Μουσείο μνήμης των Ψαρονίκο, Ψαραντώνη και Ψαρογιάννη η οικία στο Περαχώρι! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Μουσείο μνήμης των Ψαρονίκο, Ψαραντώνη και Ψαρογιάννη η οικία στο Περαχώρι!

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 2016, όταν έφευγε από τη ζωή η Ζουμπουλιά Ξυλούρη, η αδελφή του Νίκου, του Ψαραντώνη και του Ψαρογιάννη σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους της  και το χωριό μας και αφήνοντας μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό πίσω της. 

Η ξεχωριστή Ζουμπουλιά, για περισσότερα από 25 χρόνια, μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα του θανάτου του Αρχάγγελου της Κρήτης Νίκου Ξυλούρη, στις 8 Φεβρουαρίου του 1980, είχε μετατρέψει την πατρική τους οικεία στο Περαχώρι σε ένα μουσείο μνήμης και τιμής στον αδερφό της και υποδεχόταν με το χαμόγελο και τη ζεστασιά της τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, που έφταναν στα Ανώγεια και επιθυμούσαν μια κατάθεση αγάπης και ευγνωμοσύνης στο σπίτι που μεγάλωσε ο Ξυλούρης. Όλοι έφευγαν από τα Ανώγεια με την ανάμνηση της επίσκεψης τους στο σπίτι του Ξυλούρη, αλλά και αυτής της φιλοξενίας της αδερφής του.

Τα τρία αυτά χρόνια της απουσίας της Ζουμπουλιάς, μέλη της οικογένειας Ξυλούρη και κυρίως ο Σοφοκλής Ξυλούρης με τη σύζυγο του, δίνουν τα πάντα για να παραμένει ανοιχτό όσες περισσότερες ώρες γίνεται το σπίτι του Ξυλούρη. Φυσικά όπως είναι ευνόητο, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό να συμβαίνει με αποτέλεσμα κάποιες φορές επισκέπτες του χωριού να μην έχουν τη δυνατότητα ενός προσκυνήματος στο σπίτι του αγαπημένου τους καλλιτέχνη.Αρκετές φορές και εμείς στην “Α” είχαμε μηνύματα για το γεγονός ότι δεν ήταν ανοιχτή η οικία και δεν ήταν δυνατή η επίσκεψη. Τα Ανώγεια θα τιμούν τον Ξυλούρη εσαεί και αυτό το κενό φαινόταν ότι δεν θα είχε μεγάλη διάρκεια.
Το θέμα απασχολεί εδώ και μια 15ετία τον Δήμο Ανωγείων και σήμερα μετά από προσωπικές ενέργειες του δημάρχου Εμμανουήλ Καλλέργη, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα λυθεί άμεσα. Πιο συγκεκριμένα ο Εμμανουήλ Καλλέργης φαίνεται να έχει συντάξει συγκεκριμένη πρόταση προς ολόκληρη την οικογένεια Ξυλούρη για την αξιοποίηση της οικίας των “Ψαράκηδων” στο Περαχώρι και μάλιστα ο δήμαρχος Ανωγείων το προχωράει και ένα βήμα παραπέρα, θέλοντας να μετατρέψει την οικία σε ένα ζωντανό μουσείο αφιέρωμα τόσο στο Νίκο Ξυλούρη, όσο και στα άλλα δυο αδέρφια του και “ιερά” τέρατα της μουσικής, τον Ψαραντώνη και τον Ψαρογιάννη! Μάλιστα σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα για θέματα του δήμου, ο κ.Καλλέργης επισκέφθηκε την Ουρανία Ξυλούρη, την σύζυγο του Νίκου, η οποία εκφράστηκε με θετική διάθεση για τις προθέσεις του δημάρχου Ανωγείων. Θετικά έχουν αποφανθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο Ψαραντώνης με τον Ψαρογιάννη, όσο και ο Ψαρογιώργης, ο Λάμπης Ξυλούρης, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μουσικοί και μη και όλα δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για ένα μουσείο μνήμης και τιμής στο Περαχώρι στην ιστορία της μουσικής παράδοσης των Ανωγείων και της μεγάλης αυτής μουσικής οικογένειας.
Μια ακόμα από τις σκέψεις του δημάρχου Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη είναι όταν με το καλό ετοιμαστεί ο χώρος για τους τρεις μεγάλους μας μουσικούς, τον ρόλο του ξεναγού να αναλάβουν επί 24ώρου βάσεως νέοι του χωριού, με βάση την ΚΟΙΝΣΕΠ Νιδαία-Συνεργασία που ήδη “τρέχει” με επιτυχία άλλες δομές του δήμου, όπως το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης” Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη” όσο και της Μουσικής Ακαδημίας των Ανωγείων στο Πολύκεντρο.
Ένα φιλόδοξο σχέδιο της δημοτικής αρχής που προσωπικά μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και στόχο έχει να λύσει ένα σημαντικό θέμα , καθώς αφορά χιλιάδες επισκέπτες, ενόψει ενός ακόμα καλοκαιριού που στα Ανώγεια αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους προγραμματίζουν και μια επίσκεψη στο σπίτι του Ξυλούρη. Το χωριό οφείλει να σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, στην αίσια κατάληξη της οποίας είμαστε βέβαιοι, με τη σύμφωνη γνώμη όλης της μεγάλης και ιστορικής οικογένειας των Ξυλούρηδων.

Post Top Ad

.............