Πριν από 19 χρόνια υπογράφτηκε ένα πρωτόκολλο διδυμοποίησης μεταξύ των σχολείων της Παλιάς Ακαδημίας Ηρακλείου, 53ο και 54ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, και του Β´ Δημοτικού Σχολείου Πέρα Χωρίου και Νήσου της Κύπρου.
Οι διευθυντές των τριών σχολείων αποφάσισαν, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, να τιμήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί τότε.
Οι τότε διευθυντές και πρόεδροι των συνδέσμων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, στις 8 Ιουνίου 2000, είχαν δώσει την υπόσχεση να αγωνιστούν για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου, για τη σύσφιξη των αδελφικών δεσμών μεταξύ των όπου γης Ελλήνων και την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας.
Φέτος, το σχολείο της Κύπρου επικοινώνησε με τα δημοτικά του Ηρακλείου και κάπως έτσι πιάστηκε το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι προκάτοχοί τους.
Συνολικά, δέκα μαθητές της Κύπρου, με τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Έλλη Πάρπα, και τη βοηθό διευθύντρια, βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο Ηράκλειο, από όπου αναχωρούν σήμερα με μια βαλίτσα αναμνήσεις.
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου 11 Μάϊου έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στην Κνωσό, το βράδυ ακολούθησε γεύμα και γλέντι σε ταβέρνα. Την Κυριακή 12 του μήνα έγινε εκδρομή σε Πλάκα, Σπιναλόγκα και Άγιο Νικόλαο. Χθες, οργανώθηκαν δράσεις στο σχολείο στο Ηράκλειο με κέρασμα με παραδοσιακά εδέσματα, προσφορά των γονέων του σχολείου.
Έγινε υποδοχή με τραγούδια και μαντινάδες, μικροί και μεγάλοι χόρεψαν σε κρητικούς και κυπριακούς ρυθμούς. Οργανώθηκαν παιχνίδια, τα παιδιά ζωγράφισαν σε τοίχο της αυλής, όλα έγιναν από κοινού με τους μαθητές της Κύπρου. Ακόμα, έγινε συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών για τη σχολική και καθημερινή ζωή μεταξύ των μαθητών της Κύπρου και της Ελλάδας.
Διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους, όσον αφορά στα μαθήματα. Εντύπωση, όμως, στους Ηρακλειώτες μαθητές έκανε το γεγονός ότι τα παιδιά στην Κύπρο φοράνε στολή.
Οι εκπαιδευτικοί είδαν μία σημαντική διαφοροποίηση, όσον αφορά στην αξιολόγηση, στην Κύπρο γίνεται ένας προγραμματισμός που παραδίδεται στη διεύθυνση των σχολείων, ενώ υπάρχει επιθεωρητής που ελέγχει και αξιολογεί.
Πριν από την επίσκεψη του κυπριακού σχολείου στο Ηράκλειο, οι δάσκαλοι είχαν μιλήσει στους μαθητές για την ιστορία της Κύπρου και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο. Οι ερωτήσεις των παιδιών προς τους Κύπριους αφορούσαν στα Κατεχόμενα, αν μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί, και για τις περιουσίες που έχασαν μετά από την εισβολή.
Δύο νησιά-αδέλφια
«Ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε τη σχέση των σχολείων και να διατηρήσουμε τους δεσμούς μέσα από αμοιβαίες επισκέψεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και κοινές εκπαιδευτικές δράσεις. Θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τα σχολεία μας ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες, απόψεις, γνωρίζοντας τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών, την κουλτούρα και την ιστορία κάθε χώρας, αποκομίζοντας έτσι οφέλη παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτιστικά», αναφέρει στην «Π» η διευθύντρια του 53ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, κ. Ελένη Μεϊμάρη.
Τα σχολεία του Ηρακλείου θα ταξιδέψουν στην Κύπρο την επόμενη σχολική χρονιά.
Τα 53ο και 54ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου ευχαριστούν τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για τη στήριξη που προσέφερε στη φιλοξενία του σχολείου της Κύπρου στο Ηράκλειο.
ΠΗΓΗ - ΠΑΤΡΙΣ