Tο πιο γνωστό φαγώσιμο παρασκεύασμα της Κρήτης είναι οι περίφημες κουλούρες. Υπάρχουν διάφορα είδη κουλούρας. Tο Πάσχα οι νοικοκυρές της Κρήτης ετοιμάζουν
Τις "Αβγοκουλούρες" ή "Λαμποκουλούρες",
Τα Χριστούγεννα τα "Χριστόψωμα" ή "Σταυρόψωμα",
Τον Δεκαπενταύγουστο τα "εφτάζυμα".
Επίσης στους γάμους, στις βαπτίσεις και στις άλλες εκδηλώσεις κατασκευάζουν διαφορετικά είδη κουλούρας στολισμένα με διάφορα μοτίβα από ζύμη και γι'αυτό αποτελούν μια ενδιαφέρουσα μορφή λαϊκής τέχνης. Το πιο γνωστό είναι το γαμοκούλουρο το οποίο δίνεται σε κάθε κρητικό γάμο στους καλεσμένους.