Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΑΦΟΡΕΣΜΕΝΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΑΦΟΡΕΣΜΕΝΟΣ

Με την ελληνική δημώδη ονομασία αφορεσμένος κάβος φέρεται η επικίνδυνη άκρα, ακρωτήριο, της Κρήτης που αποτελεί το βορειοδυτικό άκρο του κόλπου του Μιραμπέλου.


Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 49 μέτρα. Βρίσκεται στην άκρη του ακρωτηρίου ΄Αγιος Ιωάννης και εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912-13 μετά την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων.
 Στο σημείο εδώ η παράδοση θέλει να βρίσκεται θαμμένος ο Καιάφας, για αυτό και το ακρωτήρι ονομάστηκε Αφορεσμένος.



.Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο στις 6 Μαΐου του 1915 και στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου το 1951, επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας την ασετιλίνη. Σήμερα λειτουργεί ως αυτόματος φάρος με χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος.
Με δεδομένο ότι ο φάρος του Αφορεσμένου αποτελεί ιστορικό μνημείο και προστατεύεται από τον Νόμο 3028/02 περί «Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»




Η επίσημη ονομασία του ακρωτηρίου από την ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία είναι "Ακρωτήριο Άγιος Ιωάννης" παρά ταύτα έχει επικρατήσει η κοινή (δημώδης) ονομασία ακόμα και σε ξένους πλοηγούς. Πρόκειται πράγματι για επικίνδυνο ακρωτήριο λόγω συστροφής των κυμάτων που παρατηρούνται πλησίον αυτού, ένεκα του μεγάλου βάθους περίπου 300 πόδια. Επί του ακρωτηρίου φέρεται ομώνυμος φάρος.





http://pezopories.blogspot.gr/

Post Top Ad

.............