6o Festival del cinema italiano / Νοέμβριος 2019-Ηράκλειο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

6o Festival del cinema italiano / Νοέμβριος 2019-Ηράκλειο


Η ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου, η τόσο ένδοξη, που έμεινε στη μνήμη του κοινού, είναι εκείνη των Mastroianni, Gassman, Sordi, Loren, με λίγα λόγια της Ιταλίας του «Dolce Vita». Σαν συνέχεια αυτής της γιγαντιαίας κληρονομιάς υπάρχει ο σύγχρονος ιταλικός κινηματογράφος, γεμάτος από προικισμένους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και ηθοποιούς.
Το μεγαλείο του ιταλικού κινηματογράφου έγκειται ακριβώς στην ικανότητα να προσεγγίσει και να περιγράψει τη χώρα, την κοινωνία, τα προβλήματά μας,
σε κάθε χρονική περίοδο, καλύτερα από οποιαδήποτε κοινωνιολογική μελέτη.

Για το λόγο αυτό, το 6ο Festival del Cinema Italiano 2019, θα είναι ένα ταξίδι στο σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο.


La storia del cinema italiano, quella gloriosa, rimasta nella memoria popolare è quella di Mastroianni, di Gassman, di Sordi, della Loren, insomma quella dell’Italia della “Dolce Vita”.
In mezzo a questo patrimonio gigantesco, c’è anche un cinema italiano contemporaneo, denso di autori e attori di grande talento.

La grandezza del cinema italiano sta proprio, nella capacità di raccontare il Paese, di raccontare la nostra società, i nostri problemi, in ogni periodo, meglio di qualunque trattato sociologico.
Per questo motivo, il Festival di quest’anno, sarà un viaggio nel cinema italiano contemporaneo.

Ας αφεθούμε στη συγκίνηση και τη μαγεία του ιταλικού σινεμά !!
• Όλες οι ταινίες είναι με Ελληνικούς υπότιτλους
ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΕΛΛΗ  (πρώην ΑΝΔΡΟΓΕΩ)  ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ -  ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00

Διοργάνωση: Κέντρο Ξένων Γλωσσών Καζάλι  & Vice Consolato Onorario d' Italia Iraklio
Συνδιοργάνωση: Europe Direct - Kέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης

Για περισσότερες πληροφορίες:  2810 228715  


Ευχαριστούμε το Europe Direct για την υποστήριξη και τον Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση της αίθουσας.
Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς μας για την συνδρομή τους και σε αυτό το φεστιβάλ.
• Οινοποιείο Λουλούδης
• Νερό Krystal
• Αρτοποιείο Σταματάκης
• Deltagraphix Design & Print




Io non ho paura - Εγώ δεν Φοβάμαι, 2003
Regista: Gabriele Salvatores, 108' 

Apulia, 1978. Ένα παράξενο παιχνίδι παίζει η Μοίρα στον μικρό Michele, που σ' ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι ανακαλύπτει μια καμουφλαρισμένη κρύπτη. Μέσα της ζει έγκλειστο ένα σχεδόν τυφλό από το σκοτάδι αγόρι. Δεν αποκαλύπτει σε κανέναν την ύπαρξη του ενώ μια παράξενη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ των δυο παιδιών. Η παιδική αθωότητα όμως χάνεται καθώς αποκαλύπτεται σιγά σιγά η αλήθεια.
Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους μυθιστοριογράφους της ιταλικής λογοτεχνίας, του Niccolò Ammaniti, που με το έργο του αναφέρεται  σ' ένα πρόβλημα που ταλάνιζε για χρόνια τη σύγχρονη Ιταλία - τις απαγωγές για λύτρα.
Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ Βερολίνου, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Ιταλίας για την Καλύτερη Σκηνοθεσία  και επελέγη να εκπροσωπήσει την Ιταλία στα Όσκαρ (2003).


La sconosciuta - Η άγνωστη,  2006 
Regista: Giuseppe Tornatore, 110' 

Η θλιβερή ιστορία μιας Μολδαβής μετανάστριας στην Ιταλία, που για χρόνια έχει κακοποιηθεί σωματικά και συναισθηματικά. Στα χέρια των εκμεταλλευτών της έγινε πόρνη και μηχανή που γεννάει παιδιά για να κερδίζουν χρήματα. Τώρα η Ιρένα ψάχνει την κόρη της στο σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας χρυσοχόων σε μια πόλη της βόρειας Ιταλίας, γνωρίζει τον έρωτα μέσα στις λάσπες, ψάχνει την ανθρωπιά σ' ένα βρόμικο κόσμο. Μα όλα περιπλέκονται όταν επανεμφανίζεται κάποιος που τη συνδέει με το παρελθόν της.
Η ταινία ντυμένη με τη δραματική μουσική του Έννιο Μορικόνε γοήτευσε και βραβεύτηκε για τις εξαιρετικές ερμηνείες, τη θαυμάσια φωτογραφία και τη σκηνοθεσία του Tornatore.


La mafia uccide solo d'estate  - Η μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι, 2013

Regista: Pif  (Pierfrancesco Diliberto), 85'   
«Μπαμπά, τι είναι Μαφία;». Εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα -πιθανότητα αυτοβιογραφική- αυτή η καυστική κωμωδία διηγείται την ιστορία του Αρτούρο, ενός παιδιού που γεννιέται στο Παλέρμο την ημέρα που ο αρχηγός της Μαφίας, Βίτο Τσιαντσιμίνο, αναλαμβάνει Δήμαρχος. Μεγαλώνοντας σε αυτό το περιβάλλον, το μικρό αγόρι μαθαίνει να μην τρομάζει με τους συνεχείς σκοτωμούς, πιστεύοντας πάντα στους δυο αστικούς μύθους πως η Μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι και δολοφονούνται μόνο όσοι ερωτεύονται. Τι; Μια καινούρια συμμαθήτρια έρχεται στο σχολείο. Ο Αρτούρο την ερωτεύεται και προσπαθεί να κατακτήσει τη Φλώρα σε μια πόλη κυριαρχημένη από τη μαφία.
Αφήνει το Παλέρμο του γεμάτος ερωτηματικά για το ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο, για την υποκρισία του λαού αλλά και των αρχόντων της ταλαιπωρημένης από τη μαφία σικελικής κοινωνίας.
Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας (2014) από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.


Dogman, 2018
Regista: Matteo Garrone, 102'

Το φιλμ είναι εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του Πιέτρο Ντε Νέγκρι που συγκλόνισε την Ιταλία στα τέλη του '80. Στα προάστια μιας ιταλικής πόλης, ο μικροκαμωμένος και μοναχικός Μαρτσέλο ζει τη μονότονη καθημερινότητά του κι επιβιώνει ως ιδιοκτήτης του Dogman, ενός μικρού μαγαζιού φροντίδας σκύλων, διακινώντας παράλληλα μικροποσότητες κοκαΐνης.
Όταν ο παλιός του φίλος, ο Σιμόνε, βγαίνει από τη φυλακή βλέπει τη ζωή του να ασφυκτιά από την παρουσία του, καθώς τρομοκρατεί συστηματικά τον ίδιο και μαζί όλη τη γειτονιά.
Έχοντας πάντα στον νου του τη μικρή κόρη του, για την οποία θα έκανε τα πάντα και αποφασισμένος να προφυλάξει την αξιοπρέπεια του από τη συνεχή ταπείνωση,  ο Marcello καταστρώνει ένα σχέδιο εκδίκησης - εξιλέωσης.
Το Dogman αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ιταλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2019 ενώ ο Marcello Fonte απέσπασε το Βραβείο Αντρικής Ερμηνείας στις Κάννες.


Post Top Ad

.............