Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητες της, σε αρκετούς τομείς, τα ήθη και έθιμα της, την γεωγραφική ομορφία της, την κουλτούρα της, τον ιδιοματισμό της γλώσσας της και φυσικά τον τρόπο του ντυσίματος των κατοίκων της.
Μιλώντας για την φορεσιά των κατοίκων του Ηράκλειου και ευρήτερα της Κρήτης, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η βράκα και το σαρίκι.
Πως όμως ντυνόνταν οι Κρητικοί και πιο συγκεκριμένα οι Ηρακλειώτες απο τα μέσα του αιώνα και μετά θα αναφερθούμε παρακάτω.Η μόδα άλλαξε οι επιρροές του δυτικού κόσμου, εκμοντέρνισαν την κουλτούρα του Ηρακλειώτη ακόμα και στο ντύσιμο του, το μεταγενέστερο απο την βράκα, μαύρο πουκάμισο και στενό, τύπου στρατιωτικό παντελόνι ζωσμένο μέσα σε στιβάνια, πήρε την θέση του υφασμάτινου παντελονιού, του πουκαμίσου. Τα στιβάνια, έδωσαν την θέση τους απο δεκαετία σε δεκαετία στα σκαρπίνια, το σαρίκι παρέμεινε μόνο στους γέροντες κάποιων χωριών δίνοντας και αυτό την θέση του στο καπέλο των δεκαετιών του 1930 και μετά.
Ενώ για τις γυναίκες η παραδοσιακή φορεσιά με την πάροδο των χρόνων έγινε για κατοί
Στο Ηράκλειο του χθές το ντύσιμο άλλαζε σε άνδρες και γυ
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε τους αυστηρούς κανόνες ευπρέπειας που είχαν τεθεί για την ενδυμασία των παιδίών στα σχολεία με την παραδοσιακή ποδιά, κάτι που σήμερα ανήκει στο παρελθόν, αναρωτούμενοι ακόμα αν ο σημερινός τρόπος ντυσίματος στα σχολεία είναι καλύτερος.
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΟΔΙΕΣ |
ΝΤΥΣΙΜΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1980 |
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ . ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ