραγματοποιεί πολιτιστικά προγράμματα για την τέχνη της εποχής σε παιδιά της τρίτης τάξης του Δημοτικού.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων και έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα εικαστικής παιδείας. Με την εικονογράφηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 2010 με αρχαιολογικό σχέδιο για τις εκδόσεις της ανασκαφής στο Παλαίκαστρο Σητείας από την Βρετανική Σχολή (τεχνικό σχέδιο κεραμικών αγγείων, λίθινων εργαλείων και αναπαραστάσεις τοιχογραφιών).


Ένα βιβλίο – εργαστήρι, εμπνευσμένο από τη ζωή και την περίφημη τέχνη των Μινωιτών, των κατοίκων της προϊστορικής Κρήτης την Εποχή του Χαλκού.
Οι τοιχογραφίες στο ανάκτορο της Κνωσού, ο Δίσκος της Φαιστού, τα χρυσά κοσμήματα από τα Μάλια, τα ξεχωριστά αγγεία, ο μύθος του Λαβυρίνθου και ο αστερισμός του Ταύρου,  αποτελούν πηγή έμπνευσης για μαθητές δημοτικού, που θέλουν να δημιουργήσουν με χρώματα, πηλό, σύρμα, γόμες, αλουμινόχαρτο καθώς και με άλλα υλικά.
Ο μοναδικός αρχαίος πολιτισμός της Μινωικής Κρήτης αναδεικνύεται  μέσα από το βιβλίο,  μας προσκαλεί να τον γνωρίσουμε και να δημιουργήσουμε και εμείς κοντά του.
Οι Μινωίτες κατασκεύαζαν ομοιώματα καραβιών από πηλό. Σχέδια πλοίων βρίσκουμε χαραγμάνεα και σε σφραγιδόλιθους. Την ιδέα της σφραγίδας οι Μινωίτες φαίνεται να την πήραν από τους κατοίκους της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου. Έπαιζε το ρόλο που παίζει και σήμερα η σφραγίδα ή η υπογραφή και είχε εφαρμογή κυρίως στο εμπόριο, π.χ. ασφαλίζοντας και αποδεικνύοντας την προέλευση και την αυθεντικότητα ενός εμπορεύματος. • Μπορείς να φτιάξεις κι εσύ με πηλό ένα μινωικό καράβι, να του προσθέσεις κουπιά, κατάρτι και πανί... • Μπορείς να χαράξεις καράβια πάνω σε γομολάστιχα, πηλό ή ξύλο και να φτιάξεις τις δικές σου σφραγίδες..

Η Ηλιάνα Μπάρδη μαζί με τα παιδιά κατασκευάζει σφραγίδες και καράβια...


Στο 6ο Παιδικό Φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη ζωγράφισε μαζί με τα παιδιά αγγεία. Μαύρο πάνω σε άσπρο....Κόκκινο και άσπρο πάνω σε μαύρο... ενώ με τις κυρίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (Στ. Αποστολάκου, Κλ. Ζερβάκη, Β. Ζωγραφάκη, Ελ. Μανιαδάκη, Χρ. Σοφιανού) πραγματοποίησαν "ανασκαφή και συντήρηση των αγγείων" με τη βοήθεια των παιδιών...



Post Top Ad

.............