Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Νίκου Καραμανωλάκη σε τοπική εφημερίδα της Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Νίκου Καραμανωλάκη σε τοπική εφημερίδα της Σητείας

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε σε τοπική εφημερίδα της Σητείας τις προηγούμενες ημέρες ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σητείας και πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κύριος Νίκος Καραμανωλάκης.


-Να μείνουν μακρυά τα κόμματα απο τη τοπική αυτοδιοίκηση
-Όχι στους επαγγελματίες αιρετούς
-Νέα πρόσωπα με φρέσκες ιδέες και διαφορετικές νοοτροπίες

Μετά την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές  το Μαϊο του 2019, φυσάει πλέον και στη περιοχή μας προεκλογικό αεράκι.  Οι φήμες οργιάζουν σχετικά με τις υποψηφιότητες της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και ένα από τα  ονόματα που πέφτουν συχνά-πυκνά στο τραπέζι είναι του φαρμακοποιού και ανεξάρτητου Δημοτικού  Συμβούλου κ. Νίκου Καραμανωλάκη.

 Ο κ. Καραμανωλάκης χωρίς να έχει προέλθει απο εσωκομματικές διαδικασίες και διαδρομές,  έκανε γρήγορα αισθητή την παρουσία του, με συχνές τοποθετήσεις-παρεμβάσεις στα μεγάλα και μικρά θέματα του τόπου , εντός αλλά και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.  Προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, το ρίσκο, την αβεβαιότητα και την αγωνία του επιχειρείν. Η πολυετής επαγγελματική του ενασχόληση σε έναν κλάδο με σαφή κοινωνικό χαρακτήρα, ίσως να εξηγεί σε ένα βαθμό και το ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης που τον διακατέχει για προσφορά στον συνάνθρωπο.


Σ.: Κύριε Καραμανωλάκη, τι σας έφερε κοντά στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Ν.Κ: Δε νομίζω ότι ήμουν ποτέ μακριά. Παρακολουθούσα πάντα με ενδιαφέρον και δεν είναι λίγες οι φορές που επενέβαιναν αρθρογραφώντας σχετικά με θέματα γενικού κοινωνικού ενδιαφέροντος.  Αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο ενεργά με τη τοπική αυτοδιοίκηση, ως αποτέλεσμα εσωτερικής ανάγκης  για προσφορά στο τόπο. Αυτό έγινε το 2014,  όταν μάλιστα στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα  επικρατούσε ένα γενικότερο κλίμα πολιτικής αλλαγής. Τελικά, φαίνεται πως η αλλαγή στον πολιτικό τρόπο διαχείρισης ήταν ανέκαθεν και παραμένει ζητούμενο, ειδικά βέβαια για τον Δήμο μας.

Σ.: Συμπορευτήκατε με την ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης για αρκετό καιρό. Τι άλλαξε τελευταία;

Ν.Κ: Πολλά αλλάξανε, ίσως να άλλαξα κι εγώ. Γνωρίζετε ότι  μετά την παραίτηση της κ. Σκαρβελάκη οι  δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης με εξέλεξαν επικεφαλής τους. Ήταν μια περίοδος,  όπου το βάρος της ευθύνης, η καθημερινή τριβή με τα προβλήματα, η δημιουργία συνθέσεων και η έκφραση αντιθέσεων, ήταν πραγματικά μία διαδικασία που μας δοκίμασε όλους. Όμως υπήρξαν  διαφορές πολιτικής θεώρησης  και ο κύκλος έκλεισε με την ανεξαρτητοποίησή μου.




Σ.: Στο κείμενο της ανεξαρτητοποίησής σας δηλώνετε παρών για την επόμενη ημέρα. Πώς προσδιορίζετε αυτό το παρών

Ν.Κ:  Να σας θυμίσω κατ'αρχήν  τι έλεγα  στις εκλογές του 2014 και τι έλεγα στο κείμενο ανεξαρτητοποίησής μου δίνοντάς σας κατά κάποιο τρόπο το πολιτικό μου στίγμα. Έλεγα λοιπόν (εφημ. Νέα Επαρχία) ότι δεν έχω κανενός είδους κομματικές εξαρτήσεις και ιδεολογικά στεγανά και δηλώνω ότι κακώς εμπλέκονται τα κόμματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ότι  η ενασχόληση  με την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα εσωτερικής ανάγκης για ανιδιοτελή προσφορά και δυστυχώς οι κομματικές η οι ιδεολογικές αγκυλώσεις μας χωρίζουν και μας απομακρύνουν από το στόχο που πρέπει να είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη του τόπου μας;. Σέβομαι τις πολιτικές απόψεις και τη διαδρομή του καθενός, όμως κάθε προσπάθεια για πρόοδο του τόπου πρέπει να είναι ανεξάρτητη ,  υπερκομματική και να μείνουν μακρυά τα κόμματα απο ο Δήμο. 

Έλεγα επίσης στη δήλωση ανεξαρτητοποιησης μου πριν κανένα χρόνο, ότι «Καλώ σε κοινή γραμμή πλεύσης όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους με ήθος, εντιμότητα, εργατικότητα ,με ελεύθερο πνεύμα και  δηλώνω παρών στο προσκλητήριο για την επόμενη ημέρα ». Το προσκλητήριο μου λοιπόν απο την ημέρα της ανεξαρτητοποίησης μου ''τρέχει'' και  ισχύουν οι παραπάνω αρχές όπως σας ανέφερα. Με ενδιαφέρει δε, η επόμενη μέρα να σηματοδοτεί για το Δήμο μας μια νέα εποχή,  να είναι ''στροφή στο μέλλον''. 

Αν θέλουμε να γίνει αυτό, οφείλουμε να ξεφύγουμε από τις παλαιοκομματικές τακτικές και από τους επαγγελματίες της πολιτικής στη τοπική αυτοδιοίκηση που αναζητούν επί τοις ουσίας επαγγελματική αποκατάσταση. Οι πολίτες πρέπει κάποτε να πουν όχι  στους επαγγελματίες αιρετούς, τους πολιτικούς καριέρας,   οι οποίοι τις πιο πολλές φορές λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα την επανεκλογή τους. Πρέπει επίσης κάποτε να θεσπιστεί ανώτατο όριο δυο θητειών, όπως γίνεται στα προηγμένα κράτη, διότι η παραμονή στο ίδιο αξίωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αιτία δημιουργίας και διατήρησης ενός  πελατειακού συστήματος που έχει επιφέρει πολλά δεινά στο τόπο. 

Η σχέση με τη τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανιδιοτελής. Χρειάζονται νέα πρόσωπα με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες και με διαφορετικές νοοτροπίες. Επίσης και είναι πολύ βασικό αυτό, πρέπει   να συμμετέχει περισσότερο ενεργά στο τιμόνι του Δήμου ο επιχειρηματικός κόσμος. Το έλλειμμα ανάπτυξης λόγω κακής διαχείρισης των πραγμάτων απο παλαιοκομματικούς αιρετούς, το πληρώνουν προφανώς όλοι οι πολίτες, περισσότερο όμως οι επιχειρηματίες και οι αγρότες. Μετά απο όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό, ότι οι πολίτες θα προσδιορίσουν τελικά αυτό το παρών για την επόμενη μέρα.




Σ:  Σας έχουν χαρακτηρίσει αυστηρά επικριτικό και καθαρά αντιπολιτευτικό. Τι έχετε να πείτε;

Ν.Κ: Με αυτά που βλέπω πώς να μην είμαι αντί…;  Έχω σοβαρές διαφωνίες με τον τρόπο διαχείρισης του Δήμου. Θεωρώ ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω ακόμα και στα βασικά. Για παράδειγμα, μου φαίνεται αδιανόητο να μιλάμε για κακής ποιότητας πόσιμο νερού. Όμως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας εξέδωσε ένα πόρισμα καταπέλτη, με αστοχίες και παραλείψεις που έκρινε ότι χρήζουν εισαγγελικής έρευνας.  Μπορούσα να αποσιωπήσω το θέμα όταν επρόκειτο για εκτεταμένη μόλυνση; Είχα ηθική υποχρέωση να το αναδείξω και εκ του αποτελέσματος η επιλογή μου δικαιώνεται.  Επίσης, μου είναι ακατανόητη αυτή η βραδύτητα και ο εφησυχασμός της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το εφιαλτικό σενάριο της λειψυδρίας.  

Ζήτησα ήδη απο το Φεβρουάριο, να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο δράσης παρουσία μάλιστα ειδικών για να μην πούμε το νερό… νεράκι και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Τόνισα ότι πετάμε το νερό στη θάλασσα, αφού δεν γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία των υγρών λυμάτων και ότι γενικά έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η απάντηση όπως γνωρίζουν οι πολίτες ήταν και πάλι το περίφημο «ΘΑ». 
Οι πολίτες πρέπει να μην παρασύρονται απο υποσχέσεις αλλά να κρίνουν απο το έργο που έγινε σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και που είναι ασήμαντο. Μείναμε πολύ πίσω και με υποσχέσεις και καλή θέληση δεν τσουλάει το πράγμα. Ούτε αλλάζει το γεγονός ότι χάσαμε τόσες ευκαιρίες, όπως π.χ. των δεκάδων προσκλήσεων χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης (και άλλων), όπου η συμμετοχή μας ήταν αμελητέα σε σχέση με άλλους Δήμους. Θεωρώ ότι ο κόσμος βγήκε κερδισμένος επειδή ήμουν αντιπολιτευτικός. 

Όταν για παράδειγμα η ΔΕΥΑΣ έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις υπέρογκες αυξήσεις του πόσιμου νερού με τη λογική της εξίσωσης των τιμών, η αντίδρασή μου, η οποία πλαισιώθηκε και από άλλους δημοτικούς συμβούλους,  οδήγησε  σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και τελικά οι αυξήσεις έγιναν  μειώσεις. Απίστευτο!!  Ο κόσμος κέρδισε όταν ξεκίνησα προ διετίας τη μάχη για την απομάκρυνση των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης ένα έργο που όταν το έφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε σφοδρότατη αντίδραση απο τη Δημοτική Αρχή. Έφεραν μελέτες του ...1970 για να αποδείξουν ότι ο αμίαντος είναι ακίνδυνος, όμως τώρα το έργο εκτελείτε.  Και φυσικά, ο κόσμος κέρδισε διότι αποφύγαμε μία καταστροφική ''βραχορριπή'' στην παραλία της Σητείας, στην ανεκμετάλλευτη βιτρίνα της πόλης μας. Ουσιαστικά σώθηκε η παραλία όπως σώθηκε και το παραλιακό μέτωπο που έχει τεράστια αναπτυξιακή προοπτική. Αν με είχαν ακούσει όταν έπρεπε και σε άλλα σοβαρά θέματα, ίσως να είχαμε κερδίσει πολλά περισσότερα. Όπως όταν πριν απο χρόνια προειδοποιούσα για τα μηνύματα που έδειχναν ότι θα μείνουμε εκτός σχεδιασμού στο ΒΟΑΚ.  

Όπως όταν τόνιζα ότι πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση προώθηση της ασφαλούς και σύγχρονης οδικής διασύνδεσης της Σητείας με την Ιεράπετρα, για να θωρακίσουμε τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή πορεία του αεροδρομίου αλλά και να ξεκλειδώσουμε την ανάπτυξη  και άλλων υποδομών.. Όπως καταλαβαίνεται, η αυστηρή κριτική και ο αντιπολιτευτικός λόγος, ήταν  το αποτέλεσμα μιας πολύ κακής διαχείρισης. Οι  αποφάσεις  της Δημοτικής Αρχής  απείχαν από την κοινή λογική , προκαλούσαν την αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτών και αυτό ουσιαστικά εξέφραζα. Ε ναι λοιπόν, ήμουν αντιπολιτευτικός και αυστηρά επικριτικός ως όφειλα, απέναντι σε μία κακή 8ετία για το Δήμο Σητείας. Μάλιστα, αν έλειπε η αυστηρή κριτική και η συνεχής ανάδειξης των αστοχιών, θα μπορούσε να ήταν μία πολύ χειρότερη περίοδος από ότι είναι.




Σ: Γιατί το λέτε αυτό;

Ν.Κ: Θέλετε να σας το κάνω εικόνα; Ωραία λοιπόν. Αν δεν υπήρχε διάχυση της πληροφορίας στην κοινωνία και αν ο κόσμος δεν πλαισίωνε μαζικά τα μεγάλα θέματα του τόπου, σήμερα θα είχαμε μία παραλία με 400 μέτρα βράχους. Θα είχαμε ένα λατομείο πάνω από την πηγή της Ζου, θα είχαμε επιπλέον ΑΠΕ κοντά σε υπό κήρυξη παραδοσιακούς οικισμούς, θα είχαμε μία κόκκινη καρδιά και πολλά ακόμα ακατανόητα που δεν έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Εδώ φαίνεται η αξία της συμμετοχής των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις. Η ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή. Μπορεί να εγκρίνουμε με τη ψήφο μας τους βασικούς άξονες ενός προεκλογικού προγράμματος, όμως προκύπτουν συνεχώς απρόβλεπτα θέματα και νέες προκλήσεις. Η διαβούλευση και η έκφραση της πλειοψηφίας μπορεί να δώσει σωστές κατευθύνσεις. Πολίτες και πολιτικοί πρέπει να προχωρούν μαζί, με σύμπνοια θέσεων σε κάθε περίπτωση.

Σ: Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Ν.Κ: Θεωρώ ότι μέχρι τώρα υπηρέτησα υπεύθυνα το θεσμικό μου ρόλο και αυτό θα κάνω και στη παρούσα φάση. Δεν σας κρύβω λοιπόν ότι διερευνώ το θέμα, γίνονται διεργασίες και ζυμώσεις οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Είμαι χαρούμενος γιατί είμαι πολύ κοντά σε ανθρώπους με διαφορετική φιλοσοφία και ικανούς να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα του Δήμου μας. Οι εξελίξεις τρέχουν και σύντομα θα έχουμε νεώτερα.










Post Top Ad

.............