Γεύσεις, φιλοξενία, αρώματα και Μοναστηριακή ατμόσφαιρα ένιωσαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στους φιλόξενους χώρους της Ιεράς Μονής Τοπλού τα μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Σητείας «Οι Τουρτούλοι».
Ένα όμορφο γευστικό ταξίδι με αφετηρία τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Τότε που τα ζυμώματα και τα φουρνίσματα «ξεσήκωναν» γέλια και σκανδαλιές και τα κοπέλια αδημονούσαν να γευτούν το ζεστό ψωμάκι και όλα τα πεντανόστιμα καλούδια που έφτιαχναν με τα χεράκια τους οι γιαγιάδες. Τι χρόνια και εκείνα; Απλά, αγνά και ταπεινά.
Κάπως έτσι ένιωσαν και οι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Σαν μικρά παιδιά! Οι αεικίνητες γυναίκες της σητειακής υπαίθρου «κεντούσαν» στο ζυμάρι, εντυπωσίασαν με τη μαεστρία τους και μοιράστη-καν πατροπαράδοτα μυστικά. Μυστικά που απολαμβάνουν να μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά.
Είναι οι υπερήφανες γυναίκες της Κρήτης που κουβαλούν στο DNA τους συνταγές των δικών τους προγόνων. Και επειδή κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους, αναφερόμαστε στις θρυλικές κυρίες του Συλλόγου «οι Τουρτούλοι» Σούλα Αξιώτη, Αθηνά Γιαννικάκη, Μαρία Δασκαλάκη, Μαρία Πουλάκη, Ελένη Σταυρακάκη, Φανή Μπελημπασάκη και Χαρούλα Παπαδάκη.
Και οι προσκεκλημένοι όμως παρακολουθούσαν με θρησκευτική ευλάβεια το τελετουργικό.
Κάποιοι μάλιστα συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα ζυμώματα και στα φουρνίσματα, όπως ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας, γιατρός Λάμπρος Βαμβακάς και ο ιδιοκτήτης του Κρητικού Φούρνου Δημήτρης Νικολιδάκης, οι οποίοι το χάρηκαν με την ψυχή τους.
Όπως περιγράφει η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη «τα παραδοσιακά ζυμώματα ξεκίνησαν αξημέρωτα Σαββάτου, το προζύμι ήταν έτοιμο, η σκάφη άδεια, περίμενε το αλεύρι, τα χρειαζούμενα, ο φούρνος έκαιγε με λιόκλαδα, οι νοικοκυρές πολλές, τα χέρια πολλά, πολλά και άξια, όλα με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως τα έφτιαχναν παλιά, έτσι όπως διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά, όλα με αγάπη και φροντίδα.
Πρόσφορα που ένωναν τη γη με τον ουρανό, έγιναν αντίδωρο, άρτοι μοσχομυριστοί, με τη γλύκα τους και την παραδοσιακή νοστιμιά τους, ευλογήθηκαν την επόμενη μέρα, στον ιερό χώρο του ναού της Παναγίας της Ακρωτηριανής και μοιράστηκαν στον κόσμο. Όλα με σεβασμό και μια προσευχή να συνοδεύει τόσο την παρασκευή όσο και την κατανάλωσή τους».
Εκτός από την πρόεδρο του Φεστιβάλ, στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μέλη: Ιωάννα Τσουκιά, Αγγέλα Πρινάρη, Ζαχαρένια Σκουλά, Δέσποινα Μερκουλίδου, Κατερίνα Βασιλάκη, Εύα Κολιδάκη και Μαρίκα Ηγουμενάκη, οι οποίες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δράση συμμετείχαν επίσης: ο Πολιτιστικός Συλλόγος Αδραβάστοι «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» Σητείας , ο Πολιτιστικός Σύλλόγος Γούδουρα Σητείας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πραισού «Η Αρχαία Πραισός» Σητείας, η Περιηγητική Λέσχη Σητείας Φιλανθρωπική οργάνωση Crete For Life Ιεράπετρας.