VICTORIA HISLOP "ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΡΗΤΙΚΙΑ" - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

VICTORIA HISLOP "ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΡΗΤΙΚΙΑ"


Η πρώτη φορά που η Victoria Hislop πήγε στην Κρήτη ήταν το 1980, στα φοιτητικά της χρόνια. Τότε, δεν είχε επισκεφθεί τον Άγιο Νικόλαο, επιλέγοντας να κάνει διακοπές στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, η συγγραφέας και δημοσιογράφος διατηρεί σπίτι στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης, ενώ το βιβλίο της Το Νησί έγινε παγκόσμιο best seller και η τηλεοπτική μεταφορά του σε εβδομαδιαία σειρά από το Mega μεγάλη επιτυχία.

Η Victoria βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, καθισμένη στο μπαλκόνι του σπιτιού της στον Άγιο Νικόλαο και επιμένει να συζητήσουμε στα ελληνικά.«Δεν μιλάω ακόμη άνετα τα ελληνικά, αλλά κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα κάνω καλή εξάσκηση. Και συνεχίζω να παρακολουθώ μαθήματα στο Λονδίνο. Κάνω ιδιαίτερα με τον Θωμά, έναν Έλληνα δάσκαλο. Τα τελευταία πέντε χρόνια μπορώ να πω πως μιλάω ελληνικά. Είναι δύσκολη γλώσσα, αλλά το ήθελα πολύ. Επόμενος στόχος είναι να καταφέρω να διαβάσω ένα μυθιστόρημα στη γλώσσα σας» λέει. Όπως εξηγεί με καμάρι, αισθάνεται Κρητικιά, αν και ακόμη δεν έχει αποκτήσει την προφορά και κάποιες φορές δυσκολεύεται να καταλάβει την τοπική διάλεκτο. «Όμως οι κάτοικοι με αντιμετωπίζουν σαν ντόπια. Έχω πολλούς φίλους, και μάλιστα πρόσφατα πήγα σε έναν παραδοσιακό γάμο. Με βλέπουν σαν φίλη τους πια, ύστερα από έξι χρόνια που έρχομαι. Αντίθετα, στην Αγγλία μπορεί να μένεις σε ένα χωριό για χρόνια και να μη λες ούτε “καλημέρα”. Είναι πιο σνομπ οι άνθρωποι εκεί». Έχει μάθει να μαγειρεύει και κρητικά φαγητά. «Είμαι χορτοφάγος και στην Κρήτη μού είναι εύκολο να φτιάχνω κάθε μέρα κάτι διαφορετικό. Μου αρέσουν τα φασολάκια, η φάβα, τα χόρτα. Έχω κάνει ένα μικρό κήπο και έχω φυτέψει λαχανικά και βότανα» διηγείται με ενθουσιασμό. Εκτός από το κρέας, ο οργανισμός της δεν αντέχει την τσικουδιά. «Δεν πίνω καθόλου ρακή. Πίνω όμως λευκό κρασί, είναι απίστευτο».

Η Κρήτη είναι για εκείνη πηγή έμπνευσης, εκεί άρχισε να χτίζει την ιστορία για Το Νησί, το πρώτο της μυθιστόρημα, που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο και ταξίδεψε την Ελλάδα στο εξωτερικό. «Το πρωί κολυμπάω στη θάλασσα και μετά κάθομαι και γράφω. Από το μπαλκόνι μου βλέπω μέχρι και τη Σπιναλόγκα, το μικρό νησάκι που μου άλλαξε τη ζωή. Ήταν έκπληξη για μένα η επιτυχία του βιβλίου, της τηλεοπτικής σειράς που ακολούθησε, αλλά και το καλό που έκανε στον τουρισμό. Χαίρομαι πολύ» ομολογεί. Μοιράζοντας πια τη ζωή της μεταξύ Λονδίνου, Αθήνας και Κρήτης, εξηγεί ότι μπορεί να θέλει να περνάει χρόνο στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς της, αλλά τα γεράματά της θα ήθελε να τα περάσει στην Κρήτη. «Ο αέρας, το φαγητό και η θάλασσα είναι υπέροχα. Ο γιος μου και η κόρη μου έρχονται συχνά στην Κρήτη και τότε είμαι πραγματικά ευτυχισμένη».

Το βιβλίο της έκανε πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους να μάθουν για το νησί της Σπιναλόγκας και την ιστορία του. Η περιοχή αποτέλεσε πόλο έλξης τουριστών που ήθελαν να δουν από κοντά όσα διάβασαν στο best seller που κυκλοφόρησε το 2005. Το νέο της μυθιστόρημα διηγείται μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Κύπρο, την περίοδο της τουρκικής εισβολής. «Το βιβλίο λέγεται Ανατολή και κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στην Αγγλία και λίγο αργότερα στην Ελλάδα. Διαδραματίζεται στην Κύπρο και περιγράφει μια δραματική ιστορία που εκτυλίσσεται στην Αμμόχωστο το 1975, παρακολουθώντας την εξέλιξη της ζωής των ηρώων μέχρι το σήμερα. Πήγα στην Κύπρο πριν από τριάντα χρόνια και πάντα ήθελα να γράψω κάτι για αυτόν τον τόπο. Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά είχε τρομερό ενδιαφέρον να γράψω κάτι σχετικό με τη συγκεκριμένη εποχή που άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στην Κύπρο» λέει για τη νέα της δουλειά.

Έχει σκοπό να μεταφέρει και το νέο της μυθιστόρημα στη μικρή οθόνη; «Υπάρχει μια σκέψη να γίνει ταινία στην Αγγλία. Η Αμμόχωστος είναι μοναδική. Υπήρξε μια πόλη χωρίς ανθρώπους για σαράντα χρόνια, μια πραγματική πόλη-φάντασμα. Αυτό σοκάρει τους Άγγλους, δεν μπορούν να το πιστέψουν» λέει. Όσο για τη μεταφορά του βιβλίου Το Νησί στη μικρή οθόνη, δηλώνει ενθουσιασμένη. «Σκέψου ότι είχα αρνηθεί να γίνει ταινία στην Αμερική, γιατί δεν ήμουν σίγουρη για το τελικό αποτέλεσμα. Ήθελα να είμαι παρούσα στα γυρίσματα και να προσέχω κάθε λεπτομέρεια. Σήμερα, μιλάω με όλους τους ηθοποιούς που έπαιξαν στη σειρά, σχεδόν κάθε μέρα. Πριν από λίγες ημέρες, φιλοξένησα στο σπίτι μου στην Κρήτη έξι άτομα από την παραγωγή και κάναμε πάρτι για τρεις μέρες. Πήγα στην Αθήνα και είδα την παράσταση στην οποία παίζει ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, είδα το σκηνοθέτη της σειράς και ήπια καφέ με τον Μίνω Μάτσα. Δεν τελείωσε για μένα όλο αυτό. Σίγουρα θα έπαιρνα πάλι τους ίδιους ηθοποιούς, αν έκανα μια σειρά. Την Κατερίνα Λέχου, τον Στέλιο Μάινα… Δεν υπάρχουν καλύτεροι ηθοποιοί, κατά τη γνώμη μου» λέει με ενθουσιασμό.

Το επόμενό της βιβλίο έχει αποφασίσει να έχει θέμα την Αθήνα. Μάλιστα, τον ερχόμενο χρόνο σκοπεύει να τον περάσει στην ελληνική πρωτεύουσα. «Έρχομαι σχεδόν κάθε μήνα για δουλειά, για να δω φίλους και παραστάσεις, αλλά για να γράψω κάτι δεν θέλω να νιώθω τουρίστας. Αποφάσισα να νοικιάσω ένα σπίτι, βρήκα ένα διαμέρισμα στα Πατήσια, για να αποκτήσω τη γειτονιά μου, να πηγαίνω στο φούρνο, στο μανάβη, να ζήσω σαν Αθηναία!».






ΠΗΓΗ: http://www.peoplegreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............