Την μοναδική εμπειρία τους, στο διήμερο εργαστήριο «Let‘s code, boys ‘n‘ girls» στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα 2018 (Codeweek.eu) που πραγματοποιήθηκε 20-21 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΙΝ), είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, οι μαθητές, οι γονείς, οι Σχολικοί Διευθυντές και οι Εκπαιδευτές Πληροφορικής, τριών δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Ηρακλείου και συγκεκριμένα του 12ου , του 47ου Ηρακλείου και του δημοτικού σχολείου Ελιάς Χερσονήσου.
Ο ενθουσιασμός των μικρών μαθητών των Δημοτικών σχολείων, που μίλησαν πολύ ζεστά για την ιδιαίτερη σχέση που ανάπτυξαν με τον προγραμματισμό στη γλώσσα Java, μέσω του Προγραμματιστικού Περιβάλλοντος Alice, περιγράφτηκε στη σημερινή ειδική εκδήλωση στη Περιφέρεια, όπου χαιρέτησαν και τον Περιφερειάρχη Κρήτης με ένα πρόγραμμα εκατό (100) γραμμών κώδικα, ενώ με θερμά λόγια μίλησαν και οι γονείς των μαθητών ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης, για την ευκαιρία που δόθηκε στα παιδιά τους. Μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ιδιαίτερη η στιγμή όταν οι γονείς (ιατροί) ενός μαθητή ανέφεραν, ότι, τέτοιες ενέργειες, δικαιώνουν την απόφασή που έλαβαν, να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα για το εξωτερικό.
Με την ίδια θέρμη, μίλησαν και οι Σχολικοί Διευθυντές των παραπάνω Σχολείων που συνόδευσαν τα παιδιά, οι κ. Ι. Γαλανάκης του 12ουΗρακλείου και Μιχάλης Καλογιαννάκης του 47ου, καθώς και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πρωτοβαθμίου Εκπαίδευσης Κρήτης Αντώνης Μπερκούτης, αλλά και οι Εκπαιδευτές Πληροφορικής των μικρών μαθητών, ο Αναστάσης Ρίγγας από το 12ο Ηρακλείου, ο Αλέξανδρος Ρονιώτης, από το 47ο Ηρακλείου και η Χρύσα Τρέντσιου, από το Δ.Σ. Ελίας Χερσονήσου.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ανέφερε, ότι, «Η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται δίπλα στην Εκπαίδευση, τους Εκπαιδευτικούς και τους Μαθητές, είναι μεγάλη η υπερηφάνεια μας για τις επιδόσεις σας, η Κρήτη αναδεικνύει κορυφές σε όλα τα επιστημονικά πεδία και θα χαρούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σ’ όλα τα επίπεδα, αρκεί να βλέπουμε τα παιδιά μας να κάνουν βήματα μπροστά».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου, και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νικόλαος Ραπτάκης καλωσορίζοντας τους επισκέπτες ανέφεραν ότι η όλη προσπάθεια που κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, θα επιχειρηθεί να ορισθεί η Κρήτη ως Πιλοτική Περιφέρεια και να διαχυθεί η δράση αυτή σε όλα τα Σχολεία της Κρήτης ώστε μαζί με τους μαθητές την Μαρία, τον Δημήτρη, την Εύα, τον Εφραίμ, την Εμμανουέλα, το Νικηφόρο, την Κατερίνα, την Δήμητρα, την Έλενα, τον Άγγελο, τον Μανώλη, την Ελπίδα, το Φοίβο, τη Μυρτώ και το Γιώργο, να ωφεληθούν όλα τα παιδιά της Κρήτης και να δημιουργήσουν και τις δικές τους, 3D animation ιστορίες.
Σημειώνεται, ότι, από τους συνολικά 108 μαθητές και τα 18 σχολεία που πήραν μέρος απ’ όλη την Ελλάδα, στην πρώτη εκδήλωση του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι 15 μαθητές και τα 3 Σχολεία ήταν από την Κρήτη, αριστεύοντας όχι μόνο στο ποσοτικό αλλά και στο ποιοτικό στοιχείο, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και καλύπτοντας με απόλυτη επιτυχία όλους τους στόχους του εργαστηρίου, ενώ τα παιδιά στη σημερινή εκδήλωση αφιέρωσαν και μια μαντινάδα, «Ξανοίξτε εδώ τι κάνουμε με δεξιοτεχνία, προγραμματάκια γράφουμε με την Αλίκη 3!»