ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Η αναβάθμιση του δημοτικού κήπου της πόλης του Ρεθύμνου, έτσι ώστε αυτός μέσα από στοχευμένες αλλά ήπιες παρεμβάσεις να αναδειχθεί, να αποκτήσει την παλιά του αίγλη και να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης των πολιτών του Ρεθύμνου, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της δημοτικής αρχής.
Ο μοναδικός πνεύμονας στην καρδιά της πόλης είναι το βασικό πλεονέκτημα του δημοτικού κήπου, το οποίο καλείται να αξιοποιήσει ο δήμος Ρεθύμνου που σταδιακά προχωρά σε ενέργειες με απώτερο στόχο ο χώρος να μετατραπεί σε ένα ζωντανό κύτταρο, μια κυψέλη πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όπου θα μπορούν να συναθροίζονται με ασφάλεια μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας.


Η προσέλευση όμως των επισκεπτών στον χώρο, που είναι ο βασικός μοχλός αναγέννησης του δημοτικού κήπου, προϋποθέτει αυτός να είναι λειτουργικός και ασφαλής για τους πολίτες.
Ήδη, εδώ και κάποιους μήνες η κατασκευή και λειτουργία του νέου αναψυκτηρίου έχει δώσει άλλη όψη στον χώρο. Η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατακόρυφα αφού πλέον οι Ρεθεμνιώτες έχουν στη διάθεση τους ένα νέο σύγχρονο εναλλακτικό χώρο για να απολαύσουν ένα καφέ σε ένα όμορφο περιβάλλον και τα παιδιά με ασφάλεια να τρέξουν και να παίξουν στον χώρο.
Αμέσως μετά το αναψυκτήριο πήρε σειρά η παιδική χαρά, οι εργασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη σε επίπεδο δήμου σύγχρονη παιδική χαρά, η οποία θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ο συγκεκριμένος χώρος αναμένεται να αλλάξει ριζικά, αφού σε τίποτα δεν θα θυμίζει τη εικόνα της παιδικής χαράς που υπήρχε, για την οποία κατά καιρούς ακούγονταν παράπονα και διαμαρτυρίες για τα σπασμένα παιγνίδια και τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν.
 
 Ωστόσο μένουν ακόμα πολλά να γίνουν στον χώρο. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Μίνως Αλεφαντινός υποστήριξε ότι στα πλάνα του δήμου είναι η συνολική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου, ώστε αυτός να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο υπαίθριο ψυχαγωγικό κέντρο.

 
 «Πάντα υποστήριζα ότι ο δημοτικός κήπος είναι παραμελημένος, σε ότι αφορά τη χρήση του. Ναι μεν προσφέρει πάρα πολλά και λόγω θέσης και λόγω μεγέθους στο κέντρο της πόλης, ωστόσο σαν χρήση ήταν σε φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια και πάντα υποστήριζα ότι η αναγέννηση του κήπου θα γινόταν μόνο με την προσέλευση του κόσμου. Μετά βίας κόπων και βασάνων καταφέραμε και λειτουργήσαμε το αναψυκτήριο. Αυτό από μόνο του δημιούργησε πολύ γρήγορα μια σημαντική επισκεψιμότητα στον δημοτικό κήπο από διάφορες ηλικίες πλέον και κυρίως από νέους γονείς που είχαν την ασφάλεια ότι αφού δεν υπάρχουν τροχοφόρα θα μπορούσαν να καθίσουν εκεί και να απολαύσουν τον καφέ τους. 


Αυτό έφερε αμέσως; και την ανάγκη να φτιάξουμε την παιδική χαρά του κήπου, την οποία είχαμε στον σχεδιασμό μας. Τώρα γίνεται η παιδική χαρά, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις και άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις. Η πυρασφάλεια και ο φωτισμός για μας είναι δεδομένες παρεμβάσεις. Μια τόσο μεγάλη προσέλευση ανθρώπων μας υποχρεώνει να είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι και πολύ σοβαροί, όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και φωτισμού. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει σιγά-σιγά να γίνουν και άλλα πράγματα στον κήπο. Να φτιάξουμε τους διαδρόμους και να μπορέσει ο δημοτικός κήπος να φιλοξενεί και άλλες δραστηριότητες, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, ήπιας μορφής δράσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες γιατί πιστεύουμε πολύ σε αυτά που μπορεί να προσφέρει ο δημοτικός κήπος».
 

Προχωρούν οι εργασίες στην παιδική χαρά
 
Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες που αφορούν στη διαρρύθμιση του χώρου για την τοποθέτηση των νέων παιγνιδιών στην παιδική χαρά του δήμου, ο χώρος της οποίας μεγαλώνει.
 
Ειδικότερα, πρόκειται για μια έκταση που θα ανέρχεται περίπου σε 1.100 τ.μ., σχεδόν τριπλάσια από τη σημερινή, περιφραγμένη με ξύλινη περίφραξη και με σειρά οργάνων-παιγνιδιών ξύλινων, τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με δάπεδο που θα κατασκευαστεί με συγκεκριμένα υλικά ανάλογα με το παιγνίδι που θα υπάρχει σε κάθε σημείο, ειδικά παιγνίδια για παιδιά με αναπηρία.
 
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η μελέτη θα υπάρχουν δύο είσοδοι στην παιδική χαρά, μια από τη νότια πλευρά (οδός Κουμουνδούρου) και μια από τη βόρεια πλευρά του αναψυκτηρίου, ενώ η παιδική χαρά θα διαθέτει αυτόνομο φωτισμό και καθιστικά ενώ το σύνολο των υπαρχόντων παιγνιδιών θα ξηλωθεί για να τοποθετηθούν τα νέα. Η παιδική χαρά θα έχει πιστοποίηση καταλληλότητας, σύμφωνα με το υπουργείο και τους νεώτερους νόμους. Θα υπάρχουν ειδικές πινακίδες και διάγραμμα διάταξης εξοπλισμού γιατί πλέον ο χώρος θα είναι μεγάλος. Στόχος επίσης είναι να υπάρχουν τουλάχιστον δύο όργανα για παιδιά ΑΜΕΑ, ένα σύνθετο όργανο προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ και άλλο ένα παιγνίδι-πιθανό μια κούνια για παιδιά ΑΜΕα. Θα υπάρχει νέος ανεξάρτητος φωτισμός της παιδικής χαράς και καινούρια καθιστικά.

 
Σε σχετικές δηλώσεις του ο μελετητής του Γραφείου Παλιάς Πόλης που έκανε τη μελέτη Μάνος Τσάκωνας ανέφερε: «Ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του και η οριοθέτηση του χώρου, ενώ γίνονται και χωματουργικά για να υπάρξει η υποδομή για να μπει μετά το υπόστρωμα που θα πατήσουν τα παιχνίδια. Επίσης έχει περατωθεί η υποδομή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και από εβδομάδα θα έρθει και ο ανάδοχος από τα Χανιά για τις τοποθετήσεις των παιχνιδιών. Έχουμε ακόμα εργασίες, όπως να τοποθετηθεί ο εσωτερικός περιμετρικός διάδρομος πρόσβασης στα παιχνίδια. Μέχρι το Πάσχα θα έχουν αποπερατωθεί οι εργασίες, καθώς τα παιχνίδια υπάρχουν και γενικά ότι χρειάζεται από εξοπλισμό μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει συγκεντρωθεί. Ο φωτισμός, τα καθιστικά και η περίφραξη θα είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό της λειτουργίας της παιδικής χαράς. 70.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τα παιχνίδια ενώ τις υπόλοιπες εργασίες τις ανέλαβε η τεχνική υπηρεσία του δήμου».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
 

Post Top Ad

.............