Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου  διοργανώνει την 2η Εισαγωγική Πεζοπορία  για ενήλικες από την θεματική ενότητα ‘Κάστρα της Κρήτης’, την Κυριακή 15/3/2015, 
στην πόλη της  Γόρτυνας.      
Η πεζοπορία – ξενάγηση θα ξεκινήσει από την  Γεωργική Σχολή της Μεσαράς,  λίγο έξω από το χωριό Αμπελούζος  θα διασχίσει όλη την αρχαία, ρωμαϊκή και βυζαντινή Γόρτυνα μέχρι το χωριό των Αγίων Δέκα.  

 Πρώτος σταθμός, μετά από ελαφρώς ανηφορική πορεία πάνω σε άσφαλτο και χωματόδρομο, η Ακρόπολη της αρχαίας Γόρτυνας, στον λόφο του Αϊ - Γιάννη. Η ξενάγηση στην ακρόπολη θα περιλαμβάνει σύντομη περιήγηση στο κεντρικό κτήριο (Κάστρο) και στον αρχαίο ναό της Πολιούχου Αθηνάς.
Αφού απολαύσουμε την υπέροχη θέα της πεδιάδας με τα χωριά της Μεσαράς και τα Αστερούσια, θα  κατηφορίσουμε πεζοπορώντας προς την ανασκαφή που γίνεται στο μεγάλο ρωμαϊκό θέατρο για να καταλήξουμε,  διασχίζοντας τη γέφυρα του ποταμού Ληθαίου, στον κυρίως αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. 
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης.



Πριν μπούμε στον αρχαιολογικό χώρο. Αριστερά μας ορθώνεται τμήμα του ναού του Αγίου Τίτου. Προσπερνάμε το ναό και διασχίζουμε την πλατεία με τις αιωνόβιες ελιές, δέντρα γέρικα με χοντρούς κορμούς ροζιασμένους από το χρόνο. Συνεχίζουμε ευθεία και λίγο παρακάτω αντικρίζουμε με θαυμασμό τον αειθαλή πλάτανο της Γόρτυνας, αυτόν που φιλοξένησε στη σκιά του την γαμήλια γιορτή του Δία και της Ευρώπης.
Μπαίνοντας στον κυρίως αρχαιολογικό χώρο, στον οποίοι θα γίνει και σύντομη ξενάγηση,  στο βόρειο άκρο της αρχαίας αγοράς βρίσκουμε το Ρωμαϊκό Ωδείο, ένα οικοδόμημα που χρησιμοποιήθηκε για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, τη Μεγάλη Επιγραφή με τους νόμους του 5ου αιώνα π.Χ. χαραγμένη σε βουστροφηδόν γραφή, σε 12 στήλες ή δέλτους (δωδεκάδελτος).


Βγαίνοντας από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο θα κάνουμε μία στάση  στον στεγασμένο χώρο, που χρησιμεύει σαν έκθεση ρωμαϊκών γλυπτών. Εκεί εκτίθενται ρωμαϊκά γλυπτά που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Γόρτυνας. Πρόκειται για αντίγραφα ανδριάντων και αγαλμάτων, τα οποία χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος π.Χ.-3ος μ.Χ.).
Επιβλητικό είναι το μαρμάρινο άγαλμα ενός σεβάσμιου καθιστού άνδρα στην αυλή. Αρχικά είχε ταυτιστεί με τον ανδριάντα του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Ευσεβούς ή Πίου, αν και αυτό από κάποιους αμφισβητείται, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για τον ανδριάντα ενός λόγιου ή φιλοσόφου άγνωστης ταυτότητας.
Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε νότια και θα περπατήσουμε ανάμεσα στις μνημειακές ελιές και τους ελαιώνες για να περιηγηθούμε στο Πραιτόριο, την έδρα του ρωμαίου διοικητή της Κρήτης όπου εκεί θα συναντήσουμε:

 

α) Το ιερό του Πυθίου Απόλλωνα που βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας Αγοράς και ήταν ο σημαντικότερος ναός και το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Γόρτυνας μέχρι την καθιέρωση του χριστιανισμού και την ίδρυση της βασιλικής του Αγ. Τίτου περί το 500 μ.Χ. Το πρώτο οικοδόμημα του 7ου αι. π.Χ. ήταν ένας τετράπλευρος σηκός με τέσσερις ξύλινους κίονες στο κέντρο για υποστήριξη της στέγης. Οι εξωτερικοί τοίχοι και οι βαθμίδες του κρηπιδώματος καλύφθηκαν με αρχαϊκές επιγραφές. Στην ελληνιστική περίοδο προστέθηκε μνημειώδης πρόναος, ενώ ανάμεσα στους κίονες τοποθετήθηκαν στήλες με επιγραφές. Μετατροπές και προσθήκες έγιναν και στη ρωμαϊκή περίοδο ενώ στα δυτικά του ναού οικοδομήθηκε ένα μικρό θέατρο. Στα μεσοβυζαντινά χρόνια στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, που είχε εγκαταλειφθεί, οικοδομήθηκαν κατοικίες και υδραγωγεία.
β ) Το ιερό των Αιγυπτιακών θεοτήτων που είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Κρήτη, αφιερωμένο στις αιγυπτιακές θεότητες Ίσιδα, Σέραπη και Ερμή Άνουβη μολονότι είναι γνωστό ότι οι θεότητες αυτές λατρεύονται και σε άλλες πόλεις.
Το ιερό αποτελείται από τετράπλευρο σηκό, στοά στα δυτικά, υπόγεια κρύπτη στα νότια και δεξαμενή ανατολικά έξω από το σηκό. Στη κεντρική κόγχη ήταν στημένο το άγαλμα του Σέραπη και στις πλευρικές τα αγάλματα της Ίσιδος και του Ερμή Άνουβη. Στο νότιο τμήμα του ιερού υπήρχε στενόμακρος χώρος, υπόγεια κρύπτη καθαρμών και μικρή δεξαμενή. Η τελευταία οικοδομική φάση του ιερού χρονολογείται 
στον 1ο / 2ο αι. μ.Χ., σύμφωνα με αφιερωματική επιγραφή.
γ) Το Νυμφαίο είναι κτίσμα του 2ου μ.Χ. αιώνα,  ένα μαρμάρινο σιντριβάνι με δεξαμενή, που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης του Πραιτωρίου.
δ) Ένα μικρό τμήμα από τις Ρωμαϊκές θέρμες . Οι ρωμαϊκές θέρμες ήταν ένα μεγάλο συγκρότημα λουτρών με πολλούς βοηθητικούς και ψυχαγωγικούς χώρους.
H πεζοπορία κάνει ένα μεγάλο κύκλο (περίπου 3,5-4 χλμ. μέσα στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας πόλης όπου πιθανόν συναντήσουμε τον αρχαίο ιππόδρομο και την αρένα και θα καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία των Αγίων Δέκα με τα πολύ όμορφα νεοκλασικά σπίτια που έχουν ενσωματώσει αρχαία "σπόλια".

 

Μαζί με την πεζοπορία και την ξενάγηση, ο συνολικός χρόνος θα είναι 4   ώρες
Την διοργάνωση θα την  επιμεληθούν οι νεαροί αρχαιολόγοι του Ομίλου , Έφη Αστρινάκη και Αλέξανδρος Πρατικάκης και την ξενάγηση οι αρχαιολόγοι - ανασκαφείς Λυριντζής Ανδρέας ,Νικολοπούλου Κωνσταντίνα και Πατεράκη Αντωνία.
Ώρα αναχώρησης 9πμ,  από το ΚΤΕΛ της Χανιώπορτας
Πληροφορίες –εγγραφές, Δευτέρα- Παρασκευή 8-10μμ, στο γραφείο του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου, Αβέρωφ 25, τηλέφωνο 2810-344588 και στην ιστοσελίδα www.pezoporikos.gr  , όπου υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής