Με τον τίτλο “Γεωμετρικές Ενότητες: Γεωμετρία Α’Λυκείου”, κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες η νέα συγγραφική εργασία του Ανωγειανού Μαθηματικού, Μανόλη Φασουλά, του “Πατριάρχη”, από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για τη δέκατη συγγραφική δουλειά του ίδιου με θέμα τα Μαθηματικά, 41 χρόνια μετά το πρώτο του βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε ενώ ήταν ήδη δευτεροετής φοιτητής στο Μαθηματικό Αθήνας.Άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για τα Μαθηματικά, προσπαθεί με πάθος να μεταλαμπαδεύσει αυτό τον έρωτα και στα νέα παιδιά των Ανωγείων, σε μια δύσκολη εποχή που όπως αναφέρει στην ΑΝΩΓΗ “Όλο και περισσότερο οι ιθύνοντες υποβαθμίζουν τη Γεωμετρία..”. Το πάθος του αυτό βρήκε σπόρο αρχικά και μέσα στο ίδιο του το σπίτι, καθώς δυο από τα παιδιά του, οι γιοι του σπούδασαν στο Μαθηματικό Ηρακλέιου, ο Χάρης γνωστός καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής και ο Αλέξης.
Άλλωστε ο Μανόλης Φασουλάς, ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και μαζί με τον παιδικό του φίλο, τον επίσης Μαθηματικό Μανόλη Καλλέργη, τον δήμαρχο Ανωγείων, διοργάνωσαν στα Ανώγεια τη μεγάλη και επιτυχημένη διημερίδα Μαθηματικών τον Απρίλιο του 2015 με τίτλο «Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω» που είχε ως στόχο την αναβάθμιση του μαθήματος της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα μέσω της επιμόρφωσης δασκάλων και καθηγητών της χώρας.Δραστήριος, με κοφτερό μυαλό και φλόγα για τη νέα γενιά, ο Μανόλης Φασουλάς μιλάει στην ΑΝΩΓΗ για το νέο του βιβλίο το οποίο αφιερώνει σε αγαπημένους του καθηγητές από το Πανεπιστήμιο, αλλά και σε ένα ξεχωριστό και απλό άνθρωπο των Ανωγείων, το Δημήτρη Φασουλά ή Μητσοφλά, δείχνοντας πως τα Μαθηματικά μέσα από την πολυπλοκότητα της σκέψεως οδηγούν το μυαλό στις πιο απλές λύσεις!
ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΤΟΥΝ…
“Verba volant,scripta manent..” αναφέρει αρχικά στην δήλωση του στην ΑΝΩΓΗ ο Μανόλης Φασουλάς, δηλαδή “Τα λόγια πετούν, χάνονται. τα γραπτά μένουν..” και συνεχίζει τονίζοντας:”Μάλλον πρέπει να ήμουν τυχερός που είχα καθηγητές μου δυο τεράστιες προσωπικότητες στο χώρο των Μαθηματικών, τον Άγγελο Κούρκουλο και το Μανόλη Μαραγκάκη, τη δεκαετία του ’70. Τότε τα παιδιά αγαπούσαν τη Γεωμετρία, η ώρα της Γεωμετρίας ήταν ιεροτελεστία. Το πως θα ανακαλύψεις ότι πρέπει να φέρεις μια βοηθητική ευθεία για τη λύση του προβλήματος, σου έδινε τόση χαρά και ώθηση για συνέχεια, που δεν περιγράφεται. Σήμερα λυπάμαι που το λέω, αλλά όλο και περισσότερο υποβαθμίζουν τη Γεωμετρία οι ιθύνοντες και αγνοούν τα λόγια του Πλάτωνα που έλεγε ότι στην ιδανική σου Πολιτεία αλίμονο σου αν αγνοήσεις τη Γεωμετρία..” και ολοκληρώνει αναφέροντας:
“Το βιβλίο όπως αναγράφεται και στον πρόλογο του είναι αφιερωμένο σε τρεις μεγάλους δασκάλους μου:
-Τον Δημήτρη Φασουλά, ράφτη, που με δίδαξε:
Στο μετερίζι τσι ανθρωπιάς και στσι τιμής το χρέος,έκεια θα στέκω να παντώ κι ας είμαι ο τελευταίος..
-Στον Άγγελο Κούρκουλο που με δίδαξε ότι η μέθοδος αποτελεί το τόξο που στοχεύει στη λύση του προβλήματος.
-Στον Μανόλη Μαραγκάκη που μου έμαθε ότι η γεωμετρική γνώση δεν κερδίζεται μια για πάντα, για να την βάλει κανείς ύστερα προσκέφαλο να κοιμηθεί ξέγνοιαστος ή και να την χαρίσει στον πλαϊνό του έτοιμη..” ολοκληρώνει.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Μανόλης Φασουλάς είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Αθήνας. Εδώ και 35 περίπου χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, διατηρώντας ιδιόκτητο φροντιστήριο στα Ανώγεια.Το βιβλίο του “Γεωμετρικές Ενότητες: Γεωμετρία Α’Λυκείου”είναι η δέκατη συγγραφική του παρουσία,αφού έχουν προηγηθεί άλλες 9 με εκδοτικούς οίκους το ΔΩΡΙΚΟ ,το GUTENBERG,τον ΠΑΤΑΚΗ και αυτοεκδόσεις. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Παπαδιού και έχουν τρία παιδιά, τον Χάρη και τον Αλέξη, Μαθηματικούς και την Νατάσα που είναι δασκάλα.Είναι επίσης από τα ιδρυτικά μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων τη δεκαετία του ’80 και συμπαραστάτης της νέας μεγάλης προσπάθειας για το σκάκι στα Ανώγεια που ξεκίνησε ο Σκακιστικός Όμιλος με την επανίδρυση του το 2011.
Το βιβλίο “Γεωμετρικές Ενότητες: Γεωμετρία Α’Λυκείου” αποτελείται από 3 μέρη.
Στο Α μέρος, όπου γίνεται το βασικό στάδιο προετοιμασίας,αναπτύσσεται η θεωρία συνοπτικά,με επισημάνσεις – μεθοδολογίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφέρονται στη συγκεκριμένη ενότητα,πολλά λυμένα παραδείγματα-εφαρμογές και προτεινόμενα θέματα για την εμπέδωση της ύλης και την απόκτηση εμπειριών.
Στο Β Μέρος στοχεύουμε σε κάτι παραπάνω από την εμπέδωση εννοιών και θεωρημάτων .Γίνεται μια προσπάθεια συστηματοποίησης της γνώσης,με την παρουσίαση 9 ΟΜΑΔΩΝ θεμάτων από όλη συνολικά την ύλη,με σκοπό τη βελτίωση της τεχνικής,κάθε μελετητή που θέλει να ασχοληθεί σοβαρότερα με τη Γεωμετρία.
Στο Γ Μέρος υπάρχουν θέματα εξετάσεων που μπορούν να αποτελέσουν 3ο -4ο θέμα εξετάσεων,καθώς και 9 διαγωνίσματα για αυτοέλεγχο κάθε μαθητή.
Τα προηγούμενα βιβλία του είναι αναλυτικά:
-“Η μέθοδος στη Γεωμετρία”, Αθήνα 1978 ως δευτεροετής φοιτητής.
-“Παράγωγοι-Ολοκληρώματα”, εκδόσεις Δωρικός, Αθήνα 1989.
-“Γεωμετρικές Ενότητες”, εκδόσεις Δωρικός, Αθήνα 1990.
-“Άλγεβρα Α’ Λυκείου,τεύχος Α” εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1993.
-“Άλγεβρα Α’ Λυκείου, τεύχος Β”, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1993.
-“Άλγεβρα Β’Λυκείου”, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1993.
-“Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων 4ης Δέσμης”, αυτοέκδοση.
-“Τεστ Κοπώσεως” στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Γ’Λυκείου, αυτοέκδοση.
-“Μαθηματικές Ενότητες Γ’Λυκείου”, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2010.
Θέμα:Γιώργης Μπαγκέρης
Φωτογραφίες:Ολυμπία Σφυρή-Μπαγκέρη