Ο ναός της Αγίας Άννας στην κεντρική πλατεία του Κάτω χωριού στη Φουρνή - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Ο ναός της Αγίας Άννας στην κεντρική πλατεία του Κάτω χωριού στη Φουρνή


Ο ναός της Αγίας Άννας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κάτω χωριού και είναι ελαφρώς βυθισμένος εξαιτίας της ανόδου στης στάθμης του δρόμου. Χαρακτηριστικός είναι ο βορειοανατολικός προσανατολισμός της κόγχης του ιερού. 

Ο ναός είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος, με τυφλά αψιδώματα στους πλάγιους τοίχους και εξωτερικές διαστάσεις περίπου 4 x 11 μέτρα. 


Έχει νότια είσοδο με οξυκόρυφο ανακουφιστικό τόξο και φεγγίτη στο τύμπανο, ενώ παλαιότερα είχε είσοδο στην ανατολική του πλευρά. Η αψίδα του ιερού φέρει πέντε μονόλοβα οξυκόρυφα παράθυρα γοτθικού ρυθμού που κοσμούνται με σύγχρονα υαλοστάσια. Το μνημείο έχει οικοδομηθεί με εγχώριους ασβεστόλιθους και αμμοκονίαμα. 


Κοσμείται με τοιχογραφίες της υστεροβυζαντινής περιόδου, οι οποίες το 2004 καθαρίστηκαν και συντηρήθηκαν από τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στην κόγχη και το μέτωπο του ιερού βήματος απεικονίζονται Ιεράρχες, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων. Στο βόρειο τοίχο, στα τυφλά αψιδώματα, ανάμεσα και πάνω από αυτά απεικονίζονται διάφοροι άγιοι και αγίες, όπως ο Άγιος Γεώργιος σε μετωπική στάση, η Αγία Ευγενία και η Παναγία καθισμένη στα πόδια της ένθρονης Αγίας Άννας. Επίσης, διακρίνεται εν μέρει η «εις Άδου Κάθοδος», η Αποκαθήλωση και η αναστάσιμη παράσταση των Μυροφόρων στον κενό τάφο. 


Ο ναός χρονολογείται στο 14ο - 15ο αιώνα.213 Η βορειοανατολική κατεύθυνση του θεωρείται ενδεικτικό στοιχείο της πιθανής οικοδόμησής του από Βενετούς, οι οποίοι δεν τηρούσαν την καθιερωμένη στις ορθόδοξες εκκλησίες θέση της κόγχης προς ανατολάς. Αυτήν την άποψη ενισχύουν και τα πέντε αγιοθύριδα του ιερού, αριθμός ασυνήθιστος στα ορθόδοξα μνημεία. 

http://lasithitour.bpis.teicrete

Post Top Ad

.............