Μειωμένη η ελαιοπαραγωγή... Σε αδιέξοδο οι αγρότες - του Νίκου Καραμανωλάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Μειωμένη η ελαιοπαραγωγή... Σε αδιέξοδο οι αγρότες - του Νίκου Καραμανωλάκη

Σε συνέχεια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε φορείς και συλλογικότητες του Δήμου μας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σητείας Νίκος Καραμανωλάκης, συναντήθηκε με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, με στόχο την καταγραφή της κατάστασης, όπως επίσης την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών. Σε γενικές γραμμές, τα μηνύματα που λαμβάνονται από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς εν τω μέσω της ελαιοκομικής περιόδου, είναι απογοητευτικά, με την παραγωγή να κινείται σε χαμηλά επίπεδα ποσότητας και ποιότητας. Οι αιτίες εντοπίζονται στην παρατεταμένη ανομβρία, στην περιορισμένη άρδευση λόγω λειψυδρίας, όπως επίσης και στην πλημμελή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.


Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος μπορεί να ανέρθει συνολικά στα 20 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική οικονομία. «Δυστυχώς, οι αγρότες μας βρίσκονται σε δεινή θέση και οι υπολογισμοί -αν και πρόχειροι- αντανακλούν το μέγεθος του προβλήματος που αφορά, όχι μόνο τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας στην τοπική οικονομία μας» , δήλωσε ο κ. Καραμανωλάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο, θα πρέπει να πιέσουν για την επανεξέταση του τρόπου εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας και φυσικά, ζητούμενο παραμένει η πλήρης κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, για αποζημιώσεις που να αφορούν σε όλο τον καλλιεργητικό κύκλο».


Έντονο προβληματισμό επίσης προκαλεί η αδυναμία αξιοποίησης προς όφελος των παραγωγών της υπεραξίας που δίνεται στο ελαιόλαδο της Σητείας ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Επ΄ αυτού, ο κ. Καραμανωλάκης τόνισε ότι έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και η αποκλειστική τυποποίηση εντός του χώρου παραγωγής, παραμένει ένα αναξιοποίητο εργαλείο για την περιοχή. «Έχοντας ένα ισχυρό brand name στην αγορά και την ανάλογη ζήτηση, δεν νοείται να φεύγει το λάδι μας χύμα από την περιοχή» είπε ο κ. Καραμανωλάκης και κατέληξε,
«αποκλειστική τυποποίηση εντός της ζώνης παραγωγής, σημαίνει περισσότερη δουλειά για τα τυποποιητήρια και δυνατότητα δημιουργίας καινούργιων επενδύσεων με νέες θέσεις εργασίας. Σημαίνει καλύτερος έλεγχος και αποφυγή των προσμίξεων για τη διαφύλαξη της τελικής ποιότητας του προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή. Και τελικά, σημαίνει μεγαλύτερο κέρδος για τους παραγωγούς. Αυτή την υπεραξία θα επιδιώξουμε να προσφέρουμε στον ελαιοπαραγωγικό κόσμο του Δήμου Σητείας».
Ανεξάρτητος Δημοτικός Συνδυασμός
«ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ»

Post Top Ad

.............