ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ “ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”
ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ»
ΟΜΙΛΗΤΗΣ : ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΝΤΑ. Στην αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης”, στην Ανδρόγεω, στον 2ο όροφο, στις 19:30 σήμερα Πέμπτη 24 Ιανουαρίου
Το “Συμπόσιο Πολιτισμού” σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, συνδιοργανώνουν μία πολυσήμαντη εκδήλωση για τον πολιτισμό μας με θέμα: “Το Θρησκευτικό Κέντρο της Πόλης της Κνωσού και τα ευρήματά του”, με ομιλήτρια τη διδάκτορα αρχαιολογίας και επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Αθανασία Κάντα. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 7.30μ.μ. στην αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης”, στην Ανδρόγεω, στον 2ο όροφο. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό τα συγκλονιστικά ευρήματα του διαχρονικού Θρησκευτικού Κέντρου της Πόλης της Κνωσού, από την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα, τα οποία καλύπτουν μία ιστορική περίοδο από το 1800 π. Χ., έως τον 2ο αιώνα μ. Χ.
Ανοίγουν νέοι ορίζοντες για τη γνώση του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού, ενώ φωτίζονται άγνωστες πλευρές της πολιτισμικής μας διαδρομής. Πρόσφατα στην Έκθεση “Αναδυόμενες Πόλεις” του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα της ανασκαφής του Θρησκευτικού Κέντρου της Πόλης της Κνωσού. Μεταξύ αυτών είναι και ένα μοναδικό “σκήπτρο” θρησκευτικού χαρακτήρα, κατάγραφο με επιγραφές της Γραμμικής γραφής Α, καθώς και άλλα σχετικά αντικείμενα, όπως χάλκινο ξίφος με ένθετο χρυσό γρύπα, σφραγίδα με ιερογλυφική γραφή με όνομα θεότητας, τμήματα ράβδων χρυσού, διπλοί πελεκεις, κεφαλές του Δία, του Διόνυσου, της Ίσιδας κ.λπ.
Όλα αυτά τα αντικείμενα και άλλα πολλά θα καταδειχθούν μέσα από μεγάλες διαφάνειες ώστε οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης εικόνας των μεγάλων αυτών νέων ευρημάτων της Πόλης της Κνωσού. Ως γνωστό, έχει βρεθεί ρωμαϊκό τέμενος στον ίδιο χώρο καθώς και άλλα κτίσματα στα οποία θα αναφερθεί εκτεταμένα η κ. Κάντα. Ο μοναδικός αυτός πολιτισμικός πλούτος εμπλουτίζει την οπτική της
ιστορικής γνώσης και αυτογνωσίας μας σε μία κρίσιμη κοινωνική περίοδο στην οποία η συλλογική μνήμη έχει υποχωρήσει και η Λήθη κερδίζει έδαφος.