Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί από την Κυβέρνηση για το ζήτημα ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων και μικρών ανεμογεννητριών μέχρι 60 kW, όπως προκύπτει από την «απάντηση» που έδωσε στον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως είναι γνωστό, τον Νοέμβριο του ’19 ο Χάρης Μαμουλάκης ανέδειξε με ερώτησή του, την οποία συνυπέγραψαν 23 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τις Κυβερνητικές καθυστερήσεις που επηρεάζουν αρνητικά δεκάδες έργα που βρίσκονται σε καθεστώς προχωρημένης αδειοδοτικής «ωριμότητας». Μόλις στις 20/1/20, το Υπουργείο απαντώντας στην ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη, αναφέρει ότι «αναμένονται» οι σχετικές αποφάσεις αλλά και η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, η οποία «εξετάζεται». Με τον τρόπο αυτό όμως, χωρίς να δίδεται κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα από το αρμόδιο Υπουργείο, η ανησυχία και η αγωνία των φορέων δεκάδων έργων ανά την Ελλάδα παρατείνεται και το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.
«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κωλυσιεργεί και σε αυτόν τον τομέα, μπλοκάροντας ουσιαστικά πολίτες και φορείς που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Μέσω δηλαδή ενός θεσμού που δημιουργήθηκε το 2018 από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ο οποίος άνοιγε τον δρόμο για τη δημιουργία δεκάδων εγχειρημάτων αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης σε όλη τη Ελλάδα, ειδικά σε νησιωτικές και γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές, με την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού».
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4513/2018 θεσμοθετήθηκαν οι Ενεργειακές Κοινότητες εισάγοντας μια σημαντική τομή στον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας. Η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης φωτοβολταϊκών από αυτοπαραγωγούς, αφορά στην εγκατάσταση σταθμών για την κάλυψη ιδίων αναγκών από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού.
Σημαντικότερο
κίνητρο για την ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτέλεσε εξαρχής η κατά προτεραιότητα σύνδεσης τους στο δίκτυο, γεγονός που τους έδινε πλεονέκτημα σε σχέση με τις συμβατικές μορφές επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μειώνοντας ταυτόχρονα το γραφειοκρατικό βάρος και τον απαιτούμενο χρόνο για την αδειοδότηση τους. Έως και σήμερα όμως, εκκρεμεί η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η έκδοση από το Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της Υπουργικής Απόφασης για με την τιμολόγηση των εγκαταστάσεων μικρών ανεμογεννητριών, με αποτέλεσμα να καθυστερούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε καθεστώς προχωρημένης αδειοδοτικής «ωριμότητας».