Φεστιβάλ λόγου και τέχνης
Πάνω από 8000 επισκέπτες στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης
του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη
______________________
Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης «Ταξιδεύοντας… Κίνα» που διεξήχθη από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου σε Ηράκλειο και Μυρτιά, αφιερωμένο σε μία από τις πιο αγαπημένες χώρες του πολυταξιδεμένου συγγραφέα, την Κίνα, και το οποίο φέτος εντάχθηκε στην εβδομάδα πολιτισμού και τουρισμού της Κίνας 2019. Έπεσε έτσι με εξαιρετική επιτυχία η αυλαία σε μια από τις πιο απαιτητικές έως τώρα διοργανώσεις του Μουσείου Καζαντζάκη που εφέτος ενίσχυσε τον διεθνή χαρακτήρα των φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας», φιλοξενώντας και δίνοντας βήμα συνεργασίας σε 109 καλλιτέχνες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και, φυσικά, τη μακρινή Κίνα.
Και όπως και ο ίδιος ο Καζαντζάκης, έτσι και όσοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις ικανοποίησαν τις «πέντε τους αίστησες» παρακολουθώντας ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιελάμβανε κεντρικές εκδηλώσεις με όπερα για παιδιά και νέους, χοροθέατρο, συναυλίες, περιηγητικές παραστάσεις, εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις με σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες, πλούσια απογευματινή ζώνη με παραμύθια και παιχνίδια για παιδιά, κινέζικη μαγειρική, την τελετουργία του τσαγιού και πολλά άλλα.
Την έναρξη του Φεστιβάλ χαιρέτισε η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Qiyue Zhang, ως επίσημη προσκεκλημένη του Μουσείου και των διοργανωτών του Φεστιβάλ.
Η κυρία Zhang παραβρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση και παρακολούθησε την παράσταση «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» τη
Δευτέρα 8 Ιουλίου στο κινηματοθέατρο Αστόρια, ενώ την επόμενη μέρα ξεναγήθηκε στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου, στην Περιοδική Έκθεση «Αναμνήσεις από την Κίνα», στην Έκθεση Φωτογραφίας «Our Silk Road», καθώς και στα δρομάκια του χωριού, όπου είχε την ευκαιρία να δει τις ειδικά διαμορφωμένες για τις ανάγκες του Φεστιβάλ εγκαταστάσεις. Παράλληλα συναντήθηκε με το επιτελείο των Κινέζων καλλιτεχνών που φέτος με τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ έκαναν πράξη τόσο τον φετινό στόχο των διοργανωτών όσο και εκείνο που η ίδια η Πρέσβης ευχήθηκε: «τη δημιουργική ανταλλαγή και τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών». Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παραβρέθηκαν ακόμη ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας κ. Chao Wang και ο Σύμβουλος κ. Yonghua Ding, καθώς και ο κ. Ren Ren, διευθυντής του Κέντρου Κινέζικου Πολιτισμού Αθηνών (China Cultural Center of Athens) με τους συνεργάτες του. Πρόκειται για έναν νεοσύστατο φορέα στην Αθήνα που στόχο έχει την ενδυνάμωση των πολιτισμικών ανταλλαγών και εν γένει της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.
Τις δύο πρώτες ημέρες του Φεστιβάλ η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασε σε τρεις παραστάσεις την όπερα για παιδιά και νέους «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», της Λένας Πλάτωνος σε πλήθος θεατών. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου που υπερθεματίζει την επαφή του ανθρώπου με τη φύση, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή άνοιξαν με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία του Φεστιβάλ αλλά και αποτέλεσαν μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη το χωριό μεταμορφώθηκε σε μια τεράστια σκηνή και 10 Κινέζικοι Σταθμοί έγιναν τόπος συνάντησης των τεχνών και των πολιτισμών συνθέτοντας μια site-specific και πραγματικά πρωτότυπη παράσταση, σε σύλληψη, σύνθεση και γενική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Τσακιρέλη. Χορευτές, μουσικοί, ηθοποιοί, κουκλοπαίχτες, ακροβάτες, ζωγράφοι και εικαστικοί από την Ελλάδα και την Κρήτη, την Ευρώπη και τη μακρινή Κίνα ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα μάγεψε κυριολεκτικά τους θεατές που οργανωμένοι σε ομάδες των εκατό πενήντα ατόμων περίπου με έναν άψογο συντονισμό μετακινούνταν από σταθμό σε σταθμό με τη βοήθεια των εθελοντών οδηγών. Μια μοναδική εμπειρία μέθεξης σε μια σπονδυλωτή παράσταση εμπνευσμένη από τον λόγο του Νίκου Καζαντζάκη από τις εντυπώσεις του για την Κίνα που δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο του Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα, στην οποία το διονυσιακό και απολλώνιο στοιχείο βρέθηκαν σε απόλυτη ισορροπία.
Μία από τις σημαντικότερες επαγγελματικές ομάδες στον χώρο του σύγχρονου χορού του Πεκίνου με παγκόσμια αναγνώριση, η Beijing Modern and Contemporary Dance Company, παρουσίασε την Παρασκευή 12 Ιουλίου το χοροθέατρο «Blooming of time» σε δύο μοναδικές παραστάσεις που μαγνήτισαν τα βλέμματα των θεατών. Μια χορογραφική δημιουργία που συνδύαζε παραδοσιακά με σύγχρονα στοιχεία, εμπνευσμένη από τις 24 ηλιακές περιόδους και πρωταγωνιστή τον ήλιο και τα άνθη μάγεψε το κοινό με τον λυρισμό και τον δυναμισμό της αποδίδοντας με πρωτότυπα μέσα τον κύκλο της ζωής.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώθηκαν στη Μυρτιά το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου. Το πρωί το χωριό της Μυρτιάς μετατράπηκε σε ένα μεγάλο εργαστήρι, καθώς διεξάγονταν ταυτόχρονα σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες από Έλληνες και Κινέζους εισηγητές. Στο πλούσιο πρόγραμμα της απογευματινής ζώνης μπορούσε κανείς να πάρει γεύσεις της κινέζικης κουλτούρας, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε τα βράδια του Σαββάτου και της Κυριακής με δύο μοναδικές συναυλίες. Το Σάββατο οι Chang Jing Studio παρουσίασαν το τελευταίο τους μουσικό έργο «Dream Back to the Orient Wonderland», μια δημιουργική σύνθεση παραδοσιακών κινέζικων μουσικών οργάνων με τη μουσική της Όπερας Κουν. Η αυλαία στο Φεστιβάλ έπεσε την Κυριακή 14 Ιουλίου με τη συναυλία «Η Κρήτη Συναντά την Άπω Ανατολή», στην οποία ο Γιώργης Μανωλάκης με τους Nefalo Project συναντήθηκε με τους Chang Jing Studio σε μια μουσική σύμπραξη-έκπληξη η οποία ξεσήκωσε το κοινό με τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και την αρμονική συνύπαρξη κρητικής και κινέζικης μουσικής που οδήγησε σε ένα εκρηκτικά απολαυστικό αποτέλεσμα.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ φέτος υπέγραψε ο χορογράφος Κωνσταντίνος Τσακιρέλης, η Χρύσα Μαυρόκωστα ήταν στη διεύθυνση παραγωγής και ο Miao Bin (Meet Culture) στην οργάνωση παραγωγής των κινέζικων ομάδων. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Κέντρο Κινέζικου Πολιτισμού (China Cultural Center of Athens) και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και με χορηγία του Ηρακλειώτικης καταγωγής επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη που σταθερά στηρίζει το Μουσείο τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει το Μουσείο Καζαντζάκη στην ένθερμη ομάδα των εθελοντών, στους κατοίκους της Μυρτιάς και σε όλους τους χορηγούς και φίλους που με την πολύτιμη βοήθειά τους βρέθηκαν και σ’ αυτή τη διοργάνωση κοντά στο Μουσείο Καζαντζάκη.
______________________
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας... Κίνα» και για το Μουσείο Καζαντζάκη στην ιστοσελίδα του www.kazantzaki.gr.
Φωτογραφίες: Στέλλα Μελιγκουνάκη