Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκαν και στα Χανιά οι Ενοπλες Δυνάμεις μαζί με τον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκαν και στα Χανιά οι Ενοπλες Δυνάμεις μαζί με τον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου


Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκαν και στα Χανιά οι Ενοπλες Δυνάμεις μαζί με τον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, πολιούχου στην πόλη μας με τη συμμετοχή εκατοντάδων Χανιωτών και επισήμων προσώπων. Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η δοξολογία τελέστηκε από αρχιερατικό συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον μητροπολίτη Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριο.



Το “παρών” έδωσαν στρατιωτικές Αρχές με τους διοικητές όλων των όπλων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παιδείας Βασίλειος Διγαλάκης και η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.




Σε δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: «Είναι μια μεγάλη γιορτή σήμερα, για την Ελλάδα, για τα Χανιά, για την Παναγία που την επικαλούμαστε όλοι όταν έχουμε ανάγκη. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά».
Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς και αρκετοί δημοτικοί όπως και περιφερειακοί σύμβουλοι. Παρέστησαν επίσης οι πρώην βουλευτές Κυριάκος Βιρβιδάκης, Λίτσα Κουρουπάκη και Βάλια Βαγιωνάκη, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και εκπαιδευτικών. 


Με την ολοκλήρωση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της δοξολογίας, ακολούθησε η λιτανεία της Αγίας Εικόνας των Εισοδείων της Θεοτόκου σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων, ενώ έξω από το δημαρχείο έγινε η τελετή της ευλογίας των άρτων και στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς δέηση υπέρ υγείας των Χανιωτών.
Προπομπός για διευκόλυνση της πολυάριθμης πομπής η οποία περιστοιχιζόταν από ομάδα του Ερυθρού Σταυρού ήταν δικυκλιστές της τροχαίας και ακολουθούσαν η δημοτική μπάντα, μαθητές, παραδοσιακοί σύλλογοι, πρόσκοποι, η μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών, ομάδα ιεροψαλτών, κληρικοί με την Αγία Εικόνα όπου μεταξύ αυτών και 5 μητροπολίτες, επίσημοι και εκατοντάδες πιστών, ενώ την εύρυθμη κίνηση των συμμετεχόντων συντόνιζε ο πρωτοσύγκελος κ. Δαμασκηνός.
Η συνέχεια δόθηκε λίγο αργότερα στο Μνημείο Πεσόντων με επιμνημόσυνη δέηση στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, για να ολοκληρωθεί με καταθέσεις στεφάνων.



Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο και τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν το βράδυ της ίδιας ημέρας μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα Εισόδεια της Θεοτόκου και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο ειδικός συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Σήφης Μαρκάκης, ενώ το καλωσόρισμα και την ομιλία ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δαμασκηνός Λιονάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής «…Αλλά εμείς οι Έλληνες έχουμε κι άλλους λόγους που μας δένουν με την Παναγιά μας. Η πανίερη μορφή της είναι συνυφασμένη και με την εθνική μας ύπαρξη. Μας παραστέκεται 2.000 χρόνια. Ο ποιητής μας Κωστής Παλαμάς την ονομάζει “στρατηγίσσα  και προστάτιδα του γένους, που περιφέρεται παντού, και κρατάει μακριά της ρωμιοσύνης τον εχθρό”.

Το μουσικό τμήμα άρχισε με παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στη Θεοτόκο από τη χορωδία της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων  «Άγιος Πολύκαρπος» με υπεύθυνη την κα Γεωργία Ρακοπούλου.
Στη συνέχεια ακολούθησε η μπάντα της 5ης ΤΑΞ. ΠΖ. (V Μεραρχίας Κρητών) με φιλική συμμετοχή στο πιάνο της Βιβής Κουτσογιαννάκη και στην κιθάρα του Επιμενίδη Κουτσαυτάκη, ενώ μαέστρος ήταν ο Ταγματάρχης (ΜΣ) Χρήστος Ζαγουράκης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου διά του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού ευαρέσκειες στους διοικητές των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και στους πρώην αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη και Τάσο Βάμβουκα, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ XANIΩTIKA NEA

Post Top Ad

.............