Το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου, που εφέτος δίδεται στην πεζογράφο, μεταφράστρια και δοκιμιογράφο Κλαίρη Μιτσοτάκη, θα απονεμηθεί από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό σε ειδική Τελετή, την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 20:00, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Για την Κλαίρη Μιτσοτάκη θα μιλήσει η Γεωργία Παπαγεωργίου, επιφανής προσωπικότητα του ελληνικού εκδοτικού χώρου.
Η Κλαίρη Μιτσοτάκη, γεννήθηκε το 1949 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε μαθήματα μεσαιωνικής ανθρωπολογίας στην Ecole des Ηautes Etudes στο Παρίσι. Υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος», και υπεύθυνη του Τομέα Εκδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων». Μέλος της «Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών».
Η πεζογραφία αποτελεί τον κύριο συγγραφικό της ορίζοντα. Συνάμα, το θέατρο και η σκηνή απασχολούν σταθερά ένα μέρος της δραστηριότητάς της. Από κοινού με το προσωπικό δημιουργικό της έργο, ασχολήθηκε εντατικά με την μετάφραση, την μελέτη, και την επιμέλεια εκδόσεων. Στις μεταφράσεις της συγκαταλέγονται ιστορικά, θεωρητικά και θεατρικά έργα. (Για τις παραστάσεις του σκηνοθέτη Βίκτωρα Αρδίττη έχει μεταφράσει τη «Φιλονικία» του Marivaux, το δίπτυχο Θέατρο Δωματίου «Διαφωνώντας δίχως άλλο» και «Η Νίνα είναι άλλο πράγμα» του Vinaver, την «Ακτή Σαβάν» και τον «Χορό του Θανάτου» (διασκευή του έργου του August Strindberg) της Marguerite Duras. Για τον σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά το «Τερέζ Ρακέν» του Émile Zola. Για τον Τόμ Σήαρζ «Ένα ζευγάρι χαστούκια» του Sacha Guitry και «Είναι του καλού κόσμου» του Georges Feydeau).
Βιβλία της:
«Η πριγκίπισσα Τίτο κι εγώ», Διάττων (1990),
«Οι παράξενοι λόγοι της κυρίας Μποβαρύ», Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (1992),
«Μετάλλια», Ίκαρος (1993),
«Flora Mirabilis», Το Ροδακιό (1996),
«Σωρείτες», Βιβλιοπωλείον της Εστίας (2006),
«Η Νίκη σαν φοίνικας», Το Ροδακιό (2015).
Μεταφράσεις
Pierre, Nora - Jacques le Goff, «Το έργο της Ιστορίας», Κέδρος-Ράππα (τόμ. Α΄-Γ΄, 1983-1988)
Encyclopédie de la Pléiade. «Ιστορία και μέθοδοί της», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (1989)
Michelet, Jules, «Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης», Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος (1989)
Brunel, Pierre, «Ο μύθος της Ηλέκτρας», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1992)
Zola, Émile, «Τερέζ Ρακέν», Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (1996)
Συλλογικό έργο, «Pier Paolo Pasolini», Αιγόκερως (1997)
Braudel, Fernand, «Η Μεσόγειος και ο μεσογειακός κόσμος την εποχή του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, (τόμ. Α΄, 1991), (τόμ. Β΄, 1997), (τόμ. Γ΄ 1998)
Dégremont, Roselyne, «Ο Μπέρκλεϋ και η ιδέα της φύσης», Εκδόσεις Πατάκη (2001)
Diderot, Denis, «Αισθητικά», Βιβλιοπωλείον της Εστίας (2003)
Breton, Stanislas, «Απόστολος Παύλος», Εκδόσεις Πατάκη (2005)
Συλλογικό έργο, «Έννοιες της τέχνης τον 20ό αιώνα», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2006)
Valéry, Paul, «Διάλογος για το δέντρο», Άγρα (2007)
Segalen, Victor, «Ένας μεγάλος ποταμός: Ένας ύμνος», Άγρα (2014)
Perse, Saint-John, «Τα πουλιά», Ίνδικτος (2015)
Επιμέλεια εκδόσεων (επιλογή)
Συλλογικό έργο, «Φρίντα Λιάππα», Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1995)
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, «Το σκοτεινό τρυγόνι», Μπάστας (1995)
Rudo Schwarz, «Crete 1943», Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (2010)
Τζίτζικας, Γιώργος, «Ελευθερία και δόξα», Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (2011)
Τζιφάκης, Χρίστος Α., «Αι ημέραι της απελευθερώσεως εν Ρεθύμνη 1944», Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (2018).
***
Το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» αποτελεί έμπνευση του Μανόλη Καρέλλη. Η πρώτη απονομή του πραγματοποιήθηκε το 1977. Με το Βραβείο έχουν τιμηθεί σημαντικές προσωπικότητες. Ανάμεσά τους: Γιώργης Μανουσάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης (ποιητές). Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Γ. Γιατρομανωλάκης, Αλέξης Καλοκαιρινός (φιλόλογοι). Μάρω Δούκα, Ρέα Γαλανάκη (πεζογράφοι). Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός (συνθέτες). Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκης (ζωγράφοι) και Νίκος Γιανναδάκης (έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης).
Το 2016, τιμήθηκε ο διεθνούς φήμης Αμερικανός καθηγητής, Πίτερ Μπίεν (Peter Bien), ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Καζαντζάκη παγκοσμίως.
Θεματικοί κύκλοι του Βραβείου
Το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» απονέμεται σε προσωπικότητες από πέντε θεματικούς κύκλους: 1) Γράμματα, 2) Καλές Τέχνες, 3) Δημιουργική Μουσική, 4) Ανθρωπιστικές Επιστήμες, 5) Μελέτες για την Ζωή και το Έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η απονομή πραγματοποιείται ανά διετία. Για το Βραβείο επιλέγονται δημιουργοί καταγόμενοι από την Κρήτη (με εξαίρεση τον πέμπτο κύκλο, στον οποίο βραβεύονται προσωπικότητες από όλο τον κόσμο). Εφέτος το Βραβείο απονέμεται για τον θεματικό κύκλο των «Γραμμάτων».