Ιωάννης Σωπασής ή “Κούβος (1830-1866)-Τα Λιβάδια τίμησαν και φέτος έναν μεγάλο ήρωα της Αρκαδικής εθελοθυσίας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ιωάννης Σωπασής ή “Κούβος (1830-1866)-Τα Λιβάδια τίμησαν και φέτος έναν μεγάλο ήρωα της Αρκαδικής εθελοθυσίας

Έναν σπουδαίο οπλαρχηγό και αγωνιστή , τον Ιωάννη Σωπασή ή Κούβο, τίμησε σήμερα η κοινότητα των Λιβαδίων Μυλοποτάμου, στον χώρο της προτομής του στο χωριό, έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του αγωνιζόμενος στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο μετά την αιχμαλωσία του από τους Τούρκους. Παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και όλων των τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η εκδήλωση σήμερα Δευτέρα 5 Νοεμβρίου με κεντρικό ομιλητή τον Γεώργιο Κιαγιά (Σταματογιώργη), ενώ ακολούθησε παρέλαση από μαθητές και πλούσιο τραπέζι που προσφέρει κάθε χρόνο η οικογένεια Σωπασή.

Ο Ιωάννης Σωπασής ή Κούβος γεννήθηκε στα Λιβάδια το 1830 και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους Τούρκους. Μαζί με μια ομάδα 45 ατόμων από τα Λιβάδια, την Κράνα και τα Ζωνιανά πήγαν, μαζί με άλλους οπλαρχηγούς, στο Αρκάδι για να το υπερασπιστούν από τους Τούρκους.
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και όταν τα πράγματα είχαν δυσκολέψει για τους Έλληνες, πάρθηκε απόφαση να προσπαθήσουν να διασπάσουν τον κλοιό τρεις απεσταλμένοι και να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια. Ήταν ο Παπά-Κρανιώτης από το Αμάρι, ο Ιωάννης Σωπασής ή Κούβος.  Δύο από αυτούς ο Κούβος και ο Παπαδάκης ξαναγύρισαν και κατόρθωσαν να ξαναμπούν στο Αρκάδι, ενώ ήξεραν ότι πήγαιναν σε βέβαιο θάνατο. Ο τρίτος Ο Παπά- Κρανιώτης δεν πρόλαβε, καθώς μέχρι να επιστρέψει είχε γίνει η καταστροφή.
Ο Ιωάννης Σωπασής ή Κούβος την ημέρα που έγινε η άλωση αιχμαλωτίσθηκε και θανατώθηκε από τους Τούρκους. Λέγεται ότι είχε μαρτυρικό θάνατο. Στο χωριό Μέση κοντά στο Αρκάδι αφού τον ακρωτηρίασαν, τον έκαψαν σε μια κουφάλα ελιάς. Προτομή του υπάρχει στα χωριά Λιβάδια και Μέση.

Post Top Ad

.............