2015 ΕΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

2015 ΕΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ


Σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη μιας σημαντικής μορφής του χώρου της μουσικής, του μεγάλου Ρεθεμνιώτη Νίκου Μαμαγκάκη, θα πραγματοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2015 με διοργανωτές τον Δήμο Ρεθύμνης-Γραφείο Πολιτισμού και Τμήμα Παιδείας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων και το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης.
 
Το 2015 από πολιτιστικής άποψης, θα είναι χρονιά-αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, όπως αποφάσισε ο Δήμος Ρεθύμνης, που δεν είχε καταφέρει να του αποδώσει την τιμή που του άξιζε, όταν ακόμα ήταν εν ζωή.


Οι συνδιοργανωτές, ανακοίνωσαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την πρόθεσή τους για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, χωρίς ωστόσο να κάνουν γνωστό το πλήρες πρόγραμμα, απ' όσα όμως ανέφεραν έγινε φανερό πως θα πρόκειται για σημαντικές πνευματικές-πολιτιστικές δράσεις.
 
Και μόνο η συμβολή και η παρουσία ενός διεθνώς καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη σε κάποιες από τις εκδηλώσεις, που φαίνεται δεδομένη, του επίσης Ρεθεμνιώτη Γιώργου Κουμεντάκη, δηλώνει πως η επιθυμία είναι για διοργάνωση άξια του ονόματος και της προσφοράς του Νίκου Μαμαγκάκη, που να υπενθυμίσουμε ότι «έφυγε» απο την ζωή τον Αύγουστο του 2013.
 
Το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στον μουσικοσυνθέτη, που σημαίνει ότι και το περιεχόμενό του θα είναι ανάλογο, με απόφαση του Δήμου ορίζεται η 20η Μαρτίου του 2015 ως ημέρα μνήμης για τον Νίκο Μαμαγκάκη, στα σχολεία της πόλης, το Πειραματικό Λύκειο θα δημιουργήσει και θα παρουσιάσει μια έντυπη έκδοση-αφιέρωμα στην προσωπικότητα και στο έργο του μουσικοσυνθέτη. Αυτές είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνει η νέα χρονιά, ενώ για την όσο το δυνατόν καλύτερη υλοποίηση όσων προγραμματίζουν οι διοργανωτές, ζητούν και τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας.
 
«Καλούμε όλους αυτούς που έχουν να καταθέσουν μνήμες, αρχειακό υλικό και κάθε είδους πρόταση που θα τον φέρει κοντά μας σε συνεχή επαφή με τον γενέθλιο τόπο του και όχι μόνο, να έρθουν σε επικοινωνία με το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου μας, στην ΚΕΔΗΡ, για να μπορέσουμε εμείς ως Δήμος σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς που συνδιοργανώνουμε αυτή την προσπάθεια, να υλοποιήσουμε και να εξελίξουμε όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για το έτος 2015, για τον Νίκο Μαμαγκάκη. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή και ελπίζουμε οι νέες γενιές να μπορέσουν, με αρχή το 2015 να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το έργο του μεγάλου Ρεθεμνιώτη μουσικοσυνθέτη»επεσήμανε η αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη, που αναφερόμενη στην απόφαση για την αφιερωματική χρονιά στον Ν. Μαμαγκάκη και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, είπε:
 
«Ήταν από τα μεγάλα όνειρα της παρούσας δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Νίκου Μαμαγκάκη σε κάποια κορυφαία εκδήλωση. Είχαμε μοιραστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια αυτή την προοπτική μαζί του κι εκείνος δήλωνε πρόθυμος να βοηθήσει αρκεί να συνεργούσαν και οι συγκυρίες. Απαγορευτικές συνήθως για τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια. Είχαμε αναφέρει τη μέρα εκείνη του αποχαιρετισμού ως Δήμος Ρεθύμνης, ότι προέχει να κρατήσει το Ρέθυμνο και να αξιοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται, το έργο του. Ύστερα από προσεχτική και στοχευμένη προσπάθεια αρκετών φορέων που συντονίζονται από τον Δήμο Ρεθύμνης είμαστε επιτέλους στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ως Δήμος Ρεθύμνης ότι το έτος 2015 αφιερώνεται πολιτιστικά στη μνήμη του μεγάλου Ρεθεμνιώτη, ανθρώπου και μουσικοσυνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη».

 
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου και καθηγήτρια του Πειραματικού Λυκείου, Ειρήνη Βογιατζή, αναφέρθηκε στην έκδοση έντυπου αφιερώματος στο Νίκο Μαμαγκάκη: «Το Πειραματικό Λύκειο θα παρουσιάσει μια έντυπη έκδοση-αφιέρωμα στην προσωπικότητα και στο έργο του Νίκου Μαμαγκάκη. Με αυτή την έκδοση θέλει να τιμήσει τον μεγάλο δημιουργό και κυρίως θέλει να κοινωνήσει το έργο του και τη σημασία του έργου του στους μαθητές. Γιατί οι μαθητές που έχουμε στο σχολείο, δηλαδή οι έφηβοι των 15, των 16, των 17 χρόνων δεν έχουν γνωρίσει το έργο του Μαμαγκάκη και με αυτό τον τρόπο θέλουμε να το κάνουμε γνωστό. Επίσης, ως Σύνδεσμος Φιλολόγων θα δούμε τη μουσική όχι μόνο ως καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και ως γλώσσα. Η μουσική είναι η μόνη γλώσσα που τη μιλάει όλος ο κόσμος, είναι πανανθρώπινη γλώσσα και είναι και η γλώσσα που ενώνει τους ανθρώπους. Θα διοργανώσουμε λοιπόν δύο δράσεις. Η μια είναι παρουσίαση μουσικοθεατρικού αναλόγιου, δηλαδή λογοτεχνικά έργα με αναφορές στη μουσική, τα οποία θα παρουσιαστούν σε δραματοποιημένη μορφή. Παραστάσεις με σκηνικά, κοστούμια, μουσική αλλά σε πολύ αφηρημένη και συμβολική μορφή και θα διοργανώσει και ένα φεστιβάλ δημιουργικής γραφής. Ήδη ο σύνδεσμος λειτουργεί, το εργαστήρι δημιουργικής γραφής εδώ και τρία χρόνια και με τη βοήθεια της συντονίστριας, της κυρίας Δασκαλά, και έχοντας τη μουσική ως μυθιστορηματικό πρόσωπο, θα προσπαθήσουμε ενήλικες και παιδιά να φτιάξουμε τις ιστορίες, τις δικές μας ιστορίες και να μοιραστούμε μέσα από αυτές συναισθήματα, σκέψεις και απόψεις».
 
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής, είπε: «Σε συνεργασία με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφασίσαμε να ορίσουμε την 20η Μαρτίου του 2015 ως ημέρα μνήμης στα σχολεία για τον Νίκο Μαμαγκάκη. Θα αφιερωθεί η πρώτη ώρα για εκδηλώσεις στα σχολεία, θα σταλεί υλικό από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων σε όλα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί θα το αξιοποιήσουν κατάλληλα. Επιλέξαμε την 20η Μαρτίου, επειδή είναι η έναρξη της άνοιξης, γιατί άνοιξη είναι και το έργο και του Νίκου Μαμαγκάκη, μια άνοιξη για τα μουσικά δρώμενα της χώρας μας».

 
Η σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, Ελευθερία Μιχάλα, αναφερόμενη στις εκδηλώσεις ανέφερε: «Ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με την οικογένεια του Νίκου Μαμαγκάκη, ετοιμάζει μουσικές εκδηλώσεις για όλο το έτος του 2015, που θα πλαισιωθούν από μεγάλους καλλιτέχνες.
 
Πιο συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί ότι το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη, που σημαίνει πως θα έχει ένα δυνατό στίγμα στο μουσικό του έργο. Μια άλλη μουσική εκδήλωση θα πλαισιώσει την παρουσίαση του έντυπου αφιερώματος του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου και την επιμέλεια θα έχει ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης, που υπήρξε μαθητής του Νίκου Μαμαγκάκη, ο Γιώργος Κουμεντάκης».

ρεθεμνιωτικα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............