ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΡΙΑΝΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΡΙΑΝΟ

Το χτύπημα της μοίρας που τον άλλαξε ως άνθρωπο

Του Γιάννη Ζωράκη

Το δράμα που έζησε τον έκανε να βοηθά τους ανθρώπους

Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία του ευεργέτη από το Αμαριανό


Mια ξεχωριστή ιστορία αγάπης και προσφοράς κρύβει ο θάνατος του Γιώργου Βασιλάκη, που άφησε μία αμύθητη περιουσία ύψους 800.000 ευρώ για να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη. 

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τον άνθρωπο που έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στον Καναδά, όμως στην πραγματικότητα αυτά που έγιναν γνωστά αποτελούν ένα μικρό κομμάτι από ένα τεράστιο παζλ που ξετυλίχθηκε μετά από μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα της «Π». 

Ας θυμηθούμε όμως την ιστορία από την αρχή. Τι είναι γνωστό για τον θανόντα Γιώργο Βασιλάκη; Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε γνωστή η ιστορία κάποιου ομογενή από τον Καναδά με το όνομα Μανώλης Βασιλάκης, ο οποίος άφησε στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος ένα τεράστιο ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ. Ταυτόχρονα άφησε κι ένα σπίτι στο χωριό Αμαριανό, καθώς και 500 περίπου ρίζες ελιές προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα βοηθάει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όσοι είχαν ερωτηθεί αρχικά, λίγα γνώριζαν για τον άνθρωπο που αποκαλούσαν Μανώλη Βασιλάκη, ενώ δήλωναν ξεκάθαρα πως ο άνθρωπος ήταν άγνωστος στην περιοχή και ότι είχε επισκεφθεί την Ελλάδα μόλις 2 ή 3 φορές με τη γυναίκα του. 

Αυτές τουλάχιστον ήταν οι αρχικές πληροφορίες. Ποια όμως είναι η αλήθεια; 

Η πραγματική αλήθεια για τον Γιώργο Βασιλάκη 

Ο Γιώργος - και όχι Μανώλης όπως αρχικά είχε γραφτεί Βασιλάκης- υπήρξε ένας διακεκριμένος επιστήμονας, αλλά πάνω απ’ όλα άνθρωπος, που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά. Δεν ήταν άγνωστος στην Κρήτη καθόλου, πόσο μάλλον στο Ηράκλειο και το Αμαριανό, αφού πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του, όχι στον Καναδά, αλλά στο Ηράκλειο. Στην αρχή κατοικούσε σε διαμέρισμα της πόλης μαζί με τη σύζυγο του, ωστόσο στη συνέχεια, μετά το θάνατο της, ζήτησε κι έμεινε σε διαμέρισμα στην Αγία Ειρήνη την Χρυσοβαλάντου. Εκεί μάλιστα βρίσκεται τόσο ο δικός του τάφος, όσο και της συζύγου του. 

Γιατί όμως στην Αγία Ειρήνη; Μα γιατί εκεί είχε αποφασίσει να προσφέρει όσα περισσότερα μπορούσε κι εκεί είχε φτιάξει μία πτέρυγα του γηροκομείου. Σε ένα τμήμα της πτέρυγας που είχε ο ίδιος με δικά του έξοδα δημιουργήσει, έφτιαξε κι ένα μικρό διαμέρισμα για να περάσει τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. 

Το παρασκήνιο πίσω από την κληρονομιά 

Ένα πέπλο μυστηρίου κάλυπτε μόνιμα την υπόθεση του Γιώργου Βασιλάκη. Κυρίως γιατί υπήρχαν άνθρωποι που είτε δεν ήξεραν, είτε δεν ήθελαν να πουν πράγματα και άνθρωποι που αν και ήξεραν δεν ήθελαν να κάνουν τη ζωή του Γιώργου Βασιλάκη σίριαλ. 

Όπως προκύπτει όμως από την έρευνα που πραγματοποίησε η “Π”, ο Γιώργος Βασιλάκης δεν αποφάσισε κάποια στιγμή να δωρίσει 800.000 για το τίποτα. Άνθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για το διπλό χτύπημα που είχε δεχθεί από τη μοίρα. Κι αυτό γιατί ο Γιώργος Βασιλάκης έχασε δύο παιδιά. Μία κόρη 4 ετών, στη δεκαετία του ’40 κι έναν ακόμα γιο σε ηλικία 19 ετών από αρρώστιες. Η φωτογραφία της κόρης του μάλιστα βρίσκεται στον τάφο του στην Αγία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου. 

Πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος του υποστηρίζουν πως δεν άντεξε το χαμό και του δεύτερου παιδιού του και για το λόγο αυτό άφησε ότι είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα, προκειμένου να «εξαφανιστεί» από προσώπου γης και να φύγει για τον Καναδά. Εκεί, μόνιμα στο μέρος της καρδιάς, ότι ρούχα κι αν φορούσε, όποια εποχή κι αν ήταν, κρατούσε τη φωτογραφία του γιου του. 

Η ζωή πριν τον Καναδά 

Μία από τις διασημότερες προσωπικότητες της εποχής του ήταν ο Γιώργος Βασιλάκης από το Αμαριανό. Ο Γιώργος Βασιλάκης είχε συμμετάσχει στους Βαλκανικούς Πολέμους και είχε λάβει μετάλλιο ανδρείας. Οι σπουδές του κινήθηκαν γύρω από τα οικονομικά και λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας. Λόγω της μόρφωσης και των σπουδών του, ο αείμνηστος Αριστοτέλης Ωνάσης τον είχε εμπιστευθεί ως οικονομικό διαχειριστή και διευθυντή στις πρώτες υπηρεσίες αφορολόγητων ειδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Όλα αυτά όμως δεν ήταν αρκετά για να ζήσει μια ζωή που κατ’ άλλους θα φάνταζε ονειρική, όταν η μοίρα τον χτύπησε για δεύτερη φορά. Ο χαμός του γιου του ήταν το πλήγμα που τον έκανε να φύγει και να μείνει μόνιμα στον Καναδά.
Η ζωή στον Καναδά 

Μια εξίσου επιτυχημένη ζωή είχε στον Καναδά ο Γιώργος Βασιλάκης. Ο Καναδάς και η ανάγκη για αλλαγή ήταν η αιτία που συνδύασε τα οικονομικά με τη δημοσιογραφία κι έγινε πολύ γνωστός στην εποχή του δημοσιογράφος και συγγραφέας. Οι γνώσεις του για μια ακόμα φορά του άνοιξαν δρόμους και δημιούργησε μια τεράστια επιτυχία. Η περιουσία που έφτιαξε ήταν τόσο μεγάλη που αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και τον τόπο του. 






ΠΗΓΗ: http://www.patris.gr/

Post Top Ad

.............