Στην συνεργασία διαφορετικών επιστημών, αλλά και στην κοινή δράση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και των επιστημονικών φορέων, να προωθηθούν λύσεις στη βάση της διεπιστημονικής συνεργασίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, αναφέρθηκαν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και κορυφαίοι επιστήμονες μιλώντας στο 5ο Διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο που συνδιοργανώνουν στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ )και η Περιφέρεια Κρήτης.
Για την σημαντικότητα του διεθνούς συνεδρίου με τις 230 εισηγήσεις και τους 300 ομιλητές, μίλησαν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καθηγητής π. Υπουργός Γιάννης Πανούσης, ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης-Αναστάσιος Μεταξάς, τονίζοντας παράλληλα, ότι ,το συνέδριο θεσμός, αναδεικνύει τις επιστήμες, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και προβάλλει την Κρήτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το συνέδριο που οι εργασίες του γίνονται σε 6 αίθουσες του ξενοδοχείου “Galaxy” έχει θέμα “Η διερεύνηση της διεπιστημονικότητας ως σύγχρονης πρόκλησης, πρότασης και πρακτικής στα πεδία της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της κοινωνίας, στο επίπεδο του ατόμου και της συλλογικότητας.” Τους συνέδρους καλωσόρισε η πρόεδρος του ΙΑΚΕ Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη, η οποία και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της διοργάνωσης του 5ου συνεδρίου, όπως και στην συμβολή των προηγούμενων, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που στήριξε εξ αρχής τις διοργανώσεις. Τα συγχαρητήρια τους στην Ελένη και Μανόλη Μπελαδάκη για την επιτυχία του συνεδρίου, εξέφρασαν ο κ Αρναουτάκης, ο κ Μεταξάς και ο κ Πανούσης που ήταν κεντρικός ομιλητής και ανέπτυξε το θέμα: «Πέραν των διεπιστημονικών αληθειών».
Στ Αρναουτάκης: Προωθούμε λύσεις στη βάση της διεπιστημονικής συνεργασίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο
Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο συνέδριο, είπε μεταξύ άλλων: «Για την Περιφέρεια Κρήτης ο θεματικός άξονας του φετινού συνεδρίου αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία. Μια ευκαιρία να συζητήσουμε για την εφαρμογή στην πράξη των κανόνων που επιβάλλει η διεπιστημονικότητα ως θεωρητική έννοια αλλά και ως πολιτική πρακτική, που στηρίζεται στη συνεργασία διαφόρων επιστημονικών κλάδων και φορέων, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.
Είμαστε βέβαιοι πως στη διάρκεια του συνεδρίου θα αναπτυχθεί ένας κριτικός διάλογος ανάμεσα στους διάφορους κλάδους της γνώσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα όχι απλώς την ανταλλαγή ιδεών και μεθόδων αλλά την αναθεώρηση των επιστημών και των μεταξύ τους σχέσεων σε ένα νέο πλαίσιο οργάνωσης και εποπτείας όπου κεντρικός άξονας θα είναι ο άνθρωπος.
Με αυτό το δεδομένο στην Περιφέρεια Κρήτης μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο παρεμβάσεων, προσπαθούμε μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών επιστημών, μέσα από την κοινή δράση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και των επιστημονικών φορέων, να προωθήσουμε λύσεις στη βάση της διεπιστημονικής συνεργασίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο.»