Η Αγία Γαλήνη βρίσκεται 61χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 68χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, βρίσκεται δηλαδή στη νότια Κρήτη περίπου στο μέσο του νησιού.
Η Αγία Γαλήνη, με το περίεργο αλλά και ταιριαστό όνομα, είναι ένα μικρό δαιδαλώδες χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά με άσπρα σπιτάκια, που περιτριγυρίζεται από τρία βουνά, το όρος Ασιδέρωτο, τον Κέδρο και τον Ψηλορείτη, και ανοίγει σε ένα όμορφο και γραφικό λιμανάκι που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστο και γεμάτο κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα μικρά και παλιά σπίτια του χωριού φαίνεται να στριμώχνονται από τα πιο μεγάλα διαμερίσματα που ξεφυτρώνουν τώρα στην περιοχή, αλλά και τα ξενοδοχεία στην Αγία Γαλήνη, που προσπαθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες διαμονής για τους επισκέπτες.
Η Αγία Γαλήνη είναι διάσημο παραθεριστικό μέρος με καλή παραλία, ένα από τα πρώτα μέρη που αναπτύχθηκαν τουριστικά στη νότια Κρήτη.
Το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης μπροστά ακριβώς από το χωριό προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά, τα οποία συνωστίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού για τους λάτρεις της θάλασσας, η Αγία Γαλήνη και λόγω ονόματος είναι αγαπημένος προορισμός, ή στάση για λίγο ψάρι και ανεφοδιασμό.
Αυτό που κάνει την Αγία Γαλήνη ξεχωριστή είναι η αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών, που προσφέρει υπέροχη θέα προς το λιμάνι και τον κόλπο της Μεσσαράς, ενώ εξίσου όμορφη είναι η θέα από το λιμάνι προς το χωριό που στέκεται πάνω στο λόφο, ειδικά το σούρουπο και τη νύχτα.
Η πρώτη αίσθηση που έχει κανείς μπαίνοντας στην Αγία Γαλήνη είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ φιλόξενο χωριό ή αν θέλετε παραθεριστικό κέντρο. Αν προχωρήσετε λίγο μέσα στα σοκάκια της Αγίας Γαλήνης θα δείτε τα παλιά σπίτια του χωριού, και αν μιλήσετε λίγο και με κάποιον παλιό κάτοικο θα σας πει μερικά λόγια για την κλειστή κοινωνία των ψαράδων, το μικρό χωριό με τους πεντακόσιους περίπου κατοίκους που υπήρχαν εκεί πριν από 40 χρόνια, όταν ο τουρισμός δεν ήταν μέσα στην καθημερινότητα της περιοχής και όταν απλώς έφταναν εκεί κάποιοι ξένοι αλλά και Έλληνες επισκέπτες του νησιού που ήθελαν να δουν κάτι το παρθένο, κάτι το πολύ αυθεντικό, κατευθυνόμενοι προς το Ηράκλειο ή το Ρέθυμνο.
Η Αγία Γαλήνη ως τουριστικός προορισμός είναι οργανωμένη περιοχή, και όλα βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Η περιοχή προσεγγίζεται με αυτοκίνητο, αλλά και με ΚΤΕΛ. Η στάση του ΚΤΕΛ βρίσκεται μέσα στο χωριό δίπλα ακριβώς από την Εκκλησία, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το λιμάνι. Τα δρομάκια του χωριού δεν έχουν ονόματα, και έτσι καλό θα είναι να έχει κανείς μερικά σταθερά σημεία στο νου του για να συνεννοείται, και η εκκλησία με τη στάση είναι σαφώς ένα από αυτά.
Στο λιμάνι βρίσκονται πολλά καραβάκια που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στα γειτονικά νησάκια αλλά και τις παραλίες που βρίσκονται κοντά στην Αγία Γαλήνη. Αν πάτε μια βόλτα στο λιμάνι το απόγευμα κατά τις 6-7 που επιστρέφουν τα περισσότερα, τότε θα δείτε ότι έχουν αναρτήσει ταμπέλες που ενημερώνουν για τις διαδρομές και τις ώρες αναχώρησης.
Υπάρχει καραβάκι που πηγαίνει εκδρομή στα Παξιμάδια, τα δίδυμα νησάκια που φαίνονται στον κόλπο της Μεσσαράς ( το εισιτήριο για την εκδρομή κόστιζε 20-25ευρώ το 2009), ενώ άλλα καραβάκια επισκέπτονται την παραλία στην Πρέβελη με το φοινικόδασος, τον Πλακιά, τον Αγιο Παύλο, αλλά και τα Μάταλα.
Τα καραβάκια αυτά φροντίζουν και για τη διατροφή σας που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή και μπορεί να αφορά μαγείρεμα σε κάποια παραλία, ή σνακ που προσφέρονται στη διαδρομή. Υπάρχουν όμως και καΐκια που πηγαίνουν τους τουρίστες στις παραλίες με εισιτήριο για απλή μετάβαση και επιστροφή, χωρίς φαγητό ή αναψυκτικό.
ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ ΕΤΟΣ 1964 |
ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ ΕΤΟΣ 1964 |
ΠΗΓΗ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - http://www.explorecrete.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ, εκτός των 2 τελευταίων