ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ




Πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο της Ι.Μονής Αρκαδίου επετειακή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη με τη συνεργασία του ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι». Ήταν η πρώτη φορά ιστορικά που δόθηκε ειδική άδεια για μια τέτοια εκδήλωση, καθώς τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατραρχείου.



Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάκρουση των καμπάνων της Ι. Μονής , μια και η συγκεκριμένη μονή ήταν δικαιούχος κώδωνας σε όλη την Κρήτη την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αμέσως μετά , και ενώ προβαλλόταν ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Γιάννη Μαράκη, η ηθοποιός Δανάη Καλαχώρα Φιλιώτα με δωρικό τρόπο παρουσίασε ένα θεατρικό δρώμενο λαϊκής ταφικής τελετής σε σκηνοθεσία του ίδιου, υποδυόμενη την Χαρίκλεια Δασκαλάκη (Δασκαλάκαινα) από το θεατρικό έργο του Παντελή Πρεβελάκη «Ηφαίστειο» , υποδηλώνοντας παράλληλα και τον αποφασιστικής σημασίας ρόλο της γυναίκας στους ηρωικούς κρητικούς αγώνες. Επίσης καθήλωσε το κοινό ερμηνεύοντας το ριζίτικο «Κόρη Λυγερή». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κ. Φιλιώτα έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και βραβεία στο παρελθόν και οι παριστάμενοι είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το πηγαίο ταλέντο της





Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου ως εκπροσώπου της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου , του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιου, καθώς και του Προέδρου του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι» κ. Γεωργίου Βλατάκη. Όλοι οι ομιλητές εξήραν τη σημασία της Αρκαδικής Εθελοθυσίας για το σημερινό κόσμο και επεσήμαναν ότι αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας.
Αμέσως μετά μέσα σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα στον ιστορικό χώρο του μοναστηριού η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό τη διεύθυνση του άξιου μαέστρου της και καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Μίλτου Λογιάδη ερμήνευσε με απίστευτο επαγγελματισμό δύο απαιτητικά κλασικά έργα: «Νύχτα στο φαλακρό βουνό» του Mussorgsky και το «Χορό» από τον Ορφέα και Ευριδίκη του Gluck για σόλο φλάουτο με σολίστ την Μαρία Γκολέμη. Κατόπιν παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το έργο του Ρεθύμνιου συνθέτη Γιώργου Κυριακάκη «Αντηχήσεις ii -: Ρίμα χ» με σόλο βιολί τον εξάρχοντα της Συμφωνικής και εκπαιδευτή εγχόρδων της ορχήστρας Δημήτρη Χανδράκη. Ο ίδιος ο συνθέτης σημειώνει για το έργο του τα εξής: « Στ' Αρκάδι ήταν εγκλωβισμένος κι ένας δωδεκάχρονος, που όντας γρήγορος στα πόδια, επιλέχθηκε να περάσει αυτός τις γραμμές των πολιορκητών, να τρέξει στα διπλανά χωριά να πει τα μαντάτα, να ζητήσει βοήθεια. Πράξη ύψιστης επικινδυνότητας κι αυτοθυσίας. Κι ενώ έτρεχε στο καθήκον του, άκουσε από μακριά τη μοιραία έκρηξη. Έτσι τον βλέπω να χάνει την ευκαιρία του να εγγραφεί στα μητρώα των «ηρωικώς διά την πατρίδα πεσόντων». Η ρίμα του αγνώστου x μιλά για τον παρ’ ολίγον ήρωα-νεαρό δρομέα κι αφιερώνεται στον απόγονό του, φίλο και συνεργάτη Δημήτρη Χανδράκη, που εξάρχει στην α' παρουσίασή της.»



Παρακάτω η ορχήστρα εκτέλεσε τον «Κρητικό Χορό» του Ν. Σκαλκώτα με υποδειγματικό τρόπο. Μοναδική στιγμή της βραδιάς όμως υπήρξε η συγκλονιστική ερμηνεία του Γιάννη Ιδομενέως στο μοιρολόι «Το δάκρυ του Ψηλορείτη» σε στίχους του επίσης Ρεθύμνιου στιχουργού Γιάννη Πλατύραχου και μουσική του Νίκου Πλατύραχου. Στο πιάνο ήταν ο ίδιος ο συνθέτης, σόλο κιθάρα η Όλια Σκανδαλάκη και στο λαούτο ο Μιχάλης Ιατράκης. Το τραγούδι συνόδευσε η νεανική χορωδία του Δήμου με τα βραβευμένα πρόσφατα σε διεθνή διαγωνισμό μέλη της που βρίσκεται υπό την άριστη καθοδήγηση του μαέστρου της Γ. Ιδομενέως. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι αυτό είναι το μοιρολόι μιας μάνας, όταν αντίκρισε το σκοτωμένο από Γερμανούς στρατιώτες παιδί της, που το εκτέλεσαν το 1943 κοντά στο χωριό Κουρούτες Αμαρίου, νομίζοντας ότι ήταν κάποιος άλλος αντιστασιακός που κυνηγούσαν. Ο Γιάννης Πλατύραχος( πατέρας του συνθέτη) παρών σ’ αυτή τη σκηνή παρέδωσε την οδύνη του στο Νίκο Πλατύραχο, ο οποίος και την επένδυσε μουσικά με ιδιαίτερο λυρισμό. Ακούστηκαν επίσης αποσπάσματα από τον «Καπετάν Μιχάλη» του Ν. Καζαντζάκη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι με τον Γιάννη Ιδομενέως και τη χορωδία στο τραγούδι και στο πιάνο τον Νίκο Πλατύραχο. Η εξαίσια αυτή συναυλία ολοκληρώθηκε με το ριζίτικο «πότε θα κάμει ξαστεριά», ενώ νέοι και νέες του Ρεθύμνου ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές περιέφεραν την ιστορική σημαία της Ι. Μονής και κατατέθηκαν στεφάνια ελιάς από τους παρισταμένους στο σκευοφυλάκιο, που έφεραν τα ονόματα των πεσόντων.



Ήταν μια βραδιά ιστορικής μνήμης και σεβασμού στην εθελοθυσία εκείνων που ολοκαυτώθηκαν το 1866, αλλά και μια περίτρανη απόδειξη ότι οι νέοι με κατάλληλα ερεθίσματα τη σωστή παιδεία και εμπνευσμένους δασκάλους μπορούν να υπηρετήσουν τον πολιτισμό. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της βραδιάς, αλλά και στον Δήμο Ηρακλείου που υποστηρίζει τέτοια σύνολα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις όλο και περισσότεροι νέοι και νέες να σπουδάζουν μουσική στην Κρήτη και το φιλόμουσο κοινό να απολαμβάνει εξαιρετικής ποιότητας συναυλίες.


Ζωή Παπαδάκη
Φιλόλογος

Post Top Ad

.............