ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΛΙ ΑΜΙΡΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΛΙ ΑΜΙΡΩΝ

Η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας τον Σεπτέμβριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τιμήθηκε στον χώρο του μνημείου στην περιοχή Σελί Αμιρών, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και πλήθους κόσμου.


Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου – Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, ενώ στέφανα στο μνημείο κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών, βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο δήμαρχος Βιάννου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διεκδικήσεων γερμανικών οφειλών, εκπρόσωποι στρατιωτικών, κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της δημόσιας εκπαίδευσης, απόστρατοι και έφεδροι αξιωματικοί, αντιστασιακές οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς.
Ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος από τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Διακάκη και στη συνέχεια προσκλητήριο νεκρών και ο Υμνος της Βιάννου από τη χορωδία του Δήμου Βιάννου “Στάθης Μάστορας”.


Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δήλωσή του, αφού αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα, επεσήμανε: «Οφείλουμε να έχουμε μνήμη σ’ αυτά τα γεγονότα όχι για να συντηρούμε και να πυροδοτούμε την εκδίκηση, αλλά για να αποτρέπουμε τέτοιου είδους δραματικές καταστάσεις που μόνο πόνο σκορπούν στις ψυχές των ανθρώπων».
«Εβδομήντα τρία χρόνια μετά στεκόμαστε ευλαβικά και τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας», τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ακόμη, ανέφερε ότι «οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε, ειδικά ζητάμε από την κυβέρνηση, από την εκάστοτε κυβέρνηση, να διεκδικεί τις αποζημιώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση. Οφείλουν να δώσουν στις οικογένειες όλες που οι άνθρωποι τους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και στράφηκαν ενάντια στον κατακτητή, αυτό που πρέπει».


Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης τόνισε: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των 461 θυμάτων της ναζιστικής περιόδου, θύματα της μεγαλύτερης βαρβαρότητας που έχει επιδείξει η ναζιστική κατοχή. Είμαστε εδώ σε έναν αγώνα μνήμης ενάντια στη λήθη και ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να σταθεί στο καθήκον της διεκδικώντας τις πολεμικές αποζημιώσεις για να βρουν επιτέλους δικαίωση και ανάπαυση οι ψυχές των αθώων θυμάτων. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε, και να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ σε έναν αγώνα που δεν θα αφήσουμε ποτέ να έρθει η λήθη, αλλά καθημερινά με κάθε τρόπο θα διεκδικούμε το δίκαιο αίτημά μας».


ΚΑΙ HMEΡΙΔΑ
Με το σύνθημα η “Βιάννος δεν ξεχνά”, “Δικαιοσύνη και Αποζημίωση”, “διεκδίκηση και όχι εκδίκηση” πραγματοποιήθηκε εξάλλου προχθές ημερίδα “μνήμης και διεκδίκησης” στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου. Τον περιφερειάρχη, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των φορέων, τους ομιλητές, αλλά και τους παρισταμένους πολίτες καλωσόρισαν ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συνέχισης του αγώνα των διεκδικήσεων μέχρι την τελική δικαίωση.

Post Top Ad

.............