ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΧΤΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΧΤΑ

Σήμερα Κυριακή 21 Φεβρουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Ηρακλείου και την ομάδα «Πορπατώ στην Κρήτη», διοργανώνει πεζοπορική εξόρμηση, με ανάβαση στην κορυφή του όρους ΓΙΟΥΧΤΑ και επιστροφή στις ΑΡΧΑΝΕΣ.


 
Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με λεωφορείο, το εισιτήριο είναι 12 € και είναι απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση θέσης το αργότερο μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι.
ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ: τηλέφωνα 6946160654 (Ελένη 10:00-12:00) & 6948040401 (Ανδρέας 18:00-20:00).
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 07:30.

Η πεζοπορία έχει διάρκεια 5 ώρες, συνολικά όμως μαζί με τις ξεναγήσεις στα σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος η περιπλάνηση μας στο ιερό βουνό της Κρήτης θα διαρκέσει περίπου 7 ώρες (επομένως είναι απαραίτητη και η ανάλογη φυσική κατάσταση από τους συμμετέχοντες). Συνοδοιπόροι, οδηγοί και ξεναγοί μας, οι φίλοι πεζοπόροι από το Σύλλογο Φ.Υ.Σ.Η του Ηρακλείου.

Το ανθρωπόμορφο βουνό  Γιούχτας, θεωρείται το σημαντικότερο βουνό της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο για τη θέση και το σχήμα του (που θυμίζει ανθρώπινο κεφάλι), αλλά και για την αρχαιολογική και οικολογική του αξία. ΄Εχει υψόμετρο 811 μέτρα και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο τόπος ταφής του Δία. Κατά τα μινωικά χρόνια το βουνό θεωρείτο ιερό και στην κορυφή υπήρχε χώρος λατρείας. Τη μινωική λατρεία στην ιερή κορυφή, διαδέχθηκε η χριστιανική λατρεία, με το γραφικό εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού να δεσπόζει σήμερα στην κορυφή.


Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία στις 9:00 περίπου, από την Ενετική γέφυρα στα Σπήλια (υψόμ.120μ), από την οποία περνούσε το νερό για την κρήνη Μοροζίνι, στην πλατεία Λιονταριών στην πόλη του Ηρακλείου. Θα προχωρήσουμε μέσα στο «Κνωσανό» φαράγγι και από χωματόδρομο και μονοπάτι θα φθάσουμε στην περιοχή «Καρυδάκι» (υψόμ.225μ), όπου υπάρχει και δεύτερη ενετική γέφυρα (από την οποία επίσης περνούσε το νερό που υδροδοτούσε το Ηράκλειο) καθώς και η ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας.

Στη συνέχεια από μονοπάτι μέσα από κυπαρίσσια, από χωματόδρομο και καλλιεργημένα χωράφια θα ανηφορήσουμε προς τον αρχαιολογικό χώρο στην τοποθεσία «Ανεμόσπηλια» (υψόμ.415μ). Συνεχίζουμε απόεντυπωσιακό παλιό μονοπάτι στο Ιερό Κορυφής του Γιούχτα (υψόμ. 780μ) και σταματάμε στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού για να απολαύσουμε τη μαγευτική θέα προς το Ηράκλειο και το Κρητικό Πέλαγος. Από μονοπάτι κατηφορικό κατευθυνόμαστε στις παρυφές του βουνού, στις ΑΡΧΑΝΕΣ (υψόμ. 360μ), την ξακουστή κωμόπολη με τις ατελείωτες σειρές από αμπέλια, όπου μας περιμένει το λεωφορείο για την επιστροφή. Μετά το τέλος της πεζοπορίας και για να μην καθυστερήσει η επιστροφή μας στον ΄Αγιο Νικόλαο, δεν θα πάμε σε ταβέρνα για φαγητό. Οπότε όσοι συμμετέχουν πρέπει να φροντίσουν να πάρουν μαζί τους στο σακίδιο ή να αφήσουν στο λεωφορείο φαγώσιμα της επιλογής τους.  
                     
Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr) και στο facebook



ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΧΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Post Top Ad

.............