Οι βασικοί στόχοι και τα προγράμματα των εκδηλώσεων
Το ελαιόλαδο στην μαζική εστίαση και η προώθηση του ελαιοτουρισμού θα αποτελέσουν τα βασικά αντικειμενα που των εκδηλώσεων που θα οργανωθούν στην Κρήτη στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2018.
Όπως αναφερθηκε χθες σε συνεντευξη τυπου που παραχωρησαν οι οργανωτες των εκδηλωσεων ,το Διεθνες Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) - που αποτελεί τον μεγαλύτερο στον Κόσμο Οργανισμό για την Ελαιοκομία στον οποίο μετέχουν όλα τα Ελαιοπαραγωγικά και Καταναλωτικά Κράτη του Κόσμου και εδρεύει στην Μαδρίτη - όρισε για το 2018 διάστημα απο 1 Οκτωβρίου -31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για την τέλεση εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Παράλληλα κάλεσε τους φορεις όλων των Κρατών που επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις για την οργάνωση σχετικών εκδηλώσεων στις χώρες τους προκειμένου να επιλέξει και να θέσει υπο την αιγίδα και υποστήριξη του τις αντιπροσωπευτικότερες.
Ο ΣΕΔΗΚ, οπως δηλωσε ο Δρ. Νικ. Μιχελάκης Επιστ. Συμβουλος του ΣΕΔΗΚ, επιλέχθηκε και φέτος για 3η συνεχή χρονιά για τις εκδηλώσεις αυτές με την προταση που υπεβαλε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιάς, σαν αντιπροσωπευτικές για την χώρα μας και τις έθεσε υπο την αιγίδα και υποστήριξη του
Οι εκδηλωσεις αυτές, που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και τοπικούς φορείς τουρισμού και εστίασης, θα οργανωθούν η μια στα Χανιά, στο ΜΑΙΧ, την 17-10-18 και η άλλη στο Ρεθυμνο στο Ξενοδοχείο Grecotel Pallas στα Μυσύρια.
Σαν κύριοι στόχοι των φετινών εκδηλώσεων, όπως ειπε ο κ. Μιχελακης, τέθηκαν:
-Η αξιοποίηση του ελαιολαδου σαν μέσου για την αναβάθμιση του επιπέδου μαζικής εστίασης και προσέλκυση υψηλής ποιότητας επισκεπτών
- Η χρήση των άφθονων αξιοθέατων της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομίας ( Αρχαιολογικών μνημείων, ΕλαιοΜουσείων και Μνημειακών ελαιοδέντρων κ.α.) καθώς και επισκέψιμων ελαιοκομικών εγκαταστάσεων και εργασιών (ελαιοτριβείων, τυποποιητηριων, εργασιών συγκομιδής κ.α. για την επέκταση της τουριστικής περιόδου χρονικά και γεωγραφικά στην Κρητη
Στα πλαίσια αυτά οι εκδηλωσεις που θα γινουν, αποφασίστηκε να αναφέρονται εκείνη που θα γίνει στα Χάνια στην «Ορθή χρήση του Ελαιόλαδου στην μαζική εστίαση» και εκείνη που θα γίνει στο Ρεθυμνο στην «Προώθηση του Ελαιοτουρισμού στην Κρήτη»
Στην εκδήλωση που θα γίνει στο ΜΑΙΧ στα Χανιά την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις απο γνωστούς Αρχιμαγείρους και Ειδικούς επιστήμονες οι οποιες θα αναφέρονται στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολαδου, στον ρόλο της χρήσης του ελαιολαδου στην βελτίωση του επιπέδου μαζικής εστίασης.
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνεται και άσκηση οργανοληπτική αξιολόγησης επώνυμων ελαιόλαδων και απονομή Βραβεύσεων σε ελαιοτριβεία που εφάρμοσαν ορθές και διαφανείς πρακτικές κατά την διάθεση του ελαιολαδου.
Παράλληλα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στους χώρους έξω από την αίθουσα διαλέξεων του ΜΑΙΧ θα γίνει και έκθεση συσκευασιών ελαιολαδου ειδικών για την μαζική εστίαση, δηλαδή επώνυμων φιαλιδίων μιας χρήσης, μη ξαναγεμιζόμενων όπως ορίζει η νέα αγορανομική διάταξη που ισχύει από 1-1-2018.
Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές και απευθύνονται στους άμεσα ενδιαφερομένους με τα θέματα όπως ιδιοκτήτες, διευθυντές και προσωπικό επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (Ταβερνών, Ξενοδοχείων κ.λ.π.), διδάσκοντες και φοιτητές Σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης προσωπικού τουρισμού και εστίασης, αλλα και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Όμως για λόγους οργανωτικούς, απαραίτητο είναι να υπάρξει σχετική δήλωση του ενδιαφερομένου στο τηλέφωνο 28210 50800 μέχρι την παραμονή της εκδήλωσης Τρίτη 16 Οκτώβριου ώρα 10.00
Λεπτομέρειες για την εκδήλωση υπάρχουν στο αναλυτικό πρόγραμμα το οποιο δημοσιεύεται στα ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr
Ο Δήμος Χανίων, οπως δηλωσε ο Αντιδημαρχος Χανιων κ. Ευτυχης Κονταξακης, συμμετέχει και υποστηρίζει την εκδήλωση «Ορθή χρήση του Ελαιόλαδου στην μαζική εστίαση» που θα οργανωθεί απο τον ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιας 2018, όχι μόνο γιατί οργανώνεται στην έδρα του, αλλα και διότι οι στόχοι και το πρόγραμμα της συμπίπτουν με τους στόχους του Δήμου και σε ότι αφορα το ελαιόλαδο αλλα και σε ότι αφορά την αναβάθμιση του τουρισμού στην περιοχή του
Ο Δήμος Χανίων μπορεί σήμερα να βρίσκεται μέσα στους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας, πρέπει όμως να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να βελτιώνει συνεχώς το επίπεδο των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει,
Μόνο έτσι θα καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες υψηλότερου επιπέδου αλλα και να διευρύνει χρονικά την τουριστική περίοδο.
Στα πλαίσια αυτά οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν και πρέπει να παίξουν αποφασιστικό ρόλο.
Τα Χανιά και όλη η Κρήτη μπορούν να γίνουν χώρος γαστρονομικού προορισμού. Και σε αυτό κύριο ρόλο θα παίξει το προϊόν που προσφέρεται στους επισκέπτες, οι όποιοι απο έρευνες που έχουν γίνει προτιμούν φαγητά όχι μόνο εύγεστα αλλα και υγιεινά.
Και είναι πλέον γνωστές σε όλο τον κόσμο απο παληες και νεώτερες επίσημες ιατρικές έρευνες, οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στην υγεία. Η θετική επίδραση του στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τους καρκίνους, τον διαβήτη αλλα και πληθώρα άλλων ασθενειών είναι αναμφισβήτητη.
Επομένως εάν διαφημίσουμε αλλά και παράλληλα θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά στην πράξη το ελαιόλαδο σαν βασικό λιπαρό στην παρασκευή των φαγητών μαζικής εστίασης, ασφαλώς θα προσελκύσουμε τους επισκέπτες μέσης και μεγάλης ηλικίας οι όποιοι συνήθως ταξιδεύουν σε εποχές εκτός της κύριας τουριστικής περιόδου.
Παραλληλα ο Ανχιδήμαρχος Χανίων και μέλος του ΔΣ ΣΕΔΗΚ Ευτύχηςς Κονταξάκης, ναφερε ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης διενεργεί ελέγχους από τον Ιανουάριο του 2018 σε καταστήματα υγειονομικού ελέγχου για να παροτρύνει τους εστιάτορες να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο μίας χρήσης. « Βέβαια ως τώρα δεν το έχουμε καταφέρει. Γι’ αυτό προχωράμε σε συστάσεις. Ωστόσο στην δεύτερη περίοδο των ελέγχων θα αρχίσουν να μπαίνουν πρόστιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ΜΑΙΧ, όπως δηλωσε ο Δ/ντης του Γιώργος Μπαουράκης, με ερενες του διαπιστωσε οτι το ελαιόλαδο αποτελει την "ναυαρχίδα’ των προϊόντων της Κρήτης. Σύμφωνα με έρευνες του Παρατηρητηρίου Τουρισμού που εχει ιδρυσει το ΜΑΙΧ με το Πολυτεχνείο Κρήτης, η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών άνω του 50% δοκιμάζει το κρητικό ελαιόλαδο κατά την παραμονή τους στο νησί. ενώ το μεταφέρουν και στις πατρίδες τους.
«Η Κρήτη παράγει το 4.8 της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι 70% είναι έξτρα παρθένο, ωστό¬σο αυτό το πλεονέκτημα δεν έχουμε αξιοποιήσει και εκμεταλλευτεί σωστά μέχρι σήμερα» σημείωσε ο κ. Μπαουράκης.
Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμου. Προσπάθεια απαιτείται για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορέλαιων στην εστίαση.
Σημείωση: Συμμετοχή ελεύθερη μετά από δήλωση στο τηλ. 28210 50800
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΙΑΣ 2018
Ημερίδα:
Ορθή χρήση Ελαιολαδου στην Εστίαση
Χανια Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σταύρος Αρναουτάκης
|
Περιφερειάρχης Κρήτης
|
Γιώργης Μαρινάκης
|
Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ –Δήμαρχος Ρεθύμνου
|
Αναστάσιος Βάμβουκας
|
Δήμαρχος Χανίων
|
Γεώργιος Μπαουράκης
|
Δ/ντης Μεσογ. Αγρον. Ινστ. Χανίων (ΜΑΙΧ)
|
Αναστασία Τσαγκαράκου
|
Δ/ντρια Ινστιτούτου Ελιας, Υποτρ. και Αμπέλου
|
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νίκος Μιχελάκης
|
Δρ. Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
|
Ευτύχης Κονταξάκης
|
Αντιδ/ρχος Δ. Χανίων –Μέλος Δ.Σ. ΣΕΔΗΚ
|
Κατερίνα Καραπατάκη
|
Γεωπόνος, Εκπρ. Μεσογ. Αγρ. Ινστ. Χανίων (ΜΑΙΧ)
|
Ειρήνη Χουδετσανάκη
|
Τεχν. Γεωπόνος – Εκπρ. Περιφέρειας Κρήτης
|
Άννα Σαματά
|
Πρόεδ. Σωματείου Επαγγελμ. Εστίασης Χανίων
|
Σημείωση: Για λόγους οργανωτικούς, παρακαλούμε ενημερώσετε για την δυνατότητα σας να παραβρεθείτε στην εκδήλωση στο e-mail: info@sedik.gr η στο τηλέφωνο: 28210 50800
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΙΑΣ 2018
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΙΑΣ 2018
Πρόγραμμα Ημερίδας
Ορθή χρήση ελαιολάδου στην εστίαση
Χανιά: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου
Αίθουσες και Εγκαταστάσεις ΜΑΙΧ
09.00: Προσέλευση, Εγγραφές.
Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»
09. 20: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας
Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Δ/ντης ΣΕΔΗΚ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης-Βάμβουκας-Μπαουράκης
09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.00: Ποιοτικά χαρακτηριστικά Ελαιολαδου. Γευστικές
και υγιεινές αλλοιώσεις.
Μιχελινάκης Μανόλης Χημικός Πρ. ΕΑΣ Ηρακλείου
10.20: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην εστίαση των τουριστών.
Νικ. Μιχελακης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
10.40: Το νωπό ελαιόλαδο στα βραστά, ψητά και σαλατικά.
Μανόλης Παπουτσάκης Chef, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας
Κριτής MasterChef junior
11.00: Ορθή χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα.
Γιάννης Τσιβουράκης Chef Ξενοδ. ΜΙΝΩΑ
11.20: Το ελαιόλαδο στα μαγειρευτά φαγητά. Τρόποι χρήσης
Γιάννης Αποστολάκης Αρχιμάγειρας ΜΑΙΧ
11.40: Επικοινωνιακή προσέγγιση πελατών για ανάδειξη της
γευστικής και υγιεινής αξία ελαιολάδου
Ψιχούλη Ελένη, Δημοσιογράφος Γευσιγνώστρια,
Κριτής MasterChef junior
12.00: Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Σημασία, διαδικασία
Γερμανάκη Ελευθερία. Τεχ. Γεωπόνος Επικεφαλής Ομάδας
Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθυμνου»
12.20: Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων στην διάθεση του Ελαιολαδου
Απονομή Βραβείων και Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες
12.40: Συζήτηση-Συμπεράσματα
Μπαρμποπούλου Ελ. Παπαμανολιουδάκη Αναστ.
Ομάδα Οργανοληπτικής Ινστιτούτου Ελιας Χανίων.
13.40. Έκθεση συσκευασιών ελαιολαδου για την εστίαση
14.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων
15.00: Λήξη εκδήλωσης
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΙΑΣ 2018
Ημερίδα: Ορθή χρήση Ελαιολαδου στην Εστίαση
Tο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας όρισε για το έτος 2018 το διάστημα 1 Οκτωβρίου - 31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει βασικά δυο εκδηλώσεις η μια από τις οποίες θα αφόρα την ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση και άλλη την σωστή ενημέρωση των Τουριστών για την πολιτιστική και υγιεινή άξια του ελαιο-λάδου.
Κύριος στόχος των εκδη-λώσεων είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία.
Περιβάλλον: Οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας της Κρήτης και αποτελούν το φυσικό δάσος της, με όλες τις ευνοϊκές επιδράσεις τους στο περιβάλλον. Αντιμετώπιση απαιτούν οι μη ορθολογικές χρήσεις φυτοφαρμάκων και οι λίγες εκτροπές και ατέλειες στην διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής περιόδου, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική πνευματική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν πραγματικό θησαυρό ο όποιος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί και αναδειχθεί.
Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμου. Προσπάθεια απαιτείται για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορέλαιων στην εστίαση.
Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη κατά 95% και άνω έξτρα παρθένο.
Αντιμετωπίζει ωστόσο σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών της Διοίκησης να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά την απο ετών δοκιμασμένη μέθοδο της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας.
Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπιση του με πλήρη αναδιάρθρωση και περιφε-ρειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.
Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των εκτεταμένων ζημιών απο καύσωνες και ανομβρία και τα προβλή-ματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.
Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στο επίπεδο της διάθεσης και η δημιουργία μεγάλων μονάδων τυπο