Σαν σκέψη υπήρχε εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Ο Μηνάς Χαλκιαδάκης το επεξεργαζόταν και το έβαζε πάλι στο συρτάρι του μυαλού του όταν σκεφτόταν τα μεταφορικά κόστη, τα ενοίκια της Αθήνας και τόσα άλλα. Αναθάρρευε κάθε φορά που οι σύντεκνοι που έμεναν μόνιμα στην πρωτεύουσα τον παρακινούσαν να το αποτολμήσει και πάλι, όμως, αυτός έκανε πίσω, καθώς το μέτωπο που είχαν ανοίξει στην Κρήτη, σε συνεργασία με την αλυσίδα Βερόπουλος, ήταν αρκετά μεγάλο -38 καταστήματα- και ο ανταγωνισμός όλο και πιο έντονος.
Έπρεπε να έρθει η ύφεση, που μαζί με την επιστροφή στις αξίες του τόπου μας έφερε και τη μείωση των ενοικίων, ώστε η νεότερη εκπρόσωπος της οικογένειας -που μετράει έναν αιώνα στο λιανεμπόριο- η 37χρόνη Χριστίνα, να υλοποιήσει το σχέδιο. Tη δημιουργία, δηλαδή, οργανωμένων παντοπωλείων που να διαθέτουν στο αθηναϊκό κοινό μόνο κρητικά προϊόντα. Τα δύο πρώτα καταστήματα «Χαλκιαδάκης – Γεύσεις Κρήτης» άνοιξαν τις πόρτες τους πριν από δύο μήνες σε Γλυφάδα και Χαλάνδρι και το FortuneGreece.com συνομίλησε με την Χριστίνα Χαλκιαδάκη για τις πρώτες εντυπώσεις.
Όπως αναφέρει, η πορεία είναι θετική, με τους τζίρους να ανεβαίνουν εβδομάδα με εβδομάδα καθώς γίνεται όλο και πιο γνωστή η ύπαρξη των καταστημάτων. Και μπορεί στο Χαλάνδρι και στους γύρω δήμους να υπάρχει ισχυρή Κρητική κοινότητα -σ.σ. στην Αττική εκτιμάται ότι κατοικούν περίπου 500.000 άτομα με ρίζες ή επαφή με την Κρήτη- η οποία να στηρίζει την προσπάθεια, στην περίπτωση όμως της Γλυφάδας είναι οι μη «σύντεκνοι» οι οποίοι περνούν συχνότερα το κατώφλι του μαγαζιού. «Είτε Κρητικοί, είτε Αθηναίοι, εμείς στο τέλος της ημέρας αυτό που εισπράττουμε είναι θετικά σχόλια και συγχαρητήρια για την κίνηση μας»
Μία κίνηση η οποία έφερε 800 διαφορετικά προϊόντα που παράγονται από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, οικοτεχνίες, συνεταιρισμούς και αγρότες της Κρήτης στην πρωτεύουσα. Και δεν μιλάμε μόνο για τρόφιμα, καθώς το νησί διαθέτει αυτάρκεια σχεδόν σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα τα καταστήματα της Αθήνας να λειτουργούν σαν ένα μίνι μάρκετ όπου μπορείς να βρεις ακόμη και κρητικές χαρτοπετσέτες. Όπως εξηγεί η Χριστίνα, συνεργάζονται με 350 προμηθευτές μόνο από την Κρήτη και πραγματοποιούνται προμήθειες τέσσερις φορές την εβδομάδα, αν και τις τελευταίες ημέρες λόγω απαγορευτικών στα πλοία υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις που η τροφοδοσία δεν πραγματοποιήθηκε.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η εταιρεία δεν προχωρά σε περαιτέρω ανάπτυξη. «Θα το εξετάσουμε μέσα στο 2014 και από τη στιγμή που θα έχουμε βεβαιωθεί ότι έχουμε λύσει τις “παιδικές ασθένειες” και ότι οι συνθήκες επιτρέπουν μία ταχύτερη ανάπτυξη», καταλήγει η Χριστίνα.
http://www.fortunegreece.com/