Υπέροχες εικόνες από τους Επιτάφιους και τους Σταυρούς στις εκκλησίες των Ανωγείων που φτιάχτηκαν από γυναίκες κάθε ηλικίας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Υπέροχες εικόνες από τους Επιτάφιους και τους Σταυρούς στις εκκλησίες των Ανωγείων που φτιάχτηκαν από γυναίκες κάθε ηλικίας

Φωτογραφίες: Αγγέλα Σκουλά
Τον στολισμό με λουλούδια του Επιταφίου και του Σταυρού ανέλαβαν και φέτος γυναίκες και κορίτσια κάθε ενορίας μας, που έμειναν μέχρι νωρίς τα ξημερώματα στην εκκλησία για να ολοκληρώσουν εντυπωσιακές δημιουργίες με αγάπη και σεβασμό. Σύμφωνα με την παράδοση μετά τον στολισμό, όσες γυναίκες συμμετείχαν συγκεντρώνονται γύρω από τον Επιτάφιο και λένε τα Μοιρολόγια της Παναγίας:

“Αι μου Γιάννη Πρόδρομε και βαφτιστή του γιου μου,
μεν είδες εμέ το γιόκα μου και το διδάσκαλο σου;
“Δεν έχω στόμα να σου πω, γλώσσα να σου μιλήσω,
μούδε και χεροπάλαμα για να σου τόνε δείξω.
Θωρείς τον κείνο τον λιγνό τον παραπονεμένο,
όπου φορεί πουκάμισο στο αίμι βουτηγμένο,
και που φορεί στη μέση ντου το τρίχινο ζωνάρι,
κι πού φορεί στη κεφαλή το αγκάθινο στεφάνι;”
“Που ναι μαχαίρι να σφαγώ, που ναι γκρεμός να δώσω..”
Ο Σταυρός θα περάσει το βράδυ και θα μπει στα σπίτια των νεόνυμφων, αλλά και αυτά που θα ζητήσουν την χάρη του. Σύμφωνα με την παράδοση τον Σταυρό θα κρατάει νεαρός που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία και η είσοδος σε κάθε σπίτι θα γίνει από την πόρτα και η έξοδος από το παράθυρο.Σύμφωνα με το έθιμο της δεύτερης Ανάστασης που είναι μοναδικό στα Ανώγεια, την Κυριακή του Πάσχα μετά την λειτουργία το μεσημέρι, οι Σταυροί βγαίνουν ξανά από την εκκλησία και γυρίζουν ξανά όλες τις εκκλησίες του χωριού, μεταφέροντας ξανά το Αναστάσιμο μήνυμα,Μετά την περιφορά του Επιτάφιου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στον Άγιο Γεώργιο ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με το μαντολίνο του θα τραγουδήσει μοιρολόγια, σε μια απόλυτη εμπειρία κατάνυξης  για τους Πιστούς.
Ο καιρός στα Ανώγεια είναι αρκετά καλός, πλήθος ντόπιων και επισκεπτών κατακλύζουν τις πλατείες των Ανωγείων, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτονται όλους τους Ναούς για να προσκυνήσουν. Το Πάσχα στα Ανώγεια είναι και φέτος μια υπέροχη και δυνατή εμπειρία για όσους το επέλεξαν.
Δείτε στις φωτογραφίες της Αγγέλας Σκουλά τους Επιτάφιους και τους Σταυρούς των Ανωγείων. Από τον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, τον Αι Γιάννη στην Καβαλαριά, τον Άγιο Γεώργιο στο Μεϊντάνι και τον Άγιο Δημήτριο στο Μετόχι ! Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!
 

Post Top Ad

.............