Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Επισκοπικού παρεκκλησίου του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου Ιεράπετρας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Επισκοπικού παρεκκλησίου του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου Ιεράπετρας


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων, το φερώνυμο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην Ιεράπετρα.
Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Μαρίας Καραλάκη.


Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής της ανάστασης του υιού της χήρας της Ναΐν, επισημαίνοντας ότι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός επιτέλεσε αυτό το θαύμα για να διδάξει ότι αυτός είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, «η Ζωή και η Ανάστασις», αλλά και ότι «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι». Ανεφερόμενος στη συνέχεια στον βίο του Οσίου Ιωάννου τον Ερημίτη και τους 98 συνασκητές του, τόνισε ότι αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους στον Κύριο μας Ιησού Χριστού γι’αυτό και αξιώθηκαν ομόφρονες να γίνουν ευάρεστοι στον Θεό. Ξεκίνησαν από την Αίγυπτο, έφτασαν στην Κύπρο, όπου προστέθηκαν και άλλοι μοναχοί στη συνοδεία τους, αργότερα πέρασαν στην Αττάλεια της Μικράς Ασίας, και αφού δεν μπόρεσαν να βρουν την πολυπόθητη ησυχία έφτασαν μέσω της Γαύδου  στα νότια του Νομού Χανίων, στο σπήλαιο του Αζωγυρέ Σελίνου. Δεν έπαιρναν άλλο μαζί τους διότι πίστευαν πως ο Ίδιος ο Κύριος ήταν ο εκατοστός και είχαν ζητήσει από το Θεό και υποσχέθηκαν μεταξύ τους όπως ήταν ομόψυχοι και αγαπημένοι σε αυτήν τη ζωή να αναχωρήσουν και να είναι μαζί και στην άλλη ζωή. Και πράγματι την ίδια ώρα που ένας κυνηγός τόξευε Άγιο Ιωάννη στο Ακρωτήρι Χανίων οι συνασκητές του κοιμήθηκαν οσιακά όπου ο καθένας βρισκόταν εκείνη της στιγμή, αλλός στο διακόνημά του, άλλος σε στάση προσευχής κ.ο.κ.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος έκανε λόγο και για την ιδιαίτερη ευλογία να υπάρχει στον πανηγυρίζοντα ναό και να τίθεται προς προσκύνηση των πιστών τμήμα των ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, που ο μακαριστός Επίσκοπος Ιεράς και Σητείας κυρός Φιλόθεος Μαζοκοπάκης έφερε από την Ιερά Μονή Γουβερνέτου Χανίων, της οποίας ήταν Αδελφός, και ευχήθηκε όλοι να έχουμε την χάρη του Θεού και την ευλογία του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου.

Ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των μακαριστών Μητροπολιτών και Προκατόχων του Φιλοθέου Α΄, Φιλοθέου Β΄ και Ευγενίου ενώπιον των τάφων τους που βρίσκονται στην κρύπτη του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου.  
Τέλος, προσφέρθηκε καφές για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της Ιεράπετρας, μεταξύ των οποίων ήταν ο τέως Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δήμου Ιεράπετρας κ. Αντ. Πετράς, ο πρώην Αστυν. Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν Πετάσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ατόμων Τρίτης Ηλικίας (Γηροκομείου) Ιεράπετρας κ. Γεώργ. Αγγελάκης κ.α.

Post Top Ad

.............