Το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας συμμετείχε σε βιωματικό σεμινάριο παραδοσιακών χορών της Ρόδου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας συμμετείχε σε βιωματικό σεμινάριο παραδοσιακών χορών της Ρόδου



Το Λύκειο των Ελληνίδων Σητείας συμμετείχε σε βιωματικό σεμινάριο παραδοσιακών χορών της Ρόδου που διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά» το διάστημα 2-4 Μαΐου στη Ρόδο. Η ομάδα του Λ.Ε. Σητείας (18 άτομα συνολικά) αποτελούμενη από τη χοροδιδάσκαλο Ζέτα Παπαδάκη, την πρόεδρο κα Αντωνέλλα Ψαρουδάκη , το μέλος του Δ.Σ. κα Μαρία Ζωγραφάκη, χορευτές της ομάδας των εφήβων και νεανίδων αλλά και ενήλικες, ξεκίνησε από την Σητεία, με κέφι και όρεξη για να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στην μουσικοχορευτική παράδοση. 


Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού του Λ.Ε. Σητείας , που σχετίζεται με την μελέτη των ομοιοτήτων και της ανάδειξης της πολιτιστικής κουλτούρας της ανατολικής Κρήτης και των Δωδεκανήσων. 

Οι ομοιότητες της μουσικής και των χορών της ανατολικής Κρήτης και των Δωδεκανήσων είναι εκπληκτικές και με την ανάδειξη τους ισχυροποιείται η σημασία της μουσικής μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Η προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστεί , καταρχήν με την καλοκαιρινή παράσταση (2/8 στο Άλσος Χλουβεράκη), όπου όλα αυτά στα οποία εντρύφησαν τα μέλη της ομάδας του Λ.Ε. Σητείας , θα παρουσιαστούν στο ευρύτερο κοινό με την συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων της Ρόδου. 

Η εμπειρία που αποκομίζουν τα μέλη του Λ.Ε. Σητείας από τα βιωματικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια , είναι ανεκτίμητη. Η συναναστροφή των χορευτών και των μελών με τα μέλη των αδελφών Λυκείων αλλά και με τους ανθρώπους γενικότερα των περιοχών που επισκέπτονται όχι σαν απλοί περιηγητές, αλλά με διείσδυση στην ζώσα πολιτιστική πραγματικότητα του κάθε τόπου, οδηγεί σε απόκτηση γνώσεων αλλά και σε συναισθηματική και αισθητική καλλιέργεια και ανάπτυξη. 




Στην Ρόδο εκτός από τα σεμινάρια που έγιναν στον χώρο του Λ.Ε. Ρόδου από τον χοροδιδάσκαλο Στέφανο Κυριαζάκο στις 2 και στις 4 Μαΐου , η ομάδα του Λ.Ε. Σητείας συμμετείχε την Παρασκευή 3 Μαΐου στο ημερήσιο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στα Σιάννα με το συγκρότημα του Γιάννη Κλαράκη, όπου χόρεψαν μαζί με ντόπιους, τους πολύ ωραίους χορούς τους, γνωρίζοντας το ιδιαίτερο ύφος με το όποιο χορεύουν όσοι γνωρίζουν τους χορούς από μεταβίβαση , εμπειρικά και όχι μέσω κάποιας «σχολής». Ιδιαίτερη νότα στο πανηγύρι, έδωσε ο 15χρονος χορευτής του Λ.Ε. Σητείας Αριστείδης Ριζωνάκης που έπαιξε κρητικούς σκοπούς με την λύρα και «ξεσήκωσε» τους συμμετέχοντες. 

Η ομάδα του Λ.Ε. Σητείας κατά την παρουσία της στο Ρόδο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους χορούς της Ρόδου, την ιστορία και την μουσικοχορευτική της παράδοση, να δει ορισμένα χαρακτηριστικά αξιοθέατα και να γευτεί την φιλοξενία και την μεγαλοψυχία των ανθρώπων του Λ.Ε. Ρόδου. Η δραστηριότητα του Λ.Ε. Σητείας θα συνεχιστεί, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις αλλά και την δυνατότητα, να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες της παράδοσης στο ευρύτερο κοινό.











Post Top Ad

.............