Η Περιφέρεια Κρήτης, ως προεδρεύουσα Περιφέρεια της ένωσης ευρωπαϊκών περιφερειών και παραγωγών AREPO, συμμετείχε, προσκαλεσμένη της Περιφέρειας Καταλονίας, σε σειρά εκδηλώσεων, αναφορικά με τα ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) και τα περιφερειακά εμπορικά σήματα.
Σε forum που πραγματοποιήθηκε στη Lieda της Καταλονίας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Καταλονίας, με θέμα «Εμπορικά σήματα ποιότητας», η Πρόεδρος της ένωσης AREPO Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη παρουσίασε το έργο που έχει αναπτύξει η ένωση AREPO και τη στήριξη, προβολή των σημάτων ποιότητας. Η κ. Βρέντζου αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των ευρωπαϊκών σημάτων (ΠΟΠ. ΠΓΕ) τα οποία συνεχώς ισχυροποιούν τη θέση τους στη παγκόσμια αγορά προσφέροντας έσοδα από τις εξαγωγές τους σε τρίτες χώρες περίπου 6 δις. ευρώ ενώ ο όγκος πωλήσεων στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 60 δις. ευρώ. Επιπρόσθετα παρουσίασε το περιφερειακό σήμα ποιότητας και εντοπιότητας «Κρήτη» και τις διαδικασίες αναγνώρισης που ακολουθήθηκαν σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο του forum συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι μελλοντικές εξελίξεις των περιφερειακών εμπορικών σημάτων και η σχέση τους με τα ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας. Η κα Βρέντζου-Σκoρδαλάκη τόνισε ότι η μοναδικότητα ενός ευρωπαϊκού διατροφικού περιβάλλοντος στηρίζεται στη διαφορετικότητα των προϊόντων από περιφέρεια σε περιφέρεια και από περιοχή σε περιοχή. Εξέφρασε τον προσανατολισμό της, στους μικρούς παραγωγούς οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν και να στηριχθούν με κάθε τρόπο διότι, όπως ανέφερε, η συμβολή τους στην ανάπτυξη των περιοχών είναι πολυδιάστατη ενώ τέλος επεσήμανε ότι η επένδυση στην εμπιστοσύνη του καταναλωτή είναι το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα της αγοράς, και οι Περιφέρειες έχουν ένα καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Σ΄ αυτό το ζήτημα ζήτησε μάλιστα τη συμπόρευση όλων, προκειμένου ο καταναλωτής να μπορεί να αναγνωρίσει με ευκολία την προέλευση των αυθεντικών προϊόντων και γεύσεων. Τα περιφερειακά σήματα ποιότητας και η τήρηση των αρχών ύπαρξης τους, έχουν αποδείξει ότι συμβάλλουν στο σημαντικό αυτό κεφάλαιο της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Οι εισηγητές στο forum ήταν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Καταλονίας, εκπρόσωποι παραγωγών, μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Καταλονίας. Το φόρουμ έκλεισε η Υπουργός Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας και Τροφίμων της Περιφέρειας Καταλονίας κα Teresa Jordà. Στo πλαίσιο του forum η Πρόεδρος της ένωσης AREPO και η Υπουργός είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τις προοπτικές των περιφερειακών σημάτων, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την προοπτική κατοχύρωση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης η πρόεδρος της ένωσης AREPO, προήδρευσε στην εκτελεστική επιτροπή της ένωσης AREPO, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους μελών της ένωσης, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Καταλονίας και εκπροσώπους παραγωγών της ένωσης της περιφέρειας Emilia Romagna και ειδικότερα το consortium του τυριού Parmigianno Regianno. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αναφέρονταν στον οικονομικό απολογισμό του 2018, στη διοργάνωση της επόμενης γενικής συνέλευσης τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, στις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα μετά την τροποποίηση του καταστατικού καθώς και το σχέδιο δράσης της ένωσης για το 2019. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν η επόμενη συνάντηση παραγωγών η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιελάμβανε τεχνικές συναντήσεις και επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες της Περιφέρειας Καταλονίας που παράγουν προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην ευρύτερη περιφέρεια της Καταλονίας. Ειδικότερα επισκέψεις έγιναν σε μονάδα παραγωγής αρτοπαρασκευασμάτων, κάθετη μονάδα παραγωγής κρασιού ΠΟΠ και ΠΓΕ και σε κάθετη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.
Στις εργασίες του forum είχε προσκληθεί και συμμετείχε ο Δ/ντής Κατάρτισης Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. Περιφέρειας Κρήτης Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης, ο οποίος παρακολουθεί και στηρίζει τις δράσεις της ένωσης AREPO από την Περιφέρεια Κρήτης.