Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019
Αίθουσα Μανουσάκη,
Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κασταμονίτσας
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του έργου LIFE Natura Themis* «Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον», το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με τη συνεργασία του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κασταμονίτσας διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον», την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 στις 18.00 μ.μ.-21.00 μ.μ., στην αίθουσα Μανουσάκη της Κασταμονίτσας, Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα συζητηθούν θέματα όπως η περιβαλλοντική νομοθεσία και η εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, οι οικοσυστημικές υπηρεσίες και η διοικητική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη, η επίδραση και οι επιπτώσεις της απουσίας χωρικού σχεδίου για την αγροτική γη, η περιβαλλοντική προστασία σε περιόδους οικονομικής κρίσης, και άλλα συναφή θέματα ενώ θα υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομιλίες:
18.00-18.10 Εγγραφές συμμετεχόντων-Χαιρετισμοί
18.10-18.30
Το έργο LIFE NATURA Themis: κυριότερες δράσεις, στατιστικά στοιχεία και νομοθεσία. Πόπη Μπαξεβάνη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Ενημέρωσης LIFE Natura Themis, Εξωτερική Συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ.
18.30-18.50 Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη. Αφροδίτη Καρδαμάκη, Βιολόγος, Εξωτερική Συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ
18.50-19.10 Διοικητική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη. Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Βιολόγος, Εξωτερική Συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ.
19.10-19.30 Διάλειμμα καφέ/ελαφρύ γεύμα
19.30-19.50 Η επίδραση και οι επιπτώσεις της απουσίας χωρικού σχεδίου για την αγροτική γη. Βάννα Σφακιανάκη, Αρχιτέκτων.
19.50-20.10 Περιβαλλοντική Ευθύνη και Πολίτες. Πόπη Μπαξεβάνη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Ενημέρωσης LIFE Natura Themis, Εξωτερική Συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ.
20.10-20.30 Συζήτηση
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση:
Πόπη Μπαξεβάνη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Ενημέρωσης LIFE Natura Themis
*Το έργο LIFE Natura Themis συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με τη συνεργασία των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου και Χανίων, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών-Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αντικείμενο του έργου είναι αρχικά η καταγραφή, στατιστική ανάλυση και παρακολούθηση των δεδομένων που αφορούν στην περιβαλλοντική παραβατικότητα και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που τελούνται διαχρονικά στην Περιφέρεια Κρήτης. Απώτερος σκοπός του έργου είναι η συνειδητοποίηση εκ μέρους των φορέων ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι ένα ξεχωριστό πεδίο Ποινικού Δικαίου και ότι υπάρχει ατομική ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας.
Μέσω του προγράμματος θα επιχειρηθεί η καλλιέργεια δεξιοτήτων σε προανακριτικούς υπαλλήλους, προκειμένου να προλαμβάνουν και να διώκουν αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό έγκλημα, προβαίνοντας ταυτόχρονα στην κατά το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση της ζημίας στο περιβάλλον, αλλά και η ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών NATURA 2000 για την παράνομη δραστηριότητα στις περιοχές τους, η οποία προσβάλλει την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο του τόπου.
Η βασική επικοινωνιακή εκστρατεία περιλαμβάνει την παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, τη διεξαγωγή συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων, ανοιχτών εκδηλώσεων, τη δημιουργία και λειτουργία δύο Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου (σε Ανατολική και Δυτική Κρήτη αντίστοιχα), την παραγωγή εφαρμογής για έξυπνες συσκευές και άλλα (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου www.lifethemis.eu).