Ξεκινά την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2018». Πρόκειται για μία διοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο στάθμευσης του καφέ «ΜΑΡΙΝΑ» στο λιμάνι της πόλης. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και οι ώρες που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις θα είναι: στις 11/10 από 17:00 έως 22:00 & 12, 13, 14/10 από 12:00 έως 22:00. Το πρώτο Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2018» είναι αφιερωμένο στο ΛΑΔΙ, το ΚΡΑΣΙ και το ΠΑΞΙΜΑΔΙ. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου
Έναρξη εκδηλώσεων Φεστιβάλ (17:00-19:00)
Μαριλένα Καμπά - Αν. Καθ. Ιατρικής: «Οι Ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου» Απόστολος Σπύρου - Αν. Καθ. Χημείας: «Ανάλυση της σύστασης του ελαιόλαδου»
Μαριάννα Καραμάνου - Αν. Καθ. Ιατρικής: «Δίπυρος άρτος (παξιμάδι) από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»
Νίκος Μηλιαράκης - οινοποιός, πρ. Δικτύου Wines of Crete : «Το κρητικό εμφιαλωμένο κρασί χθες – σήμερα – αύριο»
11-12-13-14/10 (19:00-21:00) : Γνωστοί Έλληνες chef (Τάσος Παπαδάκης, Χρήστος Λάππας, Δημήτρης Τσανανάς, Παναγιώτης Βρανάκης) μαγειρεύουν για σας!
11-12-13-14/10 : Ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν προϊόντα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο …
12-13-14 /10 (13:00 -15:00 & 17:00 -19:00) : Μέλη γυναικείων συνεταιρισμών και γνωστοί chef μοιράζονται τις συνταγές τους και προσφέρουν γευστικές δοκιμές.
Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
11-12-13-14/10 στις 20:30 : μουσικές βραδιές με κρητική παραδοσιακή και έντεχνη μουσική.
12-13-14 /10 (14:00-15:00) : Παραδοσιακοί σκοποί και χοροί από τον Λαογραφικό Όμιλο «ΧΝΑΡΗ».
Στο πλαίσιο της 4ήμερης διοργάνωσης, σεφ αλλά και μάγειροι αλλά και γυναικείοι συνεταιρισμοί, θα δείξουν συνταγές και θα προσφέρουν τα πιάτα τους- φτιαγμένα με προϊόντα της κρητικής γης- στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πόλης. Ειδικοί θα μιλήσουν στο πλαίσιο επιστημονικής συνάντησης για το λάδι, το κρασί και το παξιμάδι ενώ θα διοργανωθούν και όμορφες μουσικές βραδιές. Παράλληλα παραγωγοί κρητικών προϊόντων, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και της εστίασης και του ξενοδοχειακού τομέα πρόκειται να συμμετάσχουν στην πρώτη αυτή διοργάνωση που στόχο έχει να γίνει θεσμός.
Οι φορείς που έχουν δραστηριοποιηθεί είναι: Δήμος Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου), Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο παράρτημα Κρήτης, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης Πρακτόρων, Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης, Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων & Δωματίων Ν. Ηρακλείου, Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας
Κρήτης, Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, Σωματείο Μαγείρων- Ζαχαροπλαστών Ηρακλείου, Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, We do local.
Πέμπτη 11/10:
Η Γεωργία Νταγάκη σε μια μοναδική συναυλία.
Παρασκευή 12/10: Η μουσική παρέα του Δ. Παγωμένου (Ν. Βογιατζάκης, Α. Κανακάκης, Ά. Τερζάκης, Ν. Παγωμένος, Μ. Πινακουλάκης) ερμηνεύει όχι μόνο δικά της τραγούδια αλλά και σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.
Σάββατο 13/10:
Το μουσικό σχήμα "ΕΡΑΝ" με παραδοσιακές μελωδίες μας ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο.
Κυριακή 14/10:
Κρητική βραδιά με τους τα αδέρφια Απολλωνία, Αντώνη και Νίκο Ξυλούρη.